Tuesday, July 8, 2014

MILKSHAKE MUDAH & SEDAP



bila puasa susu merudum yang amat sangat..
itu biasa bagi ibu-ibu menyusukan..
termasuk lah ciknaa.. tapi alhamdulillah ada kawan-kawan share tips..
katanya buatlah milkshake ni.. ciknaa pun cuba..
kebetulan semua barang memang dah ada kat rumah..
cuma beli kismis aje.. madu tu madu ori, madu tualang pakcik bagi..




ciknaa blend je semua tu..

* 1 botol freshmilk (full cream)
* 10 biji kismis
* 3 biji kurma
* 2 sb madu




dapat banyak ni aje boleh lah stock untuk 3 hari..
simpan dalam esbok..minum sejuk2!
rasa dia? pergh! rasa macam kebabooom! serius..
untuk penggemar susu macam ciknaa, memang best giler..
rasa manis-manis lemak berkrim gitu..
ada yang suggest ciknaa letak almond..
tapi tak terbeli pulak.. tapi ciknaa dapat bayang lagi sedap kan?




ni la rupanya bila dah sejuk..
sedang entry ini ditulis, tuan punya blog menggigil menahan napsu..
balik ni kena buat lagi..harus! hahaha..
thanks pada nana share pasal miklshake ni..
kalau tanya result? errr.. camne nak cakap eh..
ada la peningkatan dalam 1-2 oz gitu..
memang sekarang susu drop sesangat..
tapi alhamdulillah rania masih merasa lagi untuk susu ibu..
walaupun terpaksa campur dah start bulan lepas..
ok, tu next entry ciknaa cerita k..


p/s: terbanyang pulak sejuknya milkshake ni dengan kismis & kurma yg hancur tu..pergh! opsss..puasa2!

7 comments:

  1. huhuhuh.. lin tak gigih dah cikna... pump pun dah tak. sejak luka aritu. sakit pinggang pump. tp, hasilnya 1 oz je. tu pun lama nak dapatkan. lastly lin df je. tp tu pun masa harris nak tidur.

    ReplyDelete
  2. chayok2 ciknaa! kalau berterusan, insyaAllah ada hasilnya...hehe

    ReplyDelete
  3. chaiyok cik na.
    i pon sama buat milkshake mcm ni gak. tp x letak madu sbb pakai susu strawberry or coklat..heheh
    i xbertambah pon susu tp maintain jer xkurang..

    ReplyDelete
  4. haaaaa.. jelesnya.. xde blend lgi kat umah.. ades.. guna lesung boleh x agak2..haha

    ReplyDelete
  5. salam cikna.. pernah cuba jgk susu dan kurma mcm cikna buat ni.. mmg sedap layan aje.. ada lg satu cara.. azie guna longan kering yg direbus dgn air dan gula yg byk.. then bila sejuk simpan dlm bekas. bila nk consume azie just ambik longan tu dlm dua sudu dgn pati dia sikit then campor dgn susu fresh milk yg dlm esbok tu... pergh lazat jugak cikna... tp tu klau mls xsempat nk bermilkshake la.. hr rajin azie bermilkshake juga.. heheheh

    ReplyDelete
  6. nnt nak berguru ngan ciknaa laa pasal BF baby =D boleh kan... =)

    ReplyDelete
  7. wah hahah sedap sedap. harus dicobain. tapi hat mommy campur serbuk mealshakes skets kasi kenyang lama.
    ok misi membeli barangan esok hari

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016