GOOGLE Adsense

Wednesday, April 1, 2015

bila suami buat keje rumah

AMARAN: entry ini bukan entry mengaibkan, tapi lebih kepada penghargaan kepada suami tercinta :P



setuju tak kalau ciknaa cakap suami yang penyayang, adalah suami yang membantu isterinya buat keje rumah.. kalau tak setuju, takpe no problem.. suami ciknaa, antara orang yang tak kekok membantu dalam urusan rumahtangga..tapi bukan hari-hari, ikut mood dia jugak.. orang lelaki ni tak boleh paksa, kang langsung taknak tolong.. gitu..

semalam adalah hari letih yang giler-giler ciknaa rasa.. serius mengantok yang amat.. keje rumah memang tak kuasa nak buat. lepas tidur double RM, ciknaa pun tidur sekali.. bangun kejap je masa asben balik dari isi minyak kereta.. pastu sambung tidur balik.pagi tadi ciknaa bangun tengok segala pinggan mangkuk dah clear dalam sinki tu.. tapi.. 




besor mata ciknaa tengok susunan pinggan mangkuk ni.. takde susunan dah oii.. yang besor, nipis, kecik, gemuk semua main letak aje.. hahahaha.. pagi tadi nak susun balik pun tak sempat, yang sempat ambik gambar aje.. idea entry blog arini.. muahahaha..dalam hati cakap, takpe at least dia ada niat nak membantu.. dari pinggan berlonggok tak berbasuh dalam sinki tu kan.. 



kalau pakaian pulak, selalunya dia yang akan masukkan kain, masukkan sabun dalam mesin tu. dah siap, dia tunggu ciknaa hanger kesemua baju tu, baru dia sangkut kat depan rumah..oh kitorang memang basuh kain malam, baju anak kebanyakkan jemur dalam rumah.. bukak kipas lelaju. kalau baju laki bini tengok cuaca la..kalau lebat siang tu, memang kena basuh lagi sekali. 


menyapu? hoiii.. ni memang fav dia kot.. asben ciknaa ni jenis pantang betul lantai berpasir. dia memang tak suka.. menyapu tu memang keje dia walaupun ciknaa dah sapu sebelum tu.selagi dia tak puas hati, abis segala sofa dia tarik semata-mata nak menyapu je. 


haa.. ada sekali tu nak buat sambal hitam geng gojes order.. termasuk ofis jugak la. memang sangat banyak. tetiba je dia dengan pakai kain pelikat, duduk bersila kat dapur ambik pisau & bawang.. pastu tanya, 'yang, nak banyak mana bawang ni?' oh suamiku! masa tu macam nak nangis je.. wakakakaka.. dah lama rasanya tak sweet gitu. eh sweet ke? kihkihkih..


susu anak? alhamdulillah setakat ni memang dia yang rajin bangun malam buat susu.. melainkan dia tak sihat atau mood M dia datang..tu ciknaa kena ambik alih keje tu.. kang melalak pulak si rania yang 3 jam sekali nak susu tu.. pheww!


p/s: kalau kitorang bergaduh, ciknaa akan pikir part ni je.. lagi2 masa dalam pantang, semua keje dia yang buat walaupun orang tua ada je masa tu.. so, kemarahan tu akan jadi kurang sikit.. harap sangat sikap membantu dia tu kekal sampai dah bercucu cicit nanti..

15 comments:

  1. Assalam cik na,
    waaa
    ghajin hubby uols naaaaaaaa :)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah cikna dapat suami yg ringan tulang tolong isteri buat keje rumah.. mcm husband dilah pun nak menolong ikut mood dia.. kalo mood sgt baik mmg abis semua dia geledah bersihkan kat satu2 area tu.. time tu mmg dilah x kaco, biar dia buat keje tanpa gangguan.. hihi

    ReplyDelete
  3. ok dah tu cikna... tak tersusun tak pe.. janji clear...

    ReplyDelete
  4. hahaha mcm saya juga cik na.. kalau ada yg kita nampak tak puas hati dgn suami tu, igt dan kenanglah time dia baik, dan kebaikan dia kpd kita, terus hilang marah tu... give and take kan...

    ReplyDelete
  5. sweet je suami gini kan.. hehehe

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah.. seronok kan dpt suami ringan tulang.. :)
    wa pon antara yg bertuah jugak.. ehehehe :)

    ReplyDelete
  7. ok... suke laki cmni.. nk mgharap laki daku cmni jgk... ni 3mggu die kat laut.. esok die balik.. cmfirm die lupe sgala bnde yg kt rumah ni...hahaha... kdg cari ubat gigi dlm bilik air pun xjmpe..hahaha.. kelakooo

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah tumpang happy tuk ciknaa..semoga bahagia kekal ke akhir hayat..aminn

    ReplyDelete
  9. kite sama =D raisya skrg ayah dia yg urus, dr mandi, salin pampers, susu, tido malam.. nurul urus yg adik... bab mengemas stakat vakum jer tp kalu bab masak dia pling suka, binik malas masak jer dia yg masakkan, hehehe...

    ReplyDelete
  10. bestkan ciknaa suami nak tolong..lega sangat..tak kemas sangat pun takpelah janji ade jugak nak tlg..tapi lipat kain saya tak bagi die buat..sebab kritikal sgt cara lipatnye..kahkah!

    ReplyDelete
  11. Bestkan together gether buat kerja rumah...suami ciknad pun rajin gak menolong...sejuk ati bini kan! Hehe

    ReplyDelete
  12. rasa bahagia je kan kalu suami pun turut menolong... terus nak cium laju2...
    kalu akak semua yg berkaitan sampah, cuci2 toilet, vacum mmg dia yg buat. lps mkn dia jugak yg cuci pinggan dan lap meja. tugas akak masak je. kain lipat sama2. tp akak yg byk buat..

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah untung cikna....suami kt kena disuruh baru buat....huhu jadila asalkan ade gk die nk buat dpt yg lepas tgn terus lg la rs nk hangen kan huhu....

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah untung cikna....suami kt kena disuruh baru buat....huhu jadila asalkan ade gk die nk buat dpt yg lepas tgn terus lg la rs nk hangen kan huhu....

    ReplyDelete
  15. untung cikna dia leh gak tlg selalu...klu daku hrp hujung minggu jela dia leh tlg...hari kerja g kul 8.30 pg kul 10 11 mlm baru dia balik....daku n anak2 pun dh tido

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016