Wednesday, August 20, 2014

resepi mee kari mudah dan sedap



1st time ciknaa masak mee kari uolss..
ciknaa memang suka mee kari..
lagi-lagi banyak kerang.. pergh! sedapnye lah..
tapi sejujurnya..ciknaa memang failed bab masak kari..
betul..tak tipu.. memang kalau buat kari tak sedap..
tak kick..tak best lah senang cite..
ntah kenapa sejak dulu tak reti-reti masak kari..


musim-musim raya baru ni kawan post mee kari dia buat..
kemain terliur tengok..sampai 3 kali laki menambah..
terus mintak resepi dia.. katanya resepi kuarga turun temurun..
wah! lagi saited dengan tak malu nya p mintak kan..haha..
so dia wasap resepi mee kari tu..
tapi biasa lah.. bila dah masak ciknaa ubah sikit-sikit..
ikut keselesaan dapurku.. eh eh takde kaitan..




bahan:
(untuk 6 orang makan)

* 2 bungkus mee kuning (celur dengan air panas)
* rempah penumis
* lada kering segenggam (rebus dulu)
* bawang besar 3 biji (sederhana besar)
* 3 ulas bawang putih (saiz besar)
* halia dalam 1cm
* ayam potong kecik (banyak bahagian tulang lg best)
* isi kerang ( ciknaa rebus dulu)
* fishball @ fishcake sebungkus
* rempah kari ( guna lebih kurang 6 sudu besar)
* tauhu kering (ciknaa tak masuk)
* santan (ciknaa pakai 2 kotak santan m&s)
* sawi

***blend bahan berwarna biru***

lets masak!

panaskan minyak pastu tumis rempah penumis macam kulit kayu manis, buah pelaga bagai tu..ciknaa pun tak tau nama.. dah agak garing, tumis bahan yang blend tu..masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan air.. dah pecah minyak,masukkan ayam.. masukkan santan & air.. mendidih baru masuk tauhu kering, kerang, fishcake, fishball bagai tu.. garam,gula & sedikit perasa. dah masak tutup api baru masukkan sawi.. siap!


serius sangat sedap!
baru ni la merasa kari sedap buatan sendiri..yahuu!
3 kali makan rasa tak kenyang lagi..boleh gitu? haha..
memang puas makan bila masak sendiri kan..
pape pun ciknaa memang berterima kasih pada nana tu..
dia memang terer masak..
daku dah pandai masak kari! bahahahaha..


ok, selamat mencuba..tak cuba pun takpe, mekasih baca :)

10 comments:

  1. wallaaa penuh kerang.... menjejes air liur d buatnyer...

    ReplyDelete
  2. ok kena try ni..macam mudah je..thanx ciknaa share resepi

    ReplyDelete
  3. takde rezeki nak makan mee kari meletopsss ciknaa ni..
    len kali buat lagi ek...
    hahahahaha

    ReplyDelete
  4. Tq ciknaa best nye mee kari...dah lama x makan mee kari huhu

    ReplyDelete
  5. Fuyooo...clap..clap..haha
    bg akak masak kari ni rempah kari tu sis kena sedap..bru kick..haha

    ReplyDelete
  6. same laa, nurul pn failed kalu masak2 kena guna santan nii, hahaha..... tapi mee kari tu mcam mengeliurkan ler... nak buat jugak laa nanti =D

    ReplyDelete
  7. cikna, kena tukar tajuk "resepi mee kari tersedap"

    ReplyDelete
  8. waa meleleh air lioq tengok kerang selambak hee...
    tauhu kering tu kitorang panggil tauhu lampung hehehe

    ReplyDelete
  9. sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
    nk kene try ni..

    jemput ke blog saye..

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..

    Moga bermanfaat :)

    ReplyDelete
  10. wahhh.. sedapnya ciknaa... pssttt.. nak bgtau ni, dilah pun failed gak masak kari ni.. hahaha.. x penah menjadi yg betul2 sedap.. husband dilah pun suka mee kari mak dilah.. kena la blajar masak kari mcm mak jugak.. hehe

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016