Monday, December 16, 2013

EBM yang perlu dilupuskan




rania marissa kan reject frozen ebm..
so susu dia dalam fridge memang tak bergerak dari lepas pantang..
makin bertambah ada la..ciknaa memang taknak buang..
rasa sayang yang tak dapat nak gambar dengan perkataan..
walaupun rania taknak minum susu yang beku ni, ciknaa masih buat stok yg beku..
tapi tak selaju dulu la.. sebab down jugak kan..
plus dah tak muat nak sumbat dalam fridge..


maka, sabtu lepas ciknaa dah decide nak buang ebm ni..
maka, malam sabtu tu dah keluarkan awal-awal..
letak dalam tudung saji..
ciknaa tak kira, tapi stok yang bakal dilupuskan ni bulan 8 & bulan 9 punye..
so lebih kurang 200 oz..sebab dalam 1 liner ciknaa buh dalam 8-12 oz..
takmo pikir panjang.. ajak papa bebudak angkat susu tu ke luar rumah..




dengan lafaz bismillahirohmanirrohim, ciknaa siram slow-slow dekat pokok sebelah rumah..
memang nak menitik air mata..sebab susu tu keluar dari ciknaa & sepatutnya masuk perut rania..
tapi mungkin ni bahagian ciknaa.. & ciknaa masih bersyukur sebab rania masih menyusu susu ciknaa sampai sekarang..alhamdulillah..





papa pun tolong siram jugak..dia cepat sikit..
kalau ciknaa siram slow-slow je..
takut sangat susu tu terpercik..
ya Allah tuhan saja yang tau perasaan masa ni..







p/s: ciknaa masih berdoa rania marissa akan terima frozen ebm.. ticer dia pun dah sibuk suruh bawak,dorang nak cuba bagi.. doakan yer korang..sebab kalau 100 % fresh ebm ciknaa rasa macam tak mampu nak bertahan.. sekarang pun pam sehari dapat lebih kurang 17-20 oz je sehari.

24 comments:

  1. panas mate saya ciknaa bace entry ni..huwaaaaaa...
    sedehnyaaaa...
    saya doakan satu hari nanti rania boleh terima ebm semula..amin aminnn..

    ReplyDelete
  2. Be strong ciknaa.be strong!!dun give up..insyaallah rania akn terima frozen ebm akn dtg.insyaallah

    ReplyDelete
  3. huhuhu.. sedih tgk.
    xpe cikna.. ni dugaan untuk mnyusukn ank...

    ReplyDelete
  4. insyaAllah nanti rania nak minum ebm tu.. kot kalau dengan ticer dia nak ke kan.. mana tahu.. doa jela yang mampu.. :)

    tapi ebm tu tak cuba bagi kat afiq? afiq pun still menyusu kan.. huhu..

    ReplyDelete
  5. Samala dlu macam iza.Iffat xmoh minum ebm. Bayangkan hampir 1 deep freezer, buang mcm tu je.sedihhhh..

    ReplyDelete
  6. Ikutkan saif pun xmo frozen ebm tapi nadt bagi jugak sebab kalau nk harap yg fresh je memang tak cukup nak supply. Mudah2an rania ble terima frozen ebm. Xpe, nnt rania da 6 bulan da bg solid food, ble la campur frozen ebm dlm solid food kan. Jgn sesedih ye...

    ReplyDelete
  7. aaaaaaa :( :( :(

    sedihnyaaaaaa

    i yg buang sikit sebab expired pon nangis...

    bertabahlah..nak buat cmne,

    ReplyDelete
  8. berdebo bace.
    ciknaaaaaaaaaa...
    sayangnyerrrrr lahai susu.
    tapi nak buek camno eh?
    kang kalo bagi kat aku pastu anak kita ter "together2" kang.
    tak memasal takbley kawin lak.
    huwaaaa...
    industan sgt komen aku khennn?
    okbai!

    ReplyDelete
  9. Pergh..za yg sebotol ritu pn sdih,ni lg ciknaa byk2 gini..doa byk2 ye..

