Thursday, May 22, 2014

milkbooster

rania dah masuk 9 bulan..
awal bulan lepas 2 beradik ni tak sihat..
bergilir-gilir demamnya..
jadi ciknaa penat, tak cukup tidur..stress..
sangat memikirkan hal dorang..
disebabkan itu susu drop yang hamat sangat..
1 hari selalu akan dapat pam dalam 12-14 oz..
rania minum 12 oz je sehari kat nursery..
ada lebih ciknaa akan buat stock since dia dah terima frozen ebm..


tapi masa dorang demam hari tu  dapat pam cuma 3-4 oz je..
so nak taknak stock frozen yang ada dalam 8 botol abis ciknaa guna..
so sekarang takde lagi dah tinggal yg frozen..sedih!
dah cakap kat asben, nak topup rania dengan FM..
tapi hatiku tak kuat.. sebab tak yakin..sebab rania sangat cerewet..
hati ni kuat lagi nak bagi susu badan..sebab rania tak minum banyak..
sekali minum 3oz je.. sehabis usaha dah ciknaa buat..
antaranya..



kurma


mungkin ada kesan..mungkin jugak tak..
ada jugak la kot tapi tak terlalu banyak membantu..
cuma ciknaa rasa kurang penat bila makan kurma ni..



nasi arab


ok, nasi arab ni ciknaa try semalam..
alhamdulillah berkesan jugak..sebab dah dapat ngam-ngam 12 oz..
tapi hazab nak makan hari-hari ko..
hahaha..



halba


mengaku yang halba ni memang berkesan..
tapi ciknaa sangat la malas nak rebus.. ampun lah..
ada masa tu ku rendam air panas je..letak sunquick minum..
tapi kesan lagi terbaik kalau rebus lama-lama..


longan

longan ni dari sehari ke sehari tak lepas-lepas nak pegi beli..
kawan-kawan kata ada kat petronas sri gombak & NSK..
teringin sangat nak try..kot-kot berkesan kan..


qaseh gold -adinda


ni yang latest..baru je beli tadi..
sebab ciknaa google tengok ramai yang berkesan..
boleh try sebab tengok banyak makanan sunnah dalam ni kan..
harap-harap berkesan..kalau tak, ciknaa akan cari lagi milkbooster lain..
macam-macam lagi sebenarnya..
tapi tulah susah sangat nak dapat..
macam jantung pisang, lobak putih, longan kering bagai..



tenkiu jugak pada korang yang sudi share kat gojes..
kalau ada lagi share kat sini yer..ciknaa nak cuba semua kalau boleh..
bukan taksub sangat menyusu anak, tapi ciknaa rasa seronok dapat susukan rania..
rasa macam nak tebus kesalahan pada abang nya dulu yang tak menyusu sangat..


eh lupa..ciknaa minum susu jugak..
fresh milk tu..esp dah lama abis..tak mampu dah nak beli..
ekekeke.. selain tu ada jugak makan biskut oat.
tapi ntahlah.. huhu..


p/s: ada lagi tips tak? share sikit.. tQ. niat di hati nak susu kan rania sampai setahun.. lepas tu nak campur fm pun tak kisah..cuma kalau rezeki dia sampai sini ciknaa redha.. lagipun fm bukan dosa.. iolss pun besor dengan susu tepung siap milo lagi kecik-kecik dulu..hahaha.. :)

9 comments:

  1. Akk klu mkn roti boh peanut tu sis..meriah susu..hehe..tp xthu la sis mcmne..lain org lain kot kan..tp longan tu mmg bgus sis..bti cuba

    ReplyDelete
  2. Ciknaa lupa dulu miza makan sup ketam berkesan..skg ni xtau la sbb xtry lg..hahaha. try la..ulam2 ke..daun tenggek burung ada akak office tu ckp..kat umah moza ada..dlu ada la makan skg xmakan..

    ReplyDelete
  3. air longan seasons tu skng ni susahhhh sgt nk jumpa.... rare sangat wpon sedap...

    ReplyDelete
  4. tahniah utk cikna sbb berjaya susukan rania smpai 9 bulan. semoga niat sampai sethn tu berjaya. yaya dulu smpai 3 bulan je sbb hari terakhir cuti bersalin tu rayyan kena sawan berkejar kami ke hosp. takut sgt tgk keadaan dia masa tu. masa tu susu mmg tgh byk. tp sbb rayyan kat hosp, yaya tinggalkan umah pengasuh utk beberapa hari. susu memancut2 kuar smpai terpaksa perah buang sbb yaya tak hisap dan tetek dh bengkak sakit. masa tu x bawa pam. dah last minit kelam kabut. berulang umah pengasuh susukan yaya. seminggu lps tu susu makin susut. pastu terus xde. huhuhu

    ReplyDelete
  5. selagi mampu usahakan cikna. go go go. milkbooster ni memang x semua orang sama. pastu, kadang milkbooster ni berkesan dalam satu satu masa. kalini makan ok. next time makan x ok pulak. gitu..apapun semoga berjaya cikna. jgn putus asa !

    ReplyDelete
  6. go go go! i dulu kalau mkn durian confirm jadi bengkak & mencurah2 susu...haha...sbb durian panas agaknya

    ReplyDelete
  7. semoga usaha cikna membuahkan hasil ye..

    ReplyDelete
  8. saya dulu makan kacang tanah dengan minum horlick je..banyak susu..walaupun anak menyusu direct tapi siap boleh pump dan simpan...

    ReplyDelete
  9. banyaknya ciknaa cuba utk milkboaster...anak kayrul dah 2 1/2 masih lagi melekat, nampaknya nak kena try milkboaster macam ciknaa la

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016