Thursday, January 2, 2014

entry pembuka 2014 : 24/7 masih tak cukup untuk ciknaa



2014 sudah datang..
alhamdulillah masih bernyawa sehingga entry ini ditulis..tahun ni 27 dah umur ciknaa korang oii..
3 tahun lagi nak cecah 3series.. ohmaiii..takpe, anak baru 2.. (eh ape kaitan?) huhu.. rasa macam baru je ambik spm, lepas tu kawen, pastu beranak, pastu tetibe beranak lagi..si rania tu rasa baru je lahir, tup-tup nak masuk 5 bulan dah..fuh! masa.. laju nye berlalu..




24 jam sehari/ 7 hari seminggu macam tak cukup dah untuk ciknaa..sungguh tau.. bangun tido pukul 5.45 pagi..tung tang siapkan beg sekolah anak-anak, siapkan segala bekalan susu rania, iron baju keje sendiri, baju suami pastu baru la dapat mandi, solat, solek, bla..bla..bla.. 8-5 pun dah tak rasa lama.. pukul 5 zasss ambik anak kat nursery, balik sampai rumah pukul 6 jugak.. balik urus anak, setel segala botol susu, baju kotor anak. tidurkan anak, tu blom lagi time afiq mengamuk, rania nak menyusu bagai..tergendala segala kerja rumah.. basuh baju memang ciknaa serah pada epul aje. memalam anak-anak dah tidur baru la ku sidai kain depan rumah..kalau kata tertidor, esok pagi bangun seawal yg boleh la jemur kain.. part lipat baju ciknaa memang selalu skip..kadang tu pukul2 pagi bangun lipat kain..lagi2 baju bebudak. tak suka berkedut-kedut sebab nak hantar nursery segan kat ticer oii..



korang masak tak? serius ciknaa cakap, sejak anak 2 ni memang agak terabai jugak part masak ni.. tak sempat & memang tak berbaloi..sebab epul tak makan banyak.2 mulut aje, banyak buang dari makan..nak-nak malam, memang kitorang makan simple-simple aje..roti celup milo pun dah ok.. sebab tu kat rumah memang banyak frozen food mcm nugget bagai tu. epul nak makan dia pandai goreng sendiri..ciknaa memang respek giler ar kat korang yang boleh masak macam-macam tu.. siap bawak bekal.. mmg respek! 


mak baru beranak 2 yang takde masa utk diri sendiri :P

kalau dulu sebelum tido, borak-botak dulu dengan epul.sekarang, baru je letak kepala, hilang terus.. muahahaha.. kesian jugak kat epul, tapi nak buat guane, penat weh.. makan suppliment pun same je.. ubat nye tidor ..walaupun 15minit.. mak cakap, anak rapat cenggini la..takpe, kejap aje.dah besar sikit ok la.. bukan senang jadi mak, jadi isteri yg baik.. semoga anak-anak menghargai pengorbanan mak dia nih.. :)



p/s 1: hari cuti ciknaa lagi bizi dari hari keje,at least kat ofis boleh curi masa lelap setengah jam..kalau kat rumah, mintak maaf ler.. sebab tu cuti sekolah nenek akan ambik afiq dia jaga kat kampung. kesian nengok ciknaa dia cakap.. oh! mak..


p/s 2: bukan merungut, hanya bercerita :)

19 comments:

  1. penat sekejap je. nanti dua-dua besar dah senang dah.. ni kalau anak jarak-jarak, sorang dah besar.. sorang still baby lagi.. heheeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. tu kelebihan anak rapat ni.. :)

      Delete
  2. cikna..samala kita..walaupun ayu x keja..pg2 dah bgn..ade hr sempat masak..ade hr x sempat,mak mentua la yg msk..hhu..selau mmg xde rehat..bila abg tdo,adk jaga..bila adk tdo,abg plak jaga..berebut2..kdg2 rasa semput..hahahaha..mlm pkul 1pg baru dpt tdo..karang pkul 2atau 3pg bgn buat susu abg..kang baru nak lelap adk plak nak menyusu..pastu pkul 5 atau 6pg dah bgn..mcm tu la setiap hr..kdg2 nak mkn pun x sempat..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius penat sangat kan.. mmg betul, nk mkn pun kadang tak sempat..salu minum segelas milo je buat alas perut..

