Monday, July 7, 2014

lauk johor vs lauk pahang




menu johor itu..


bukan berlawan lauk yer..
adil & saksama kekdahnya..
minggu lepas punya menu ni..
khamis, ciknaa masak lauk johor..
jumaat pulak mak datang masak lauk pahang..


asam pedas.. ok nak cite..
kali ni punya asam pedas ciknaa tak buat..
ni beli pes dari officemate..
orang melaka.. ramai sangat dok cakap sedap..
try la sekali..sebungkus RM7.. balik, panaskan cuma tambah ikan/ayam/daging..
ciknaa cuma tambah ayam & daun kesum..
dia punya rasa? emph! papa RM tak abis-abis cakap sedap..
memang cukup rasa.. ok, iolss tak kembang mane pun..
sebab bukan air tangan oke.. ~jeles!~
ciknaa cuma buat sambal goreng + ayam goreng je..
makan berdua, habis nasik seperiuk.. :)



lauk pahang yaw!


yang ni nak cerita lebih..sebab lauk sendiri kan?
orang pahang memang tak dapat dipisahkan dengan ikan patin..
kalau tak makan tu agak pelik sikit lah..huhu..
mak datang jumaat lepas..dia bawak ikan ni dari kampung..
very the fresh! beli terus bawak naik bas..
balik tinggal masak aje.. bukan tempoyak..
tapi masak asam gelugur.. sangat marbeles makan dengan sambal hitam..
pun dari pahang.. **ciknaa ada jual sambal ni..berminat sila komen**
tapi papa RM tak makan banyak pulak..ntah dia.. hahaha..
tapi mama RM? lebih 3 pinggan kot.. nasib bukan berdiet..
memang tak boleh nak bangun lepas makan tu..
punya la berat! kihkihkih..


minggu ni rasa nya nak beli je..
sebab 1 rumah kene selsema..
selera ke laut..sebab tekak semua takde rasa..
kebetulan dalam uia ada jual lauk sedap2 &  murah..
kita beli jelah sementara mood masak datang balik..


p/s: korang beza selera tak dengan suami?

7 comments:

  1. ayu dari awla puas ahari tu nan hado sesi masak2 ni...sesi panas2kan lauk jer ada....hehehe...sebab husband dah melekat hari2 nak buka kat surau...buy lauk kat bazaar pun untuk makan sahur...

    ReplyDelete
  2. dapnya ikan patin sungai....selera laki iols ngan iols pun tak sama wlupun ktrg satu negeri...dia lebih suka yang pedas2...daku suka yg lemak2....tp xdela cerewet sgt...asalkan ada kuah dia mkn je...ngeee

    ReplyDelete
  3. rajin ciknaa oiii.....ku je x update2 masak apa kt blog menjelang ramadan...kerja review berlambak hahaha

    ReplyDelete
  4. amboi cikna.. meriah lauk berbuka...

    ReplyDelete
  5. macam biasa ciknaa...ikan patin favourite ain..masa pregnantkan raynia..hari2 dok makan ikan patin time lunch..hehe

    ReplyDelete
  6. berbeza jugak tekak kami ni walaupon dua2 orang johor,,

    ReplyDelete
  7. lapaq la ciknaa...huhuu..sedap giler esp lauk pahang tu...mabeles!

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016