GOOGLE Adsense

Friday, December 19, 2014

Dekorasi Rumah Sewa : DIY Wallpaper Kaison

sudah sampai masanya ciknaa ubah keadaan rumah tu.. yela rumah sewa kan.. mood dia tak selaju rumah sendiri..tapi tetap ada hati nak hias cantik-cantik..nak tunggu rumah sendiri ntah tahun bila agaknya..plan nak pasang wallpaper ni dah lama..cuma takde masa.. takde bajet pun ye jugak..kali ni asben pun semangat jugak nak deko rumah..terus je jadik! 



selasa tu keluar jap time lunch..pegi dengan asben.. pilih pun cepat-cepat..takde nak belek sangat pun.. ciknaa beli wallpaper ni kat kaison KL festival city danau kota.. kalau ada nak pegi, tingkat atas sekali.. harga ada 2 jenis.. RM50 & RM19.90.. ciknaa ambik yg murah je.. 1 roll 45cm x 10 meter.. main agak-agak aje, ciknaa beli 4 roll..



rabu malam tu bagi anak-anak tido awal..takde awal mana pun.. afiq tu tau jela kan.. so, kitorang start pasang wallpaper ni pukul 11 malam.. sambil layan THR gegar FM, rasa macam siang hari ko! haha.. kalau nak pasang wallpaper make sure ada tangga.memudahkan keje.. kitorang takde tangga, terpaksa la pinjam dengan tuan rumah..dah dia sibuk tanya nak buat ape.. tuan rumah cerewet katakan..



maka bermulalah sesi pemasangan wallpaper itu.. ni yang permulaan.. agak susah jugak sebab tak tau cara lagi kan.. bape kali dok bukak balik nak ejas bagi rata.. wallpaper ni jenis sticker ye.so tak payah nak gam bagai..bukak je sticker, terus boleh tampal..


tips mudah pasang wallpaper sticker :

*2 orang diperlukan : ciknaa dengan asben.. dia duduk panjat tangga, ciknaa kat bawah.. ciknaa tarik sticker dari bawah, asben ratakan wallpaper tu dari atas bagi melekat cantik & rata..cara ni memang cepat siap!

*pakai tangan aje : memula ciknaa pakai jgak ruler etc nak ratakan wallpaper tu.tapi sebabkan dinding ni banyak sangat biji-biji halus simen tu tak boleh.. wallpaper akan rosak kalau pakai ruler.. so, pakai tangan lagi selamat.. 

bob the buider..eh salah eh? hihi
ni takde kaitan dengan pemasangan wallpaper pun

dari pukul 11 malam, wallpaper ni siap sepenuhnya pasang dalam pukul12.30 gitu..lebih kurang 2 jam jugak la nak tacap kasi cantik kan.. maklom la mak RM ni cerewet.. huhu. dah siap, mula la sibuk nak ambik gambar ye dak? tapi ni nak tunjuk dulu gambar sebelum..


buruk giler kan..dengan frame tengah tanggal.. 


ni la punca sebenar nak pasang wallpaper! afiq punya hasil seni..

oklah nak share kesudahannya.. wallpaper yang mampu mengubah ruangtamu rumah ciknaa okey..



tadaaaaaaaaa!!








keseluruhan 1 dinding ni ciknaa pakai 3 roll ngam-ngam..masih ada lebih 1 roll.. total kos yang diperlukan cuma RM60.00 je.. dah boleh mengubah suasana rumah kita kan? berbaloi-baloi bagi ciknaa.. plan nak buat untuk bilik plak pasni.. sebab asben kata senang pasang wallpaper ni..


p/s: ciknaa tak suka orang cakap duduk rumah sewa takyah beriya sangat nak cantik-cantik.. pantang betul dengar..sebab rumah sewa tetap rumah tempat kita berteduh..tempat kita berehat dengan anak anak.. tempat family datang tumpang tido.. yang kurang bajet boleh cuba macam ciknaa buat ni.. insyaAllah hasilnya memang cantik!

21 comments:

  1. btul tu.. even sewa tu, kena kemas dan cantik.. br rasa tenang dan bahagia di rumah...

    ReplyDelete
  2. lawo n gigih, ku ajak asrul pasang wallpaper bata2 kat living room, dia x mau..pfffttt..dia xnak wallpaper dia nak cat je, ok klu ko tak cat siap ko bang..hahahahaha

    ReplyDelete
  3. perghhh!! semangat tue, tgh malam pn boleh buat kerja, kalu nurul dah lama berdengkur time gitu, sanggup tnggu hari mnggu jer, malas yg amat, hehehe... cantik wallpaper ciknaa.. naik seri jadi umah..

    ReplyDelete
  4. waaa..gigih ciknaa n husband pasang wallpaper...sampai ke pagi yeh...apa2 pun nampak cantikk...tp kesabaran kena la tinggi bila tampal wallpaper ni kan..heheh..

    ReplyDelete
  5. Cantikkkk ciknaaa... nampak lain bila dah pasang wallpaper..

    ReplyDelete
  6. Kalau org yg sewa rumah kakak macam CikNaa ni kakak suka.
    Jenis yg jaga rumah hati tak susah..
    Lagipun kalau cantik kan lebih selesa kan CikNaa.

    ReplyDelete
  7. hehehehe ntah.even rumah sewa pon tetap rumah kita.kena jaga.hhehe.cantik ciknaa.mmg berubah trus nmpk.

    ReplyDelete
  8. Ye la..rumah sewa pun dah tentu kita yang nak hadap hari2.kena la cantik..saya pun rasa berminat nak pasang wallpaper ni.ada yang murah rupanya..

    ReplyDelete
  9. ya Allah cntiknya.nampak kemas dan tersusun teringin la juga nak buat tp sy ddk kuarters. xblh sesuka hati.

    duk umh pon kena tgk tuan juga.kalau x cerewet ok la.

    ReplyDelete
  10. Cantikkk! Pastikan afiq x conteng wallpaper ni plak.nanges mama rm nnt..huhu..

    ReplyDelete
  11. Mcm duduk rumah baru ye dak? Hihi. Umah sewa kena kotor ke? Ntah pe2. Klu cntik kan elok..nak duduk berehat pun seronok. Xsbr nk msuk umh sewaaaaa!!

    ReplyDelete
  12. setuju tu ciknaa...xsemestinya umah sendiri baru nak hias2 kan..:)

    ReplyDelete
  13. cikna... cantik sgt. nak buh wallpaper gak laa kat bilik.

    ReplyDelete
  14. Setuju dgn ciknaa. Rumah sewa pun, ttp rumah kan ;)

    ReplyDelete
  15. Salam..sy nk tumpg tnye?kaison kt selangor dimana ye..or yg berdktn dgn rwg..blh share x?puas dh cri wallpaper mcm nie..yg murah n brbaloi2..hehe..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. selangor or rawang saya tak pasti. saya beli wallpaper ni dekat kl festival city, danau kota.

      Delete
  16. Aida landing sini time google pasal wallpaper kaison...
    minat jalur2 ni :-)
    Cantik!

    ReplyDelete
  17. Nk tanya, kalau nk psg wallpaper kena cabut dlu paku yg ada di dinding ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya cabutla.. saya tak cabut sebab nak cepat.. lubangkan sikit ngam2 untuk paku ..

      Delete
  18. Salam kenal, kebetulan lagi nulis tentang wallpaper dinding dan tutorial ini sangat membantu :) Terimakasih

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016