Wednesday, February 17, 2016

Rezeki 2016 : Rumah Sendiri



Alhamdulillah.. Segala puji bagi Allah.. syukur, tahun ni Allah makbulkan impian ciknaa untuk memiliki rumah sendiri sebelum umur 30.. Sebulan yang lalu, bank dah call bagitau pinjaman perumahan kitorang dah lulus.. kitorang dah sign agreement pun dengan bank muamalat..rasanya satu-satunya panel bank UIA yang senang nak deal. yang lain tu macam-macam alasan.. 

Ok, berbalik cerita rumah ni pulak..ciknaa memang beli rumah 2nd hand je. sebab nak cari rumah teres, landed bawah 200k sekarang agak mustahil. plan nak beli rumah kat pagoh pun dah berubah disebabkan rumah area sana harga naik bertingket-tingket bila bandar universiti pagoh dah nak bukak. mungkin jugak la bukan rezeki kitorang nak dapat rumah kat sana.. so cari pulak rumah kat area kuantan.. ada 2,3 rumah yang ciknaa berkenan..tapi husband taknak sebab leasehold.so proses nak beli rumah tu makan masa sikit sedangkan kitorang nak beli urgent sebelum jun 2016. 

last-last jumpa rumah ni.. harga mampu bayar tetiap bulan, lokasi pun bukan kat bandar sangat, memang ciknaa nak area kampung sikit, sebab dah boring hadap sesak bandar, yang paling penting tak jauh dengan sekolah..sebab RM akan masuk sekolah rendah 3 tahun dari sekarang.

Ada masa ciknaa akan share macamana proses beli rumah kitorang ni. tak susah, tapi tak senang sangat.. sedang-sedang la katakan..





p/s : Ini bukan entry buat pembaca jeles, riak jauh sekali.. ciknaa bagitau awal-awal, sebelum ni kalau terbaca entry blogger yang baru beli rumah, selalu ciknaa akan doakan untuk diri sendiri.. permudahkan la niat kitorang nak beli rumah ya Allah.. dan sekarang ciknaa doakan semua pembaca blog ni yang mana berniat untuk memiliki rumah, semoga urusan korang jugak dipermudahkan Allah SWT. dan jangan lupa usaha, usaha, usaha & tawakkal pada Nya.. 

21 comments:

  1. besttnyeee cikna.cantik rumah ni

    ReplyDelete
  2. dah ok sangat cikna rumah ni...alhamdulillah...seronok bila dgr semua dh setel kan..lega rasanya..doakan akk plak ye

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah ciknaa..akhirnya..berkat usaha dan doa dapat juga beli rumah sendiri...mesti x sabar nak deco2 kan...hehe..rumah kite lebih kurang sama je ciknaa...:)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...rezeki di awal tahun 2016...selamat mendeco lepas ni ye :)

    ReplyDelete
  5. tahniah ciknaa..teringin jugak rumah landed..tp lg 2 tahun baru boleh beli kot..doakan aini jgk ye...

    ReplyDelete
  6. Bestnya dah beli umah...doakan kayrul gak ciknaa...

    ReplyDelete
  7. tahniah cikna.. pasni seronok boleh deko2 sesuka hati

    ReplyDelete
  8. cantik rumah ciknaa!alhamdulillah..tumpang gembira untuk ciknaa!

    ReplyDelete
  9. alhamduluillah...entry kita nak hampir samala hari ni ciknaa...

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah tahniah ciknaa, sue juga berhajat nak beli landed house, kesian kat anak2 x merasa jijak tanah..

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah...well done cikna!!! housewarming pliss...hihi ^_^

    ReplyDelete
  12. Tahniah ciknaa...pasnie dah boleh deko2

    ReplyDelete
  13. cantik sangat ni rumah ciknaa tau, teringin nanti nak datang bertandang kalau balik kg suami...tahniah ciknaa...alhamdulilah!

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah Ciknaa. Nanti jln2 ktn leh la g umah cikna, tak pernah jumpa lg ni. haha

    ReplyDelete
  15. Wah, syukur..rezekii...kan :) sebelum umur 30 ye, niceeee ~
    amin, amin untuk doa cik na tuhh

    ReplyDelete
  16. tak sabar nak tunggu entry deco rumah baru pulak. tahniah cikna,,

    ReplyDelete
  17. wahhh bestnya dh dpt umah landed.. kitorg br byr booking umah landed, taktau la lpas loan ke tak.. dh boring duk umah tinggi nii, mcm2 msalah.. yg ada skrg nii pn nak jual.. ha3

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah..tahniah ciknaa.akak happy for u

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah...... Kite doakan awk ye. InshaAllah kite punyai hasrat yg same. yey! yey!

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah..tumpang gembira dengan cikna sekeluarga..
    tak pernah terfikir untuk jeles atau riak bila berblog..sebab saya tahu perasaan bila dapat beli rumah.lega sangat-sangat kan..

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016