Thursday, October 27, 2016

Daun Mandian Herba - Benda wajib ada dalam pantang





Lately ciknaa kerap sangat sengal badan,  muscle stress, kerap sakit kepala & migraine. Orang tua-tua kalau dengar ni mesti dia tempik, haaa tula dulu dalam pantang taknak pantang betul-betul, tak bertungku, tak makan jamu..hahaks! Tapi takpe, biarlah orang nak kata ape, kita yang mengalami ni harus cari jalan.. Ciknaa jumpa cara yang berkesan. Daun mandian herba! eh ni bukan untuk orang bersalin ke? iyeee..memang untuk orang bersalin, tapi yang tak bersalin pun boleh je guna. Detox gituuu..



3-4 tahun lepas ciknaa berpatang, kena cari makcik bidan yang sediakan daun² untuk mandi lepas berurut. Itu pun bukan semua bidan kampung ada sediakan daun-daun ni semua. Susah tau nak cari daun-daun herba segala tu. Tapi sebenarnya ada cara yg lebih mudah sekarang ni. Daun-daun seperti pandan, segala tok nenek herba & akar kayu dah siap dikeringkan dan boleh guna terus. Senang kan? 


Apa kelebihan daun mandian herba ni sebenarnya?

nampak tak? banyak gila kelebihan mandian herba ni..

Antara daun herba yang digunakan :
  • Daun Capa/Sembung (blumea balsamifera)
  • Daun Meringan
  • Daun Serai Wangi (cymbopogon nardus)
  • Daun Cemumar (micromelum punescens)
  • Daun Pandan (pandanus odorus)
  • Daun lamuni (vitextrifolia var negundo)
  • Daun Senduduk (melastoma malabathricum)
  • Dan lain-lain
Pssst, daun pandan & daun serai wangi je ciknaa kenal. Kehkehkeh 😁



Macamana nak guna daun mandian herba ni? Caranya
 senang je. Rebuskan 1 bungkus sampai mendidih. Air rebusan boleh dicampurkan dengan air mandian biasa. Lepas tu boleh la dibuat mandi macam biasa. Mandi la ala-ala puteri di tepian sungai. πŸ˜„


Apa yang bestnya pasal daun mandian herba ni, bau dia tersangatlah wangi. Tak tau nak cakap macamana, tapi bau dia tu buat kite relax.. tenang je rasa. Boleh release tension jugaklah.ops selain tu, daun mandian herba ni boleh digunakan untuk mencuci MissV. Ni petua mak ciknaa,kerap² guna herba camni cuci ehem² tu.Hilang semua bau-bau yang kurang menyenangkan. gatal ²? Nyah kau! 😀





Oh ye, daun mandian herba ni boleh jugak guna untuk rendam kaki uolss. Detox gituuu.. Yang ni pun best. Rebus kejap, pastu campur air sampai jadi suam, rendam kaki awak tu. Malam tu tido memang rasa lena je. Bagi ciknaa detox dengan cara tradisional. Takde bahan kimia.. kesan dia yang pakai je rasa. Best! 

So, mak-mak yang bakal melahirkan anak tak lama lagi, anda perlu ada daun mandian herba ni. Buat sendiri pun boleh. Badan segar, cergas je dalam pantang.. rugi tau tak beli sebab sekarang ni ada promosi..  

Daub mandian herba ni antara yang perlu ada dalam list barang keperluan bersalin. 

Macamana nak order? Boleh order dekat SINI ataupun boleh terjah : 


Instagram : @bedungbarutbaby  
Facebook : Bedungbarutbaby
Website : http://bedungbarutbaby.com.my/ 

Tunggu! Ni ada Berita baik. 10 orang pembaca blog ciknaa, akan dapat 10% diskaun dari total pembelian di website. Tapi dari website sahaja tau.

Guna kan kod " ciknaa10 " untuk dapat kan diskaun tu. Rugi tau tak rembat cepat, limit untuk 10 orang pembaca blog ciknaa sahaja. 

P/s :bagi ciknaa la kan cara traditional ni jauh lebih murah & berkesan berbanding yang moden yang banyak jual di pasaran. tepuk dada, tanya selera. 

3 comments:

  1. best ni ciknaaa, rara kena beli ni.

    ReplyDelete
  2. cam best..yg anak dara pun sakit2 bdn dah..hehehe

    ReplyDelete
  3. Best nya mandian herba ni kan Ciknaa... nti atie tolong promote kat kengkawan lain gak .. boleh order nti.. :)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016