    ReplyDelete
  10. aduhai
    sedih je tgk
    tp xleh wat apelah ciknaa
    bertabahlah

    ReplyDelete
  11. sedihnya cikna bila terpaksa buang ebm tu.. susah payah kita pam kan.. tetiba kena buang pulak.. xpela, redha kan jer.. bukan rezeki namanya.. ibu dilah ni pun sama.. ada byk stok ebm yg terpaksa dibuang jugak.. dari bulan 4 ke 5 tau.. tp lom ada kekuatan nak buang.. tu yg masih tersimpan dlm deep freezer tu jer..

    ReplyDelete
  12. Sedih tengok...sabar ye ciknaa...kuatkan semangat utk terus mencuba bg rania susu frozen....

    ReplyDelete
  13. kalau lah umh kita dekat..sure dah mintak dah..

    ReplyDelete
  14. Ya Allah ciknaaaaaaa...semangat mu sgt2 kuat nak buat stok utk rania...tp apa kan daya ya Allah...ciknaa kuat semangat ye...yg ptg Allah akan gantikan semula rezeki ciknaa dan rania dgn car ayg lain...mungkin rezeki sihat...rezeki bahagia...perkara2 yg kita tak nampak...

    Serius umi QI sebak tgk...jika berlaku pada Umi Qi pun akan sama sedih...tabah ye ciknaa...hugssssssss

    ReplyDelete
  15. Allahuakbar..ni namanya takde rezki rania nk minuk ebm ni..bertabah ye sis..akk doakan rania punya rezki murah utk minum susu sis til 2 tahun k..

    ReplyDelete
  16. ya Allah...berabah lah ciknaa....bukan sajer2 ciknaa nak buang kan....nak simpan lama2 pon tak boleh...aty tau perasaan nyer...sama macam aty pernah bagi kat orang stock susu qaleef lepas benti kerje dulu....sobsobsss

    ReplyDelete
  17. huarghhhh!!!
    harap2 susu ciknaa melimpah ruah tuk rania n harap2 pokok tu bertambah gebu =)

    ReplyDelete
  18. xpe cikna...cikna siram ke pokok...pokok tu sifatnya sentiasa berzikir..moga dapat pahal juga utk cikna...xsia2 jugak.. cuma mmg bazir kalo buang ke singki, masuk ke longkang! cikna2..apa nama anak pokok susuan cikna?hehehe

    ReplyDelete
  19. huuuu sayang kn.. tp yela.. doa byk2 utk rania nk mnum jgk pasni ;)

    jom join
    http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

    ReplyDelete
  20. sedeynya cikna.. sabarla cikna kalau nak bagi orang lain takut apa2 jd kemdian hari kan. Cikna dah berusaha smp nk buang pun bagi siram kat pokok.. Mudahan berkat hidup cikna..

    ReplyDelete
  21. Cik Naa.....lamanya xbaca blog..bz sgt! ni br dpt jelajah sume blog..congrats..Baby ciknaa dh 4 bulan..huhu..bad me! sayang nye ciknaa..tp xpela, xde rezeki..klu simpan pun xguna jugak..abg long dia xmo ke minum susu ebm?

    ReplyDelete
  22. Allah... sedihnya Ciknaa.... Moga2 baby Rania terima frozen EBM lepas ni... Sekarang ni pam harini untuk esok je la ye? Kalau yang dah 1 week dok dalam fridge pun die tak nak? Be strong babe... Breastfeeding bagi ibu-ibu yang bekerja ni memang mencabar....

    www.blog-wafee.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Bestnya susu meriah tapi x best la kalau anak x nak minum EBM kan? X pe. Slow2 ajar. I doakan supaya anak you akan terima EBM balik. Amin.

    Anyway, nak exchange link boleh sebab saya baru tukar URL from bnsyg-stories.blogspot.com to my new URL ayuni-stories.blogspot.com
    Let me know ye nanti? Thank you.

    ReplyDelete
  24. Sayangnya tengok EBM kena buang! Dulu saya gunakan EBM yang luput masa sebagai mask. Kalau rajin sikit, tambah madu dan tepek kat muda. Nak best lagi, jadikan mandi susu. Ala bukan susu orang lain pun. Susu sendiri. Boleh dijadikan sebagai awet muda Cubalah! Memang best sangat2 :) By the way, saya Ruqayya :)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016