Tuesday, March 11, 2014

BULI.. aku kan abang!



korang yang anak 2.. rapat..mesti rasa macamana ciknaa hadap sekarang..
lagi-lagi yang sulung tu boy.. MasyaAllah..
afiq.. taktau kenapa dia suka sangat buat adik..
bila main sama-sama, dia akan ambik apa pun pada tangan adik..
lepas tu diketuk-ketuk kepala adik nya tu..
setiap hari ok..setiap hari..lepas tegur dia dengar lima minit aje..
pastu ketuk lagi kepala adik..sampai adik dah tertunduk-tunduk menahan sakit..sobsss!



sekarang sejak rania dah pandai meniarap..
Afiq akan duduk betul-betul kat atas pinggang adik..
adik tu baru 7 bulan.. aduhaii..
selalunya dia akan buat bila takde orang perhatikan gerak geri dia..
time ciknaa ke dapur or masuk toilet laa kompem akan berlalu sesuatu..
rasa nya nak compare ciknaa dengan tarzan , kuat lagi kot suara aku ni terjerit-jerit panggil afiq..
muehahahaha..










dalam kereta pulak selalu nya afiq akan berdiri depan car seat rania..
ada masa mood buli dia tu datang, dia tarik kaki adik sampai nak keluar rania dari car seat..
korang bayangkan la.. tengah banyak kereta, dia buat camtu..
menangis si adik.. sakit kot kene tarik macam tu.. adehh..




sebenarnya afiq ni nak main dengan adik dia..
tapi dia tak tau adik tu kecik lagi.. dia bayangkan adik macam kawan-kawan dia kat nursery..
boleh baling-baling mainan, pastu main kejar-kejar..
walaupun selalu 'buat' adik, ciknaa & suami selalu tegur dia elok-elok..
kadang tu memang hilang gak sabar..tapi lepas tu cepat-cepat pujuk..
sangat takut kalau dalam hati dia fikir mama lebih sayang adik dari dia..
oh tidak! mama sayang 2,2 anak mama..




walaupun afiq selalu buat adik nangis.. selalu buat mama kembang rambut menahan marah,  kadang-kadang memberontak sampai pecah bibir mama dibuatnya, mama tetap sayang afiq.. afiq orang pertama yang buat mama tau  apa itu 'ibu'.. afiq jugak la orang pertama yang buat mama jadi tak cukup tidur, tak cukup rehat, lebam bijik mata sebab selalu demam.. hohoho.. tapi takpe, mama tetap sayang afiq.. afiq orang harapan mama di kemudian hari.. love abang long :)


p/s: sentiasa positif.. biarkan dia lasak, biar dia buli adik..takpe..ciknaa lebih rela dari dia demam tak aktif.. macam dulu masa dia kecik-kecik.. cukuplah.. taknak dah masuk spital. tempat paling tak best..hihi.

13 comments:

  1. Hahaha..ciknaa aisya pulak lain...kdg dia pula nangis bila adik dia no respon tem ajak main..hahaha.. Adik dia kecik lagi...kdg main cak2 ngan adik dia.. Pastu dia suka bila adik dia tarik rambut dia then bila dia buat2 sakit aeera pun gelak kuat...haha...mungkin sbb sma2 gir kan.. Heheheh

    ReplyDelete
  2. walaupun abg camtu, tapi nanti dia lah yg jaga adik dia kan...hheee

    ReplyDelete
  3. Haaaa ku dah agak..esok2 Qi nak dpt adik nanti sure lah buli itu nanti mesti ada..ermmmm...kena jadi triple mama tarzan lah jawabnya hehehhe....suka tgk afiq....putihhhhhhh sgt tau x hehehhe

    ReplyDelete
  4. adoii afiq.. awak duduk atas adik eh? perangai sama macam auntie lah, auntie selalu duduk atas anak auntie. KAHKAHKAH.. main kuda-kuda, tapi kuda nya terbalik, yang kecik jadi kuda, yang besar ni jadi penungang. hahaha.. nasib la dapat mak perangai macam ngokngek.. :D

    ReplyDelete
  5. tengah membayangkan ciknaa kembang rambut menahan marah..ngehehe...besar pahala kita jadik ibu yang sabar kan ciknaa..

    ReplyDelete
  6. hihihi kelakar afiq. betulla tu ciknaa, dia nak main tp x paham adik kecik lagi. redhaa jelah rania haha... comel tau dua2

    ReplyDelete
  7. ku pun dah jadi mcm tarzan ciknaa...bila abg buli adik...adoyaiii....tapi bila tgk dia sayang n cium adik dia..buat kite yg ibu ni jadi sayu sangat hati...

    ReplyDelete
  8. cik na... bab buai tu seram ok... bab lain ok... =)

    ReplyDelete
  9. eemm.. Afiq, sabarlah ye.. tunggu adik besar sikit pastu mainlah dengan dia..
    seram gak tengok cara dia buat adik dia.. huhuhu..

    ReplyDelete
  10. Cikna, akk sgt2 memahami situasi tu. Sama mcm rayyan. Time dia gurau elok ok laa, tp time dia bertukar jd boboiboy halilintar atau otomen mmg yaya jd mangsa laaa

    ReplyDelete
  11. Teringat last week afif mcm terpijak adik die!bederau darah!adik da nangis sampai xkua suara..risaunyaaaa...mmg xblh tinggl kn budak2 ni bedua,bahaya la cik naa...

    ReplyDelete
  12. ha..betul tu ciknaa...sebenarnya afiq nak main sama ngan adik tu..tapi dia main cara dia la...cara bdk2...cikna beware tau...kita mak2 ni yang kena pantau...tak perlu nak marah sgt ngan afiq..memang dunia bdk cegitu...dia tak tau pape... :) cuma selalu nasihat dia..ulang 2-3 kali nasihat sama pon takpe...lama2 dia akan paham...

    ReplyDelete
  13. adohai.. memang gitu la cikna kalau ada anak dua rapat2.. yg kecik mesti jadi mangsa.. diorg ni sebenarnya nak main2 ngan adik, tp adik tu kecik lagi kan.. mcm dilah skrg ni kan, adik faris dah besar sikit, dah boleh diajak main.. suka la kakak imani ada geng main.. tp kalo mood dia x baik, menjerit2 jugak dia suh ibu amik adik.. mcm2 la ragam budak2 ni kan.. sabo jer la..

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016