Friday, November 21, 2014

nak berapa orang anak?




merancang.. merancang untuk keluarga sendiri.nak berapa orang anak, umur berapa nak beranak lagi, anak abis sekolah nanti umur kita berapa, dah pencen nanti anak-anak dah besar mana..haa, macam-macam dalam kepala ciknaa kan? sebelum ni memang tak fikir secara serius benda ni. yela, kalau dok pikir sangat, merancang sangat pun semua tu atas izin Allah.. kan? macam dapat rania dulu.. memang tak terpikir pun akan dapat anak rapat setahun sorang..dalam keadaan LDR dengan asben.tapi segala-galanya ketentuan Allah.. kalau tak  mungkin sampai sekarang ciknaa masih lagi tak duduk sekali dengan asben..perancangan Allah..alhamdulillah..


 tahun ni ciknaa dah 27.. plan nak 4 orang anak..kalau boleh nak  2 lelaki, 2 perempuan..cuti bersalin ada 4 bulan aje lagi..boleh la dua kali beranak lagi.. hahaha.. tu alasan je, tapi memang dari dulu ciknaa nak 4.. tapi kalau ada lebih, alhamdulillah..seronok jugak meriah rumahtangga kan.. esok esok ramai cucu.. eh eh eh.. 


so, dalam perancangan ciknaa nak beranak lagi untuk anak ke-3 pada umur 30.. maknanya 3 tahun dari sekarang.. so, get ready tahun 2017 ke labour room lagik.. yang ke-4 pada umur 35 tahun.. lepas tu nak berehat dah.. besarkan anak-anak.. ciknaa target kalau umur panjang umur 57 dah pencen, anak bongsu ciknaa dah 22 tahun masa tu.. so, boleh pencen dengan tenang.. anak-anak masa tu dah abis belajar, dah beranak pinak.. makpak pulak nak pegi bercuti.. hihi.. umur ciknaa 45 tahun nanti afiq dah 20 tahun..uuuu bestnya! eh best ke? sekarang pun dia dah 2 tahun lebih pun ciknaa dah mula rindu zaman dia baby dulu.. acaner.. takkan umur 45 nak beranak lagi.. ohmen! 


tapi tu semua perancangan aje.. kalau ditakdirkan lebih.. alhamdulillah.. dan kalau ditakdirkan 2 aje anak ciknaa, redha.. sebab ajal maut, rezeki semua dengan izin Allah.. kita doakan yang baik-baik aje.

p/s: mak-mak memang cenggini ek.. bila kat labour room tengah sakit, dok cakap dengan laki taknak beranak dah..SAKIT!! tapi bila anak dah besar sikit, mulalah teringin nak baby lagi.. rindu bau baby..rindu macam-macam lah.. masa tu sakit beranak pun dah lupe..

 #kelebihanperempuanbergelaribu






12 comments:

  1. 45 tahun nak beranak lagi..ohmennn..che ta sgt.hahaha

    ReplyDelete
  2. klu kayrul nak 2 org jer...x mampu nak ramai2 kang daku stress..hehehe

    ReplyDelete
  3. Hihi same ciknaa..plan nk 2boy 2girl..skrg baru 1boy..plan nk branak lg umo 30, 33 & 35..pstu stop n besarkan anak2 je..maknye nk pasang badan plak..kahkahkah...plan je pape pon begantung pada Dia..

    ReplyDelete
  4. Akk ckup la 4 je..hehe..
    Tu pun rsa dh sesak2 napas..

    ReplyDelete
  5. Masa mabuk2 mcm sekrg ni mmg fikir cukupla pasni tknk dh.. Hahaha.. Tp klw blh nk 5.. Huhhuhu..

    ReplyDelete
  6. Kakak dulu cita-cita nak anak 6 tapi dapatnya separuh aje
    Sekarang yg sulung pun dah 18 tahun..

    ReplyDelete
  7. perancangan itu penting kan..
    smga dipermudahkan.
    hari tu masa nak keluar wad doktor dh siap tnya nk pakai perancang yg mana satu.direct je saya cakap.xnak.sbb saya tunggu 6 tahun.takut ada side effect..

    ReplyDelete
  8. Laki nak 2 je. Daku x tau la nak bape haha

    ReplyDelete
  9. Laki nak 2 je. Daku x tau la nak bape haha

    ReplyDelete
  10. Cik nad last beranak umur 31...cukup la 3 org yg ada ni...;)

    ReplyDelete
  11. rancang ciknaa rancang...anak ramai ni best...time kecik je pening2 sikit...esok diorang dah besar kita plak rindu diorang baby...ju rancang bby kedua ni biar dia hadir tak disangka2..baru surprise hehehhe

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016