Tuesday, March 3, 2015

donat ball



balik kampung cuti raya cina aritu ciknaa teringin nau nak makan donat.. tapi donat kecik-kecik.. orang panggil ape eh, donat ball kan? google resepi tengok macam senang aje nak buat.. so, tanya adik ipar ciknaa, satu-satunya adik ipar perempuan yang ada. rgupenya dia pernah buat.. hah, cun sangat la gitu.. deal! beli barang terus buat.. 


ciknaa memang tak tolong langsung..tengok semata-mata.. haha jahat giler kakak ipar. bukan taknak, kang lain pulak jadinya sebab tak reti kan.. antara bahan yang ciknaa nampak dia guna :

* tepung gandung setengah kg
* susu fresh milk sekotak kecik tu
* buttercup - tak pasti banyak mana.. half kot.
* mauripan - bancuh dengan air suam
* telur sebiji
* air secukupnya

mula-mula dia gaul butter dengan tepung. lepas tu masukkan bancuhan mauripan, pecahkan telur, fresh milk & air sampai jadi doh.. lepas tu uli lebih kurang setengah jam kot.. then biarkan lebih kurang sejam.. doh tu akan naik gemuks uollss.. dia tekap pakai tutup botol mineral tu aje.. memang kecik comel je. then goreng dalam minyak sederhana panas, lepas tu tabur gula yang di'blend' halus.. 
ciknaa makan tak tau la bape puluh  bijik..sedap! sebab tak kenyang-kenyang..comel sangat! haha..


next time nak try buat.. kot-kot menjadi.kalau tak jadi, memang selamanya la adik ipar kena buat..ekekeke.. :)

3 comments:

  1. sbb comel sgt xtau la bape puluh dah ngap kan... hehe dah lama x buat donat ball ni

    ReplyDelete
  2. tak penah lg buat donut. bdk2 tu suka tp beli je. nnt leh cuba donut cikna.

    ReplyDelete
  3. Salam singgah dari blog lekatlekit *_* Akak ni bukan kata donut balls, donut besar gedabak tu pun tak pernah buat kat rumah. Semuanya buat kat kedai jerk :)

    Kalau dah comel macam ni, memang berpuluh masuk mulut pun tak terasa. Tau-tau dah habis sepinggan.

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016