Wednesday, April 6, 2016

Langkawi : Review Rayani Air

1st time ciknaa book tiket flight.. 1st time jugak la naik kapalterbang :P 
Kenapa pilih rayani air? sebabnya masa ciknaa nak pegi langkawi tu adalah waktu cuti sekolah! so tak beli tiket awal-awal paham jelah kan.. peak season selalunya tiket akan jadi mahal. Bila tengok rayani air, macam murah. RM190 untuk return ticket/pax. Termasuk tax semua sekali ciknaa bayar RM380. Tapi yang kurang sikit part nak bayar tu kena pakai kreadit kad.. leceh la khan..ahkak dahla takde kad kredit bagai.. Nasib baik fizah ada, tolong bayarkan.. mekasih sayam :)

servis check in laju. kitorang tak beratur lama menunggu.


Setakat ciknaa pegi langkawi aritu, flight cuma ada 2 kali sehari. Tengahari & malam. Ciknaa ambik  flight pukul 1.10 pm. Tapi biasalah.. macam ramai orang cakap delay tu biasa. delay 40 minit. Dalam pukul 2 lebih dah berlepas. Tapi haritu tak tau la apa masalah, kabin tersangat panas! Allahuakhbar.. baby & anak kecil semua dah start cranky.. time tu pun memang time dorang tidur kan..kalau dah panas, memang merengek la. kesian betul bebudak..terus teringat RM!


delay, masa ni tak ramai orang lagi menunggu kat situ. 

Alhamdulillah dalam pukul 3 kitorang sampai pulau lagenda! phew.. view dari atas tersangat cantik.. tengahari panas kan.. 











Dalam masa sejam penerbangan tu dapatlah 1 box kudapan & jus. ciknaa tak minum pun. Makan pun tak sebab sampai je terus nak melantak nasi..lapo sangat sebab belum lunch kan..














Rayani Air :

* Belum ada lagi sistem 'check in' online. Semua proses check in dibuat 2 jam sebelum penerbangan.
* Pragamugari memakai pakaian yang menutup aurat..pakai tudung sweet tau!
* Ada bacaan doa sebelum penerbangan. Takbir 3 kali! 


Masa balik dari langkawi flight delay jugak. 40 minit jugak tapi so far ciknaa ok je boleh la lagi bersabar..Next time boleh je nak naik rayani air lagi.sebab boleh dapat tiket murah walaupun last minute beli.. hehe.

Rayani Air ciknaa bagi 3 bintang. 2 lagi tak cukup sebab delay & panas. sekian..
=======================================================================

Related Link :

6 comments:

  1. Wowww naik rayani air...laa kena bayar kredit kad ke...huwaaaa juju pun xd...wahhh seat dia kalerfull betul...cecantik pramugari dia awwwwwwwwwwww...ala kabin panas...sian budak2...

    ReplyDelete
  2. wah..SA pun x naik lagi Rayani air ni...macam- macam hal kan SA dengar tentang flight ni...

    ReplyDelete
  3. Blh considered rayani air ni kalau nak pergi yg dekat2 kan cikna...at leastt yeayy cikna dh merasa naik tibang bakkata dak aish...hahaha

    ReplyDelete
  4. tq for sharing..kalerful seat dia...
    pramugari pon cantik sgt..sopan bertudung

    ReplyDelete
  5. Akak tak naik lagi riyani..
    Best ye cikena ..

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016