Monday, July 6, 2015

Menu Berbuka Paling Ringkas

Dah hujung-hujung puasa ni selera pun dah kurang.. Nak masak pun dah tak berapa nak rajin.. PapaRM dah mula rekues makanan selain nasik.. hm..bonus la tu kan.. Masak jela sempoi-sempoi.. Janji dapur masih berasap..Nak beli selalunya tak puas makan.. weekend baru ni ciknaa masak memang cincai aje..Kalau dulu tak dapat nasi macam tak bape nak kenyang, menggigil kepala lutut kekdahnya. tapi sekarang dah boleh terima..Mungkin terikut dengan cara suami kot..dia berbuka memang bukan menu nasik..

menu berbuka khamis lepas

khamis haritu tengok blog kak diya.. dia buat beger kemahen melting sgt oii..cheese meleleh bagai..padahal menu sahur je haa.. dapat idea nak tiru..sebab dah terliur sangat..petang tu buat beger guna roti macam dia buat..tapi ciknaa guna sos blackpaper, mayo dengan sos cili je.. terlupa pulak nak beli cheese.. tambah sikit side menu ngap sampai kenyang 2 perut laki bini..huhu..


menu berbuka jumaat

Sabtu ciknaa masak kueteow goreng je.. pastu goreng karipap frozen.. karipap ni selalu nya memang akan ada stock sebab akak ofis yang jual..serius sedap.. simple je menu, tapi makan kemahen bertambah..bukan sebab sedap,tapi sebab menu dah berubah kan.. jemu jugak hari-hari nasik.. sabtu tu suami cakap nak makan jemput-jemput ikan bilis je..so dia yang masakkan..petang tu keluar kejap bawak anak jalan bazaar ramadhan..dapat la badak berendam yang super duper sedap. tapi takde gambar pulak.. menikmati sampai lupa camera..huhu


menu berbuka ahad

Ni pulak menu berbuka semalam.. mee goreng, samosa ayam & kentang.. eh tetibe rajin pulak nak buat samosa tu haa.. ntah mana datang semangat rajin tu.. tapi yang pasti rupe memang kelaut,tapi rasa? laki mak puji noksss.. makan banyak pastu cakap, emmm buat punya baru puas makan.. ehhh kembang bini dia..bahahaha..


samosa ayam & kentang

ok kalau rajin nanti ciknaa share resepi samosa simple tapi sedap ni..sedap sangat ke? huhu.. sendiri masak sendiri puji, pedehal khannn..


Harini kepala dah blur nak masak apa..tapi dah mula rindu nasik.. dah wasap suami cakap nak masak nasik, lauk ayam masak kicah.. *kes terliur lauk double RM semalam lanih* aiyayayaya..dasar perut melayu camni lah.. ni je sempat ciknaa share.. ni je pun yang berasap dari dapur ciknaa tu.. korang nak masak ape petang ni? share sikit.. 


p/s: minggu depan dah raya uolsss..tak sabar nya nak balik kampung.. tetiba mood nak buat kuih raya datang..apakah kena keluarkan over? huhu.. bai~ :)

6 comments:

  1. aummm.. beger tu nampak sedap.. fries tuuu penyeri.. haha

    ReplyDelete
  2. Betul ciknaa, hujung2 ni dah jemu rasa nak layan nasi...buat menu simple2 je pon dah ok kan.

    ReplyDelete
  3. kueteow nmpk sedap... subhanaAllah. puasa puasa.. hukhik

    ReplyDelete
  4. Kecur ailio tgk cikna masak semua sedap2...huwaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. mee goreng tu nampak sedap, menggoda sungguh...

    ReplyDelete
  6. saya minggu ni bru msk simple
    hampir 20 ramadan asyik mkn nasi j. knonnya nk msk simple awal tu tp bila pikir nyusukan anak makan nasi la knyg sikit. hihi
    koteow tak msuk list pon thn ni

    smlm saya buat prata wrap
    hri ni ingt nk msk spaghetti carbonara je kot

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016