GOOGLE Adsense

Monday, October 7, 2019

Kelahiran adik baby RM




Assalamualaikum..


Ya Allah setahun dah ciknaa tak update ape-ape dalam blog ni. Alhamdulillah, ciknaa dah selamat lahirkan baby RM. dah 4 bulan dah pun budak kecik tu. harini baru sempat nak cerita sikit pasal kelahiran dia macam ciknaa buat pada abang kakak dia dulu..

Sebenarnya kelahiran dia memang tak diduga langsung. EDD dia selepas raya sepatutnya. Tapi ditakdirkan Allah dia nak lahir awal. hampir 6 minggu awal dari tarikh jangka. Takpe, kami terima seadanya..


26.5.2019 (20 ramadhan : 34w)


3.30 pagi.

Mama tengah tido.
Tiba²  ciknaa rasa macam basah kain.
Bila bangun dari katil air mengalir semakin banyak. Sah ni bukan air kencing.
Bangun dan kejut suami..
Masa tu la baru sibuk cari kain batik nak bawak sepital ðŸ˜‚
Dalam perjalanan nak pergi hospital, suami sibuk tanya. 

Nak bersalin kat mana ni? Hospital UIA ke?
Memang tak la bang oii.. Doctor UIA dah remind awal-awal kalau sebelum 36 minggu, terus ke hospital besar kuantan.. UIA tak terima kelahiran pramatang..

4.30 pagi 
Sampai HTAA dan ini adalah kali pertama ciknaa bersalin di GH.
Doktor dan 2 orang doktor pelatih guna mulut itik nak check details..Masa tula doktor kata dah nampak rambut baby..Allahuakhbar..  Sakit takde langsung..Doktor sempat scan sebab prem.dan baby masa tu lebih kurang 2.3kg aje.. tapi doktor pegang perut dia kata baby besar..


5.00 pagi
Doctor inject dexa (matangkan paru² baby) sebab kalau lahir skrg dia tak cukup bulan maksudnya prem. Tapi kena tunggu 12 jam baru inject kali kedua. Tapi tak sempat dah..baby nak keluar lagi beberapa jam..

5.15 pagi
Naik ambulans pegi ke labour room. Ini kelakor..serius ciknaa tak tau sebenarnya tempat yang ciknaa check tadi tu bukan labour room sebenar. Situ adalah tempat bersalin risiko rendah. Kalau dah prem terang-terang berisiko.. jadinya kena naik LR tingkat 1 sana.. nak pergi tak boleh pergi sendiri sebab dah ada bukaan jalan..terpaksa jugak la naik ambulans..
Sampai je kat labour room, doctor kata dah 7 cm. Memang kepala baby dah ke bawah.
Incubator pun dah ready sebab tau dia prem..

6.00 pagi
Contraction start rasa time ni..
Doa Allah dimakbulkan sebab mama nak sangat rasa natural contraction sebab rania razin dedua induce dulu. Sakit dia memang sakit. Tapi sakit yg boleh control lagi. Tak sesakit induce. Layan sakit sorang2.


1st time beranak goverment. So dah set my mind semua kena berdikari Takde suami pun masa ni.. Tekan jela besi katil tu kuat-kuat bila contraction datang..phew!! 
Pukul 7.00 pagi
Sakit makin kuat. Rasa macam nak push tapi blur. Kahkah! Maklom la 6 tahun dah tak masuk labour room.. Nurse tanya nak push ke? Dengan konpiden kata tak ðŸ˜‚

7.10 pagi
Nurse tengok muka lain macam..Memang pun.Ciknaa rasa sakit, tapi lega bila try meneran. Memang tak perasan langsung yg time tu dah nak push sebenarnya..Nurse tengok jalan. 'Laaa kepala baby dah nampak dik. Awak diam je?' Haha..sorry nurse!

7.15 pagi
Nurse panggil papa. (itu pun sebab ciknaa yang tanya.suami tak boleh masuk ke nurse) boleh dorang lupa..adoii la..dan aksi meneran berlaku.. Tak susah mana lahirkan ThirdRM ni..mungkin dia paling kecik antara abang kakak dia.. 2 kali push kepala keluar.
Nurse suruh stop kejap tali pusat terbelit.. pulak! 
Push kali ke 3 dan ke 4 keluar seketul baby.
Itulah ThirdRM mama tepat pukul 7.23 pagi. 
2.91kg

Nurse tunjuk jantina. Terus hantar pegi NICU sebab nafas dia laju. Mama langsung tak dapat tengok muka dia. Pegang apetah lagi. Dugaan betul masa ni. Tapi segalanya dah selamat. Alhamdulillah..
Seminggu Rafiq Mukhlis dalam NICU..kuning dia tinggi dan dia ada masalah bila berat dia turun banyak sampai 400g dalam beberapa hari..nanti ciknaa cerita kemudian bila ada mood.. 😅



1 comment:

  1. Tahniah atas kelahiran baby. semoga anak membesar menjadi anak yang berbakti kepada semua!

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016