GOOGLE Adsense

Thursday, September 7, 2017

Resepi Kek Pandan Cheese Leleh Paling Senang


Tudiaaaaa kek pandai cheese leleh ciknaa. nampak sedap? memang sedap! tapi takyah la puji beriye sangat sebab kek ni ciknaa buat pakai tepung kek instant aje.. itu pun nak melayan anak-anak cuti raya haji minggu lepas. alang-alang tu kita share kat blog, kot tahun depan nak buat lagi bila tengok post ni.


Ciknaa beli tepung kek pandan macam dalam gambar ni.. Serius lupa harga dia tapi bawah RM12 ringgit. Boleh bakar dan kukus, tapi disebabkan pemalas nak keluarkan over umah MIL, ciknaa pilih kukus. lagipun nak moist, kukus is better..

Kenapa ciknaa kata paling senang? sebabnya bila guna tepung kek ni cuma perlu TAMBAH 3 BIJI TELUR, AIR & MINYAK. lepas tu kukus selama 45 minit. Anak-anak suka sebab ciknaa bagi dorang masukkan tepung tu, pecahkan telur. pastu pukul pakai mixer..lagi lah dorang suka..


Lepas siap kukus, sejukkan sekejap dan buat CHEESE LELEH tu pulak.

sepaket cream cheese TATURA
susu pekat manis 1/4 tin ( memang kurang manis)
air 1/4 cawan

*blend atau putar je pakai mixer tu sampai agak-agak nak kembang.

Tuang atas kek, parut CHEESE CHEDDAR..kalau perasan hodoh gila sebab takde pemarut, ku pakai pisau aje.. kahkahkah.. lantaklah janji tabur atas kek..






Kek ni habis dalam masa 12 jam sahaja. yela, 3 buah rumah ciknaa bagi, alhamdulillah orang suka. cuma instant ni agak manis sikit. kalau ciknaa buat sendiri maybe boleh kurangkan lagi manis tu..lagi sedap!

Tepung instant, telur, (minyak masak dan air takyah kira la memang benda wajib ada kat rumah) cream cheese, cheddar cheese dan susu harga lebih kurang RM33 sahaja. jimat kan? tak susah pun nak buat tapi sakit M tu kena sorok sekejap 😄


sekian bersiaran #daridapurciknaa

1 comment:

  1. nyumm..sedapnya ciknaa...
    msa kek leleh ni viral beberapa tahun lps.. asyik order je.. x jemu2 makan..
    lps tu pnh try buat sekali... mmg puas hati buat sdri..boleh leleh byk2..haha

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016