Thursday, December 4, 2014

resepi ciknaa sendiri: kek batik tanpa telur



weekend lepas buat kek pandan leleh.. buat ciskek..
semalam terajin pulak nak buat kek batik..
ni nak diet ke idok eh? haha.. soalan tu simpan dulu lah..
kek batik ni banyak sejarah sebenarnya..
dari seawal remaja ciknaa suka makan..
belajar dari orang..dok mintak resepi..
tapi tak pernah menjadi.. pernah masuk tong sampah berkali-kali..


last-last try buat ikut resepi sendiri..
try and error la kekdahnya..
akhirnya menjadi jugak..
alhamdulillah..so ciknaa nak share resepi ni yg mudah..
lebih 10 tahun dah kot ciknaa guna resepi sama aje..
tapi kekdah hentam keromo.. takde sukat secara detail..huhu..




bahan: (lelebih kurang la)

setengah buttercup
air 2 cawan
milo sepaket kecik sekali
1 sudu serbuk koko
susu pekat 1/4 tin
1 paket biskut marie


cara:

masak semua bahan..
tutup api. baru masukkan biskut..
then bukak api semula untuk lembutkan biskut
& pekatkan coklat tu..
sejukkan baru simpan dalam peti..
 hasilnya? aummm.. yummeh..hihi.





p/s: kek batik ciknaa ni tak manis sangat..sedang-sedangla kan.. fav hubs.. tapi semalam tak makan pun.. ok, wife dia ni sentap..haha..oke bai :)

9 comments:

  1. sedapnya tengok cikna..
    akk dah lama gilos tak buat kek batik..

    ReplyDelete
  2. adehhh cikna tunjuk kek batik pulakk...

    ReplyDelete
  3. wahhh.. sedapnya ciknaa.... lately ni terasa gak mcm mood nak wat dessert2 ni mai.. tp bila kepenatan ku pendam kan jer la.. hahaha

    ReplyDelete
  4. anyonyo mlm ni kena buat la nampaknya..ngandung ni pantang nmpak makanan orang semua aku nak, so kena buat sendiri..haha

    ReplyDelete
  5. Salam singgah..

    Harap sudi follow blog saya ye...tq

    http://teratakcassia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. follow cik anggur dan like facebook page cik anggur di http://inibelogcikanggur.blogspot.com terima kasih

    ReplyDelete
  7. tak manis mmg layan kn.kejap je habis..
    letak air jadi lembut kan

    ReplyDelete
  8. lps ni buat roti sarang lebah pulak :)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016