Wednesday, January 7, 2015

Kaedah Perancangan Keluarga : Pasang Implanon

Alhamdulillah.. berjaya jugak ambik perancang untuk jangka masa yg lama.. yela, afiq & rania tu kan rapat..ciknaa mengandungkan rania masa afiq umur 7 bulan.. masa tu sempat jugak la makan pil perancang noriday tu..lepas dapat rania, ciknaa ambik injection 3 bulan sekali. kesan? lepas wean off, badan mendadak naik.. plus rambut gugur teruk. cuma doctor ada pesan kat ciknaa, ambik injection pastikan tak lebih dua tahun.. boleh menyebabkan tulang rapuh dalam jangka masa panjang.. 


ciknaa plan nak pasang implan ni dah lama..tapi tula, kos nya mahal kan.. jenuh jugak la mengumpul.. main kutu pun tak kesampaian.. huhu. ada rezeki sikit baru ni ciknaa terus pasang.. kebetulan kat johor masa tu. ciknaa main terjah aje tempat bersalin afiq dulu. johor maternity specialist centre, kluang.. sampai je tak ramai orang pun..kos pasang implan ciknaa kena RM500 siap semua.. murah la rasanya.sebab rata-rata rate area kl sekarang dah RM600 ++

ni la implan tu.. sempat ambik gambar sebab atas meja doctor je :)

dapat la kad ni untuk senang ingat bila tarikh expired nanti

masa nak pasang tu rasa jugak cuak.. doctor suruh baring.. dia inject ubat bius kat lengan..biasa la sakit sikit. lepas dua minit doctor suruh raba kat lengan tu.. dengan selamber dia cakap, ok dah siap! eh bila masa nya doctor ni sumbat implan tu eh..serius tak rasa pape.. rasa sakit inject tu aje.. bagusnya..haha.. bangun dengan perasaan yang lega gitu..



doctor ada terangkan dalam masa 1-6 bulan pertama mungkin period akan lari sikit.. mungkin jugak takde langsung.. lepas tu dia akan normal semula. tapi bergantung pada hormon seseorang. ada jugak yang tak period langsung. yang tu kena tengok sebab ciknaa baru je pasang 2 minggu.. hari ni genap 2 minggu kesan lebam tu dah hilang sepenuhnya..dah tak rasa pape lagi dah.. awal-awal memang tak selesa sikit..ada rasa ngilu jugak la bila ada pergerakan lengan atau angkat berat..

lepas pasang..ada sikit kesan luka..

start lebam hari ke 2


implan ni akan expired jan 2018..masa tu afiq dah 6 tahun..rania pun dah nak masuk 5 tahun.. baru boleh merancang semula nak baby.. memang target ciknaa nak bersalin untuk anak bongsu bila umur 35 tahun.lepas tu berehat.. yuhu! pape pun semua ada perancangan sahaja.. Allah yang menentukan segalanya.. lain orang, lain cara untuk menjarakkan anak.. kan? 


p/s: nursery double RM dah naik bulan ni yaw! RM340 sorang.. toink toink jugak kepala mak nya ni bila nengok payslip dah berkurang lagi..tapi takpe, rezeki Allah ada dimana-mana ye dak.. usaha lagi mama RM! huhu..

18 comments:

  1. masih x guna apa2 perancang sbb malas pk lg he3...

    rata2 yuran taska naik kan... hu3

    ReplyDelete
  2. nurul pun tak tau laa nak guna perancang macam mane nanti... time raisya tak guna perancang pn, rancang sendiri.. nii nurse kkia dah bunyi suruh ambik perancang tapi ku buat bodoh jer, hehehe... semoga perancangan ciknaa suksess.... cukup ker anak 3 jer? kihkihkih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 benornya nurul.. anak ke 4 la yang beranak umur 35 tu :)

      Delete
  3. cukup quota 3 je ek ciknaa..hehehe..

    ReplyDelete
  4. RM500 tu pun dah telan ailio ciknaa.. hahaha.. dilah ni dr anak 1st dulu konon nak guna perancang keluarga.. tp sampai nak masuk anak 3 x pakai pape lagi.. hahaha.. konon lepas 3rd baby ni nak pakai ler 'sesuatu' la.. tp rasanya cam x terpakai jugak nanti sbb plan anak last umur 35.. kalo pakai implan dah x leh capai target.. hehehhe..

    ReplyDelete
  5. uhuhuh.. btul cikna. nak byr nursery pun tak mampu klu anak ramai...

    ReplyDelete
  6. best cikna dapat merasa pengalaman implanon..akk dri mula kawen smpi sudah rancang sndiri...yang lain serahkan padaNYA aje...cuak jugak kot2 terbabas..tp hubs akk tak bg ambik apa2 perancang...

    ReplyDelete
  7. Hasben tak bg amek apa2 perancang.. So kita pun buat taktahu jela.. Klw pregnant buat2 terkejut.. Hahaha.. Tp apa2 pun semua tu kuasa Allah..

    ReplyDelete
  8. gigihnya cikna menabung utk implanon tu...
    akak nnt nak try ADR tu dulu. tunggu bln depan doktor ckp. skrg asben kena pakai baju ujan laaa..
    harap tak tiris.

    ReplyDelete
  9. ku bgtau asben yg kwn psg implanon ni.. die tnye bpe hrge... ku ckp la tgk klinik jgk.. yg kwn buat tu 500.. nk psg jgk boley x...... asben trus.. errr... xpayah la... hahaha... rncg sndri je la... boley je kan...
    krikk krikkk

    ReplyDelete
  10. semoga berjaya ciknaa..tp ade kwn emi cakap dia pakai implan pun berat dia naik sama macam makan pil perancang, lepas 3 bulan bukak implan terus peknen lagi ni..subur kekdahnye...mungkin badan dia jnis cepat naik..wallahualam jugak kan..

    ReplyDelete
  11. 340???? aku baca entry sampai habis.tapi bab yuran anak aku terkesima.sorg ke ciknaa? mahal nyaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye rara.. RM680 2 orang tu.. acaner nak tambah lagi skrg ni? so, pasang implan dulu..heee..

      Delete
  12. Bgs la 500 je kos ny saya baru je psg implan di hosp wanita metro mak aiihhhh sampai 950 tambh registration rm1k 🙀

    ReplyDelete
  13. Sy pasang dekat Lppkn - 2015... Rm500...2018 expired.. Kene sedia rm100 pulak utk keluarkan.. Da setahun pakai..alhamdulillah..tp awal2 pakai mood byk swing.. Hehe.. Berat badan ok..tp sy jaga makan.. Period - 6bln pertama x period.. Pastu huru hara.. Selang seminggu period..

    ReplyDelete
  14. Sha dalam perancangan nak pakai implan ni. terima kasih tulis ni.

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016