Thursday, January 30, 2014

breastfeed rania marissa : cara ciknaa dapatkan stok ebm time kerja



hai korang..
macam dah lama tak update pasal breastfeed kan..
pengalaman ciknaa yang baru nak masuk 6bulan menyusu rania..
ciknaa share kat sini yer..
moga jadi panduan serba sedikit untuk m2b or mak-mak yang tengah preggy..
ingat, walaupun gagal anak pertama, tak semestinya gagal untuk anak seterusnya..
itu lah kekuatan ciknaa untuk sampai ke tahap ni (walaupun baru 6bulan)




berapa kali pam sehari?
baru masuk keje dulu ciknaa pam 5 kali tau sehari..
pagi bangun tidur, 3 kali kat ofis (9/12/4) malam sebelum tidur pam sekali..
tapi disebabkan ciknaa stress, penat dengan keje ofis, sekarang pam cuma 3 kali kat ofis je..
susu pun dah tak semeriah dulu.. sekarang pam dapat la 15-17 oz sehari..
ciknaa sekarang ni pam hari ni untuk esok..rania minum 3oz x 5 botol kat skul..
memang tak boleh skip langsung..kalau susu drop, ciknaa bangun tengah malam pam lagi..
nak pastikan susu cukup untuk bekalan rania..
jangan,jangan,jangan skip time pam.. kalau 3kali,pastikan memang 3kali pam sehari..





mesti ada yang tanya..
mama stok ebm yang banyak dulu?
hm..ni berita sedih..kesemua stok 400oz dah expired uolss..
SEMUA ok! lebih 3bulan & susu tu pun dah naik tanda dah basi..
cuma baki 200 oz ciknaa biarkan dalam peti tu sebab bagi semangat..
bila tengok susu banyak, semangat dia lain macam tau..
biarpun hakikatnya susu tu memang tak boleh guna lagi..takpe..
ciknaa pikir tu bukan rezeki rania..
mungkin fresh ebm lagi elok untuk dia..kan?





pengalaman ciknaa menyusukan rania sepenuhnya ciknaa rasa :

* rania sangat manja
* seronok yang tak dapat digambarkan bila tengah menyusukan dia raba-raba muka ciknaa
* sentiasa rasa cool tiap kali bf rania..
* jimat ofkos! hehe..
* rania tenang.. setakat ni baik & mudah jaga dia..
* papa & abang afiq memang tak boleh kacau waktu intim mama & rania..hihi :)




p/s: macam biasa ciknaa akan pesan kat semua.. breastfeed tak susah tapi hati & fizikal kene kental. & ciknaa bersyukur niat ciknaa kali ni Allah permudahkan..ciknaa pun doakan mommies yang lain dapat buat benda yang sama untuk anak masing-masing..


love breastfeed,
~CIKNAA~

12 comments:

  1. Terima kasih ciknaa doakan...insyaAllah ada rezeki anak kedua Umi QI nak jejak langkah...moga Allah permudahkan urusan ku nanti...aminnn...seronok tgk usaha ciknaa....berbaloi

    ReplyDelete
  2. Ain pun time Raees BF dia setakat 2 bulan je..so far Raynia alhamdulilah dpt bf and ain boleh wat stock susu utk dia...ciknaa pun bagi semangat kat ain nie untuk terus bf Raynia..:)

    ReplyDelete
  3. yeayy..ayu pun for adik baby,insyaallah nak fully bf...walau Nia pun memang still bf,tp dia dah campur susu tepung ...heheheh...

    ReplyDelete
  4. Tahniah sis..n trskan breasfeeding rania ye..
    Good luck to u

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah... Moga Allah s.w.t permudahkan urusan mu menyusukan si sicantik itu ye ciknaa :)

    ReplyDelete
  6. besh kan time die raba2 muka kite tu...heheh..
    eerr..cer tunggu sikit masa lagi die korek2 mata kite..korek hidung kite..cubit2 badan kita....hahahaha...
    takper...masih terasa indah walaupon perit....lalalala...
    gud luck ciknaa.... semoga terus dipermudahkan yer..insyaa Allah...neway..rania memang lah sangat adorable... :)

    ReplyDelete
  7. betol ciknaa..bf tak susah tapi mental n fizikal kena kental..bila rase susu merudum cepat2 pikir anak, sure ade susu tu..insyallah..
    good luck ciknaa..gud luck jugak untuk diri sendiri..keh3

    ReplyDelete
  8. Betul tu ciknaa.. breastfeed mmg x susah.. dan pastikan mind set kita betul.. dgn cara tu segala cabaran dan dugaan insyaAllah dpt dihadapi dgn tenang.. jgn mudah putus asa.. semoga rania dpt menyusu susu mama sepenuhnya.. amin.. Chaiyokk cikna..chaiyok!!

    ReplyDelete
  9. bestkan ciknaa..tak sabar nak bf adik baby ni pulak. ari2 berdoa supaya susu byk melimpah ruah mcm alisha dulu..amin

    ReplyDelete
  10. Rezeki rania dpt susu mama..insyaallah ciknaa kuat

    ReplyDelete
  11. cayok ciknaa! seronok bfeed ni lagi2 bila dorg nak besar nt. pandai pulak tarik tgn ajak masuk dlm bilik sbb nak nenen hehehe

    mcm aty ckp tu.. tgu besar sikit nt dorg pandai pulak kuti2 pipi kita, korek hidung kita, tonyoh bontot dia kt kita hahaha

    good luck ciknaa :)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016