Monday, August 11, 2014

mood raya lagi



raya ciknaa kan kat johor..
jadi nak cari lemang memang agak susah la..
mengigil rasa tak dapat makan lemang nih..
mau tidak..dari kecik kot raya mesti makan lemang..
dah jadi darah daging dah..tak boleh takde..
sekali balik johor takde.. cari ketupat palas sebagai ganti..
pun takde hoi! serius rasa nak nangis..
rasa macam raya tak cukup je..
balik pahang raya ke-5..mak beli je lemang ni untuk ciknaa..
biasa la lemang beli mana nak kick sangat kan..
tapi boleh la.. rendang pun dah abis..
so, makan dengan serunding ikan pun jadik laa..


kat johor menu wajib mesti la lontong..
ketupat makan dengan kuah lodeh..
kat sana kalau makan lontong kena campur..
dengan ayam masak merah, rendang daging, kuah kacang..
baru cukup lengkap kata suami ciknaa..
memula ciknaa kawen rasa pelik..
sebab bercampur-campur.
sekarang dah boleh la terima..tapi kuah kacang tak masuk..
lontong & ayam masak merah aje..



cara orang johor makan lontong


lontong raya memang takde gambar..
ni gambar lontong makan kat cafe raya ke-7..
lontong + serunding + rendang..
alahai..saat taip entry ni rasa nak meleleh elior..sobss!




raya kat umah mertua kitorang banyak duduk rumah aje..
so ciknaa buat la choc moist cake ni.. ala-ala anis kek coklat tu..
pastu adik ipar request kek batik..ok buat sekali harung..
suka buat kalau ada orang nak makan..
alhamdulillah 1st time buat moist cake ala-ala leleh ni menjadi..
selalu buat kek coklat kukus biasa tu aje..
memang sedap! eh puji sendiri sebab sendiri yang makan kan..haha..






ni segala biskut raya makcik ciknaa..
dia memang penjual biskut raya tegar tiap-tiap tahun..
tart nenas tu memang umppph! adoiii sekali lagi meleleh elior nih..
nyesal plak buat entry nih.. muahahaha..



10 comments:

  1. pelik kan kalau pagi raya tak dapat makan rendang+ketupat+lemang. rasa syahdunyaaaa.. hihihi. hari tu raya 1st kat batu pahat, pergi mana2 rumah dorang hidang nasi minyak lah, nasi tu lah.. alahai rasa macam kenduri kahwin ke ni? nak rendangggggggggggggg! hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. betul3! rasa macam orang mengidam pun ada time raya..kakaka..sabo jelah..

      Delete
  2. cikna tu resepi kek coklat akak ke? tak nmpak mcm dodol cikna buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ni dari aritu dodol..haha. haah resepi akak bagi tula.tapi rupa memang tak cantik..tapi rasa kebaboom!

      Delete
  3. cakap pasal lemang tu.. kaaaaaannnn.... kite memahami perasaan ciknaa..sama lah kite pon ciknaa.. kat johor tu memang tak merasa lah semua tu.. macam tak lengkap jer hari raya tu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..betul..betul sejuta kali aty.. mana-mana pegi takde hidang lemang.. pergh!

      Delete
  4. pelik la korunk ni raya kat johor belah mana... umah sy mmg ade rendang.. kuah kacang dan ketupat anyam sendirik.. lemang ktrg bwat raya kedua.. tu pon sbb ade abg ipar org pahang.. kalau tak mmg tak wujud lemang di rumah kami.. leceh kot.. tapi ketupat dan kuah kacang jek pon dah marvelous.. hoho meleleh ayaq lior

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelik? tak pelik kot sebab beraya kat kota tinggi, ayer hitam & batu pahat memang tak jumpa pun lemang.. rendang memang ada..wajib.. kuah kacang, ketupat ori & ketupat tak ori pun ada.. lemang je payah nak jumpa..

      Delete
  5. Len kali balik johor beli lemang siap2 kt gombak tu ciknaa...kalo tak nyesal lg hehehhe...sedap tgk lontong aummmm

    ReplyDelete
  6. hahaha..takpe ju next year turn pahang pulok! kompen ada lemang..haha

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016