Monday, October 13, 2014

entry masak memasak

kalau sebut hal memasak, ciknaa memang akan masuk dapur cuma hari minggu sahaja.. sabtu & ahad termasuk public holiday yang bila mana tak balik kampung..hari bekerja? nan hado.. tak sempat, atau bahasa mudahnya m.a.l.a.s.. hahaha.. masak pun main campak-campak aje.. balik-balik menu sama.. 
sabtu baru ni masak daging blackpaper lagi..daging korban tuan rumah bagi..banyak jugak,rasa nya lebih sekilo kot.. resepi? klik entry ni..






sebelum raya haritu ciknaa malas giler nak masak..tapi lapor weh! cik abang keje, kita masak simple-simple jela..ntah cane boleh dapat idea masak nasi goreng sambal hitam.. kebetulan kot sambal hitam ada lagi masa tu.. campak-campak jela.. pastu tambah kacang botol..setel! 






ni pulak masak bila ada stock pekasam daging. tambah telur dadar..makan dengan nasik panas-panas. seperiuk nasi pun licin dikerjakan laki bini..hadoii.. betul la orang kata yg simple tu sebenarnya lagi sedap..yang pasti berat pun makin naik kalau selera hari-hari camni.. huhu.. eh sape nak blom rasa pekasam daging boleh roger yatie yer.. ni blog dia. dyatie.com




menu wajib selalunya bila weekend adalah nasi ayam.. untuk dua beradik tulah weii.. kalau ciknaa masak nasi putih pun selalunya nasi ayam ni masak jugak walaupun sikit.. masak pun memang campak-campak aje.. masak sup ayam campur carrot sikit.. setel! kalau kitorang tinggal bertiga, ciknaa tambah la ayam bakar tu.. buat penambah selera maknye.. hihi..






eh sekarang fenomena potato fritters eh? sana sini orang buat..ok la ciknaa pun buat. nengok orang punya nampak sedap je.. bahan pun senang.. buat la sekali.hasilnya bolehlahh..abis jugak la satu adunan tu cicah plak dengan sos cili.. kenyang!




sekarang musim hujan pepetang kan? saat entry ini ditulis, perut terus jadi lapo! pergh..cemana nak diet nih.. agaknya sampai bebila la lemak akan diternak.. dah mind set : hidup biar sedap! hahahaha..

4 comments:

  1. oiii..ciknaa..baru je kenyang makan...tetiba tgk food ciknaa masak..terus jadi lapar balik..hahahah

    ReplyDelete
  2. Tula potato fritter tu akk nk try la sis..kompem sedap kan...hehe

    ReplyDelete
  3. fenomena potato fritter
    ntah bile nak ade mood memasak
    hahaha

    ReplyDelete
  4. wahh cikna... berderet2 makanan....nnt leh try daging blackpepper versi cikna.

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016