Tuesday, March 10, 2015

Didik Anak Suka Minum Air

sejak afiq kena ulcer haritu ciknaa terpikir, mungkinkah kurang air dalam badan dia? yela dia kan jenis susu je memanjang..kat nursery tu tak sure dia minum air kosong ke tak.. ada satu hari tu ciknaa pegi course.. trainer tu bagitau kenapa anak cina selalunya pandai-pandai.. salah satu nya sebab banyak minum air.. air yang cukup buat anak-anak ni kurang mengantuk..sebab tu boleh fokus belajar. balik tu terus beli botol air.. hah! gigih mak ko kan.. hahaha..



tadaaaaaa... 
macam biasa la afiq kan suka sangat miki mos.. terus mak dia belikan satu.. tak ingat dah harga lebih kurang RM13 kat manjaku.. so setiap hari ciknaa akan bekalkan dia air masak dalam 7 oz.. pesan kat ticer dia kalau boleh abiskan sebelum dia balik.. tapi ada masa tak abis pon.. biasa la tu awal-awal belajar minum air kan..




2 botol la budak afiq tu bawak pegi skul tiap-tiap hari.. dahla kurus, rebeh bahu ko nak.. hihi.. ni la rutin ciknaa setiap pagi.. 2 beg, 1 untuk rania, 1 untuk afiq.. tapi rania takde botol air masak lagi.. nanti lah free-free nak beli jugak untuk dia.. 




harapnya double RM kekal suka minum air masak camni.. nanti dah masuk sekolah ciknaa niat camni jugak..nak bekalkan 1 liter air masak sehari.. sebab masa sekolah dulu ciknaa suks bawak air masak, tapi abisnya tak.hahaha... bawak pun sebab meniru kawan-kawan chinese tu..dorang boleh habiskan 2 botol sehari. memang hebat.. 


p/s: korang minum air tak kat tempat keje tu? jom sihat.. amalkan minum air selalu :)

7 comments:

  1. Bagus amalkan air masak...afiq minum byk2 tau air

    ReplyDelete
  2. raees pulak kalau minum air kosong yg xsejuk dia xnak...kalau sejuk laju je minum...cuma raynia je adoiii susah betul nak minum air kosong....huh.

    ReplyDelete
  3. sy pun liat nk minum air masak, tp sebab breasfeed dan makan supplement, TERPAKSA ku telan jua..walaupun nak termuntah rasanya..huwaaaa

    ReplyDelete
  4. huaaaa.. terdelete 2 komen.. 1 komen dari ekin, 1 lagi lupa.. maafkan ciknaa dear! :'(

    ReplyDelete
  5. kat umah afiq minum tak air kosong?
    rania cam sama dgn yaya, kurang minum air kosong.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah.. anak2 dilah rajin minum air masak.. maknye ni pun rajin minum air masak kalo kat opis.. kalo kat umah selalu jer lupa nak minum masak.. huhu

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016