Monday, November 2, 2015

Tips Turunkan Demam Panas Anak

Alhamdulillah dah hampir 2 minggu anak-anak ciknaa baik demam.. Sebenarnya ada satu tips untuk cepat turun suhu panas badan masa dorang demam tu..tapi alahai lupa memanjang nak share.. Makcik pesan kalau anak dah tak jalan dengan ubat demam, try bagi minum air jambu batu yang warna merah tu.. Guava kan nama dia? air kotak @ air tin guava ni memang susah nak cari..selalunya kat pasaraya atau kedai india ada jual..ciknaa beli air ni dekat kedai runcit mamak dekat dengan rumah..memang dari dulu ada jual..so kalau demam, selain ubat demam, lumur garlic oil, atau natural remedy, ciknaa akan bagi minum jus guava ni..



Afiq memang tak susah nak bagi.. letak dalam botol kejap je dia habiskan..masalah bila nak bagi rania..masa dia demam, semua benda dia taknak makan, minum..terpaksa guna schringe tu..alhamdulillah suhu badan dia turun sikit..Lepas tu baru la ada tanda-tanda nak berpeluh..kalau tak sepanjang hari panas sangat.. nak bagi ubat demam pun dah tak sampai hati..

Masa dia demam aritu, panas sampai tahap kain yang basah tu pun jadi kering.. panas mcm kena iron.. Allah..tuhan jela yang tahu betapa risau nya ciknaa.. seminggu jugakla cuti bergilir dengan asben jaga anak-anak demam..








Sekarang dah baik demam dah..Alhamdulillah :)

7 comments:

  1. Owh baru tahu..tq cikna share..mmg tak pernah dgr sblm ni minum air jambu batu pink leh trn suhu badan

    ReplyDelete
  2. tq share..boleh dipraktikkan nanti

    ReplyDelete
  3. Ilmu baru tu...boleh cuba lepas nie

    ReplyDelete
  4. baru tau pasal jambu merah ni..good info, tq ciknaa.

    ReplyDelete
  5. baru tahu... tq 4 sharing cikna.

    ReplyDelete
  6. ok ciknaa leh try nanti ni..tq share!

    ReplyDelete
  7. Noted ciknaa...bagus lah tips ni...baru tau jus ni...selalu kita2 je minum rupanya utk anak2 dpt turunkan suhu badan...alhamdulilah terus ingat ni ciknaa TQ dear

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016