Wednesday, October 29, 2014

rindunya moment itu




assalamualaikum..

baru harini rasa kuat nak share cerita kisah breastfeed rania marissa.. Alhamdulillah. niat ciknaa untuk menyusukan dia dipermudahkan.. rania fully susu ibu sampai umur 8 bulan tanpa campur dengan susu tepung @ formula milk. bahagia, tuhan saja yang tau.. satu kepuasan sebenarnya dapat membesarkan anak dengan susu sendiri.. tapi masa umur dia 8 bulan lebih susu makin drop. ciknaa topup dengan FM.. tapi masih kuat semangat nak terus menyusukan.. tapi dugaan datang dalam bulan puasa.. umur rania dah 11 bulan masa tu. ciknaa demam teruk.. sakit urat, sakit sendi sampai tak boleh nak bangun.. tak makan langsung dalam seminggu.. 3-4 kali pegi klinik..akhirnya masuk air sebotol dan doctor terpaksa bagi antibiotik paling kuat sebab ciknaa taknak masuk hospital.. seminggu je lagi nak raya time tu.. tapi doctor dah bagitau mungkin akan ada kesan pada susu.. ciknaa redha sebab dah seminggu tak boleh bangun.. nak pegi mandi pun asben tolong bawakkan..



dalam masa ambik antibiotik tu doctor pesan jangan bf anak..tapi ciknaa tak peduli, still menyusukan rania macam biasa..rindu sangat waktu intim tu dengan anak kan..tapi rania tiba-tiba reject.. tak tau kenapa.. so, masa tu dapat menyusukan dia malam je..siang memang dia taknak..ciknaa masih positif.. teruskan menyusu. tapi akhirnya masa raya puasa tu dia reject sepenuhnya.. akhirnya susu makin lama makin kering :(


memang sedih tuhan saja yang tau.. sebab tu sampai sekarang ciknaa masih simpan lagi baki lebih kurang 200 OZ susu ebm yang dah expired. masih ada dalam peti kat rumah tu.. takde kekuatan lagi nak buang sedangkan rania memang tak pernah minum frozen ebm.. tapi takpe lah, mungkin rezeki dia sampai situ je..ciknaa bersyukur, setahun jugak dapat menyusukan rania.. kesan paling ketara ciknaa nampak pada antibodi dia.. jarang demam.. memang berbeza dengan abangnya.. alhamdulillah.. 








sekarang rania dah setahun 2 bulan..dah banyak akal budak ni.. sangat kuat susu.. tapi ramai orang tegur dia makin berisi sekarang..betul, lepas wean off, badan dia makin berisi.. kuat menyakat orang.. suka baca buku.. suka jugak menari! hahaha.. terlentok-lentok montot tu kalau menari..


p/s: kita hanya merancang.. kalau Allah kata rezeki dia sampai situ ciknaa memang tak boleh buat apa..walaupun dah cuba power pumping etc.. bagi ciknaa direct breastfeed satu nikmat yang tak boleh diungkapkan dengan kata-kata.. rindunya saat dia main-main dagu kita, cuit siku kita, lepas menyusu tersengeh tanda puas.. ya Allah, menangis bila ingat balik.. semoga ada rezeki lagi untuk menyusukan adik dia pulak lepas ni.. hehe. 



11 comments:

  1. huhu..sedih pulak saya bace..takpelah ciknaa..cube lagi next baby..eh??? hihihi

    ReplyDelete
  2. aduhh ciknaa...sedih lak ain baca....ain pun skang ni walaupun susu badan kurang..still bagi jugak la kat raynia...tp skang ni raynia dah pandai main2 bila hisap..kadang2 dia x hisap..dia buat main2..grrr..

    ReplyDelete
  3. Takpe ciknaa. 8 bln adalah besar nikmat dia kalo kita pikir drpd x dapat susu kan lgsg kan. Rezeki rania. Dont be hard on urself ciknaa. Ciknaa da buat yg terbaik utk dia 😊

    ReplyDelete
  4. Ini yg dikatakan kita mampu merancang tapi ketentuan Allah tak mampu kita menidakkannya
    Namun still bersyukur at least cecah setahun juga dpt BF..

    ReplyDelete
  5. alahai cikna, sedey pulak baca. Insyaalah Allah bg rezeki kat tempat lain pulak.
    ada hikmah tu. semoga rania membesar anak yg solehah.

    ReplyDelete
  6. Alhmdlh... Rania dapat gak nikmati khasiat susuibu... kejayaan besar tu...

    ReplyDelete
  7. memaaang... sangat nikmat moment-moment breastfeeding tu kan... say plak, kadang-kadang terlupa... sambil menyusu Al-Fateh, sambil main phone... dia tepis sampai jatuh... Baru tersedar... tak angkat dah phone, fokus pada dia je... huhu

    ReplyDelete
  8. Takpe sis..tahniah akk ucapkan sbb semangat utk sis bf rania tu kuat.solute kat sis.akk rasa anak perempuan mmg cpt mengalah sikit bab2 susu ibu ngn fm.ni.sbb pengalaman akk ada ank perempuan derang once dpt fm reject trs si.mcm aish lgsg xmo fm.lagi susah hati.blk je bantai si.smpi skang.xthu bila nak wean off sbb kesian 1.xmnum fm 1.huhu

    ReplyDelete
  9. hua...baru lah ade kekuatan nak bace post ciknaa nie..that y cikna; jasmin lom kuat lagi nak wean off Firas, tanderm jer dgn adik dia...perasaan itu hanya ibu yang faham kan...

    ReplyDelete
  10. sedey daku bace entry ni.. daku memahami perasaan ibu2 yg tetibe ank reject Si... bile la peluang rezeki daku pulak.. umie xpenah nk fully bf.. sbb Si mmg sgt2 ckit.. xmncukup lgsg... rse down bile kite dh makan macam2 tp hasilnye xde..huhu... xpe ciknaa.. insyaallah ade rezeki lg.. leh fully bf smpi 2tahun..

    ReplyDelete
  11. comelnye baby.. takpe.. mungin sampai situ rezeki rania.. kalau tak berjaye pon.. ciknaa patut puas hati sebab dah berusehe selagi boleh..

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016