Monday, February 16, 2015

ULSER : afiq reject susu



sebelum ulser ni naik, afiq jatuh masa tengah main.. memang banyak giler darah keluar..ciknaa dah cuak! dahla papa dia ke kelantan masa tu.. bila tengok kesan luka dia MasyaAllah dalam.. ciknaa letak minyak ubat biasa jela.. mmg boleh makan pun minyak tu.. macam VCO tu. darah berhenti.. tapi esok nya dia start taknak susu.. bila tengok luka tu dah naik ulser.. besar giler! memang down sesangat.. dia langsung taknak makan & minum.. banyak kali mintak nak susu..bila bagi botol susu, dia nak isap..tapi tak jadi. sakit agaknya..


kat fb kawan-kawan suggent macam-macam ubat.. termasuk lah oral aid.. ciknaa dah mintak kat doctor masa pegi klinik aritu.. balik rumah terus sapu. alhamdulillah.. 2 minit pas sapu ubat tu dia boleh minum milo.. tapi pakai cawan la.. lega sesangat! 


tapi dia demam haritu.. mungkin sebab kurang air dalam badan.. makan pun taknak.. sedih ciknaa tengok keadaan dia camni. harini seminggu dah afiq tak berbotol.. tak minum susu.. kecuali air masak & milo O.. ciknaa dah cuba bagi susu dumex perisa coklat tu.. tapi dia reject jugak.. harini pegi nursery pun ciknaa bekalkan dia dengan milo.. ticer cuma perlu bancuh je dengan air.. biskut pun ciknaa bagi jugak..sebab banyak benda yang dia tak makan dari makan.. down giler ciknaa rasa bila anak-anak taknak makan..lagi-lagi afiq yang memang kuat susu ni.. 


mungkin kah ini tanda-tanda awal dia nak stop minum susu? omaiiii.. stock susu dia baru je beli 4 pek tu! nak buat ape.. ok takmo pikir lagi..stress mak! doakan afiq back to normal yer.. doakan dia nak isap susu semula macam biasa..sebab dia mintak susu, cuma taknak minum bila dah bancuh..

11 comments:

  1. mungkin dia rasa fobia bila isap botol susu tu mulut dia sakit...tp.xpelah kot ciknaa..pelan2 afiq tu xnak berbotol...kalau dia minum pakai cawan pun kire ok la tu...ciknaa try bg dy minum susu gune cawan? mana tau kot dia nak minum bila dalam cawan ke..

    ReplyDelete
  2. kesiannya.besar btl tu ulser tu...tp mmg la kalau luka terhantuk ke apa mmg last2 dia akan jadi ulser.. mujur ad solution ubat oral id tu kalau x, smpi bila la dia xnak mkn/minum.

    ReplyDelete
  3. Assalam cik na,
    laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa siannya afiq
    moga cepat sembuh ya sayang
    kita yang besor gajah ni pun sakit bila kena ulser
    ni pulak bebudak haaaaaaaaaaaaaa
    jangan2 sedeh2 na cik na

    ReplyDelete
  4. cikna... besarnya ulser.
    cian kt afiq. terbayang2 dia hepi je main bola masa gi umah cikna ari tu.

    ReplyDelete
  5. sian afiq.. besar ulsernye tu.. cpt sihat k syg

    ReplyDelete
  6. Ulser mmg menyeksakan...kita yg tua ni pon tak boleh tahan, ni kan pulak si comel ni...sabar yea ciknaa

    ReplyDelete
  7. alaa...ciannye
    kite yg dewasa nie pon rs sakit bile ade ulser
    ape lg budak2

    ReplyDelete
  8. semoga afiq lekas sembuh :)

    jemput ke blog nana & salam perkenalan kak

    ReplyDelete
  9. siannye dia. ulcer mmg sakit.kita yg dewasa ni klu kene pon tak selera nk mkn kot.pape pon cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  10. moga cepat sembuh..
    mungkin bole cuba bg die mnum susu pkai cawan je..

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016