      Delete
  3. betul tu bukan senang jadi isteri, mak, pekerja, lintang pukang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lintang pukang dah mar.. rasa mcm tua bebenor dah ciknaa ni :P

      Delete
  4. kite baru duduk semula hehehehe. anak baru sorg. tp sejak 28hb ari tu pukul 9 dah masuk bilik. pukul 10 dah masing2 mimpi sendiri. bahahaha. apa penat ny pun tak tau. masak x lagi. brg tak cukup. hewhewhew.

    ReplyDelete
    Replies
    1. muehehehe..penat sbb hari2 dah dapat tengok muka asben kot yatie..hihi.

      Delete
  5. Sis..ibu beranak kecik ni mmg cmtu..
    Akk yg ada sorang je ank kck pun xlrt haihh..
    Haha..
    Tp masak wajib sbb mulut yg nk mknnya byk la cikna..
    Cikna xyah msk pun xpe kot..sbb bazir..yg tukang mknnya xmkn sgt..kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bagus la akak ni..
      rajin sungguh masak!
      suke tau org rajin2 ni..

      Delete
  6. Betul tu ciknaa.. dilah yg anak gap 2 thn ni pun sama jer.. mmg x menang tangan.. dah la jenis ssh nak tido, mmg selagi anak2 x tido mmg xkan tido nye.. mmg x cukup 24/7.. sentiasa on call jer mlm2.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul laa.. sorang tido sorang lagi berjaga.lepas tu tukar shift pulak..bila masa mamanye dapat tido? adoii..

      Delete
  7. Cikna sama la kita. Sapa2 yg ada anak kecik pon mcm ni. Jadual mmg padat. Mlm kul 12 baru tido lps siapkn oder semua. Pagi lak 4.30 dh bangun masak bfast utk bekal, paking oder. Sambil lari2 jemur kain yg basuh mlm tu... Nk war n3 jugak la pasal ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho.. kak amy mmg terbaik r!
      siap bekal lg? wahhh...(ngange molot!)

      Delete
  8. so far ank br sorang ni idak la kelam kabut sgt..boleh lg la nk bgn lambat hari cuti..mihmih tido pn awl...masak?? err asben ai x kasi ai masak..esp. weekdays..kesian tgk ai penat katanya...kehkeh kdg² mood nk masak tu dtg, ai masak la jugak..asben pn jenis x byk makan...binik dia je kuat makan...huhu~ so masak ala kadar je...Alhamdulillah..yg penting semua org bahagia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yana boleh bangun lmbt lg weekend? oh maiii.. afiq subuh dah bangun memberak! dah lame tak bangun lambat.. tapi walaupun penat, kite happy dgn family sendiri kan..

      Delete
  9. aduh, amal yg baca ni pun boleh rasa kekalutan ciknaa. cayok2 mama. susah2 dahulu, senang2 kemudian. nanti rania marissa dah besar boleh tlg mama pulak hehe

    ReplyDelete
  10. Supliment?
    Series cakap umi Qi langsung x amalkan apa2 suplimen kecuali satu perkara....3 liter air sehari....sebab tuh leh kejar Qi keliling umah hari2....hahahahha bukan x nak bergantung pada suplimen...sbb ada alasan tersendiri ciknaa....nak citer pun pjg kt sini...haishhhh nantilah buat entry sama tajuk cm ciknaa hehehhe

    ReplyDelete
  11. rin yg anak sorang ni pun rasa x cukup masa utk diri sendiri, ciknaa yg anak dua, ku faham la bagaimana..huhuhu nanges, kdg rasa diri sendiri ni hodoh sgt, kesian laki aku..hahaha

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016