Thursday, October 23, 2014

susun atur : stock susu double RM



setiap kali gaji, selalunya hari gaji tu ciknaa & suami akan keluar time lunch hour.. pegi beli stock susu & pempes double RM. 2 benda ni wajib beli dulu sebelum beli benda lain.. wajib ok! ciknaa akan beli kat 99 speedmart area rumah je.. ada masa kat belakang OTK, ada masa dekat taman dalam gombak setia, kat sebelah Giant batu cave. tengok cik driver lah mana dia nak beli. susu selalunya sebulan lebih dari 5 pek yang 900g tu.. tapi ciknaa beli 5 pek sorang je dulu time gaji.. pempes pun sama 3 pek sorang..tu untuk sebulan lebih yer..sebab bulan ni gomen gaji awal.. so beli lebih.. selalu 2 pek je dah ngam-ngam guna..





susu & pempes je dah penuh 1 troli.. rania minum susu dugro 1-3 plain, afiq pulak dugro fruit & vege 1-3 tahun.. so far, serasi la jenama ni untuk dorang.. harga pun sedang-sedang la.. takdela mahal mana.. masih under budget kitorang..so susu dgn pempes ni sebulan memang budget RM500.. selalunya akan pegi ke RM600 jugak bl dah ujung bulan.. rania & afiq sangat kuat susu.. mungkin sebab tu dorang tak makan sangat kot.. 




susu afiq ciknaa aturkan macam ni,atas peti.tapi ada yang pesan cakap tak elok sangat buh atas peti tu boleh rosakkan susu sebab wap kan..so ciknaa dah alih. 




ni pulak susu rania.. letak atas rice dispenser je.. ngam-ngam 5 pek.. minggu lepas beli, minggu ni tinggal 3 pek dah.. seminggu 2 pek dia minum..aduhai adik nia.. tapi kan, rasanya macam nak ubah lagi tempat susu ni,tengok cemana lepas ni.. ciknaa memang la jenis cepat jemu.. selalu sangat ubat kedudukan dalam rumah tu.. :P


p/s: suka sangat tengok susu teratur banyak camtu..tapi kalau dah hujung bulan susu makin susut, hati mak ni mesti gundah gulana.. huhu..

10 comments:

  1. Kat sini baru2 je ada kedai speedmart, so far kat situ je yg murah tuk bli pmpers n susu..tp kat sana kna pakai cash kan..? Xleh pakai kad..err ke kat sini je yg cmtu?huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..alamak tak tau pulak..sbb tak pernah pakai kad.. :P

      Delete
  2. ain speedmart belakang rumah je...xsampai 2 minit dah sampai..tp kalau nak membeli pampers n susu..pampers terjah ke giant..susu pulak kt manjaku...kat manjaku susu Raynia murah sikit dari tempat lain..Raees pulak dia minum milo..xminum susu dah...kalau rasa malas sangat nak keluar jauh sikit..baru la pegi speedmart blakang rumah je...hehe

    ReplyDelete
  3. susu anak saya saya susun dalam kabinet (cam kabinet warna warni cikna tu)

    ReplyDelete
  4. Sy takde susun2 pun, selalu beli dalam kotak susu tu ada 2pack or 3pack susu, so biar je dalam kotak tu. kotak susu yang tak bukak lagi kita tindan2 jela.

    ReplyDelete
  5. nurul suka shoping kt tesco, beli time offer.. susu dugro 1-3 plain dlam rm20-21, pampers drypers rm30-31 baru ku rembat... kalu mahal dari tue memang hold dulu, tnggu tmpat ada offer, hehehe.... bajet susu pampers raisya rm200 jer sebulan... anak dua nanti mau macam ciknaa kot, kihkihkih....

    ReplyDelete
  6. wahh.. seronoknya tengok stok susu banyak2 cikna.. faris ngan kakak imani ni nak abis 1 paket sebulan pun payah tau..

    ReplyDelete
  7. ekin pon ms gaji mesti beli stok susu byk2
    hehehe

    ReplyDelete
  8. tu la pasal...dah beli banyak2 ni, kena pulak pikir nak simpan mana kannn...Cik nad khaskan satu ruang dlm kitchen cabinet untuk simpan susu.

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016