GOOGLE Adsense

Tuesday, November 12, 2013

Cara Kurangkan Kahak & Batuk Rania Marissa

 tengok la budak ni..kite wapkan muka dia boleh je dia nengok camera..
anak sape la nih.. muehehehe :)



Rania batuk teruk bulan lepas..
kesian sangat nengok nya.. batuk macam orang tua..
bila lepas menyusu batuk terus muntah..
tapi tak keluar kahak @ lendir..
susu jugak yang keluar..


ciknaa try natural remedy..
stim pakai sterilizer avent tu aje..
bedung rania kemas-kemas..
halakan wap air tu kat muka dia..
hati memang kesian, tapi ciknaa buat jugak..
eh lupe, dalam air tu ciknaa campak 2biji bawang putih ketuk-ketuk je..
ciknaa buat 5 minit je sebab merah-merah muka rania menahan panas..
tapi sikit pun tak nangis.. 
kalau nangis lagi bagus kan..


setengah jam lepas tu dia batuk teruk..
keluar kahak pekat! ya Allah.. kesian nye anak mama ni..
tapi lega sangat tau bila kahak tu dah keluar..

yarkk sikit tapi buat ciknaa senyum lega oii..




lagi 1 lepas tu ciknaa beli vaporbalm jenama 21st century..
thanks sangat kat Ekin sebab share mende ni..
sekarang batuk anak dara dah baik sepenuhnya..




balm ni sangat best!
bau stoberi uolss.. bila cium rania rasa macam bau gula-gula gitu..
hehe. tak mahal pun balm ni kat guardian 13 ringgit gitu lah..
ciknaa masih pakai kat dada rania sampai sekarang walaupun dia dah tak batuk..
balm ni tak panas pun..
dia cairkan kahak dalam dada baby.. 
so tak payah kasi ubat batuk oke..



p/s: ciknaa memang tak suka bagi anak bawak setahun makan ubat..ntah kenapa, rasa macam kesian nye laa..

16 comments:

  1. good job cikna...anis klu airis atuk mmg buat precusion steam ni...bior dia nnagis xpe..lagi cepat kahak keluar...say no ubat batuk for baby....:)

    ReplyDelete
  2. Bgus cikna. Ros pun wat mcm tu. Alhamdulillah lega kan.. :-)

    ReplyDelete
  3. cikna terima kasih buat entry nih...nak beli vapor balm lah kt watson ong tai kim...buat simpanan kot2 Qi nanti batuk akan dtg dah ada ubat ciknaa ckp....lega tgk kahak rania keluar sekaligus...mujarab lah strilizer wap dan bawang putih...alright noted!

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.. kesian tgk baby kalau kena batuk teruk kan.. cian baby kan.. dilah pun suka guna vapor balm tu sebab bau dia best sgt kan..

    ReplyDelete
  5. akak pun ada gak vapor balm ni kat umah... mmg standby utk budak2 tu

    ReplyDelete
  6. Pernah jugak buat Arissa macam nih. Melalak2 dia. Alhamdulillah keluar semua bendasing.
    Elok ye vapor tuh. Kena carik gak la buat standby! :D

    ReplyDelete
  7. syabas cik naa..jasmin memang prefer natural ramedy dari ubat botol...sekarang tgah berjinak-jinak dengan sole lak....

    ReplyDelete
  8. rania jenguk kamera tu comel sgt...pandai la dia...heheh sy ana blogger mama cikna

    ReplyDelete
  9. Lega bila anak dah muntah kahak kan..
    Ok jugak treatment macam ni :D

    ReplyDelete
  10. saya sampai sekarang x pandai nak buat camni..singgah ye..

    http://sehat1man.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. comel je kecik2 dh pandai camwhore ye syg...

    ReplyDelete
  12. Boleh try kat syahir ni.. hidung dia mcm tsumbat je. Hingus nye takde tp belah dlm bl dia bnafas bunyi mcm bhingus

    ReplyDelete
  13. Love u ciknaa...tq sbb buat entri berguna ni..sukaaaa!

    ReplyDelete
  14. rara pakai baby balsam tu.hehehe.penah stim anak dulu.tp xsanggup.hahahaha

    ReplyDelete
  15. Salam.

    Anak saya pernah admit hospital masa berumur 10 bulan, sebab ada kahak kat paru-paru. Alhamdulillah sekarang semua dah ok.

    Jemput ke blog saya, saya ada kongsikan petua untuk keluarkan kahak secara tradisional.

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016