Wednesday, June 24, 2015

Beza Puasa Dulu & Sekarang

Alhamdulillah..harini genap seminggu kite berpuasa.. 

Tetiba ciknaa teringat zaman berpuasa kecik-kecik dulu.. seronok bila tiba waktu berbuka.. air ada 3-4 jenis..macam-macam kaler, air oren, milo ais, jus tembikai, teh o panas.. berbuka je telan air bergelas-gelas pastu tersadai kenyang..nak makan nasi pun dah tak lalu..

Masa kecik dulu selalunya memang abah bawak pegi bazar..kalau tak pegi rasa tak bermakna je puasa aritu.. memberontak, muncung panjang sedepa..hahaha..kelakar sangat ingat balik..
 kat bazar selalunya paling terliur mee goreng, air kelapa, kek batik, murtabak, ayam golek..boleh dikatakan semua nak beli..peliknya semua abah layan..dia belikan semua walaupun tau memang takkan habis makan punya.. indahnya zaman kanak-kanak kan..rindu!

Sekarang dah tua.. dah jadi mak anak dua dah pun.. puasa memang berbeza..ciknaa & suami lebih simple bila berbuka puasa.. setakat seminggu ni masih belum jejak kaki ke bazar lagi.bukan taknak tapi serik.. nampak sedap, balik je makanan tu dah nak basi..dah berbuih, berbau etc..

 Ciknaa pantang betul beli tapi tak boleh nak makan langsung. walaupun harganya cuma seringgit..rasa terkilan yang amat.. jadi, lebih baik balik masak..simple-simple pun takpe janji puas.. masak nasi, lauk 2 - 3 jenis (ada masa sejenis je kalau tak sempat) kuih belum sempat buat lagi sekarang ni.. air pun sejenis je.selalunya ciknaa akan buat air panas.. encik sepul selalu rekues teh O panas je. simple kan berbuka kitorang.. memang niat nak bersederhana je tahun ni..nak kurangkan membazir.. membazir kan amalan syaitonn.. :P



Ok gambar dari cik google.. kejam kan? hahaha..petang ni ciknaa nak masak mee bandung.. ala tak payah cakap terer la..guna pes aje..senang.. hahaha..ok lah selamat berpuasa semua.. ingat, jangan membazir..babai ~ :)

12 comments:

  1. pes mee bandung beli kat muar sedap kan.. lin selalu je beli.

    ReplyDelete
  2. i hetchuuu ciknaa! terus menjejes air liur tgk mee tu. hahaa

    ReplyDelete
  3. akak pun sama...lebih suka masak,tapi bila hari kerja pergi juga ke bazar sebab suami suka makan kuih waktu berbuka, jadi beli ditempat yang biasa dibeli sebelum2 ini,jadinya kualiti dari segi rasa tu masih sama..

    ReplyDelete
  4. terus kuar asid dlm perut tgk gmbr atas ni
    hehehe
    http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Akk bt mee bandung pun guna pes jugak.sedap jugak tau

    ReplyDelete
  6. ok dah terliur jugak ni.. pekena dgn sambal hitam memang terangkat dahhhh :)

    ReplyDelete
  7. Ciknaa.. dilah pulak weekend je la sempat nak masak.. biasa weekday balik keje dilah amik anak2.. sampai rumah pun dah 6 .30 ptg, dah haru biru la melayan budak2 tu asyik bergaduh je, ngan baby lagi.. tu yg x sempat nak masak.. pastu cepat2 buat air panas utk berbuka.. tu jela yg sempat.. ayah wan balik tapau makanan kat bazar.. kitorg pun style simple jer walaupun beli kat bazar.. beli makanan berat 2 jenis pastu kuih singgit.. tu je.. kadang kalau makanan dah abis kitorg buka air panas je.. mlm2 kang baru masak.. hahaha.. ehhh.. sori la terpanjang lak komen.. hahaha

    ReplyDelete
  8. betul... akak pun mmg simple je berbuka. asben pun tak kisah sgt. dia pon paham.
    mujur skrg dh siap BS bg lauk siap skali nasi....

    ReplyDelete
  9. betul tu ciknaa
    jgn mmbazir sy pon blm ke param suami aje pergi beli kuih tepung pelita
    saya zaman kecik air pilihan jus tembikai dgn laicikang ni peberet for ever n ever.

    mee bandung pon sedap tu.simple.cepat.jnji sndiri buat.puas hati kan.

    ReplyDelete
  10. bagus cikna...kadang makanan yg dijual.di bazaar tu.dh 2or 3 hari yg x habis dijual.tu yg jd basi.

    ReplyDelete
  11. kann ciknaa..masa bebudak tak pergi bazar ramadhan rasa tak lengkap..

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016