Tuesday, November 19, 2013

Cabaran breastfeed : Rania Marissa reject frozen ebm

susu setakat 70 hari lepas bersalin : 500 oz


sedih.. kecewa.. nangesss!
itu la perasaan ciknaa sekarang ni..
ini la semua stok susu rania yang ciknaa kumpul dari seminggu lepas bersalin..
ciknaa memang tak pernah bagi kat dia..
sampai la 2 minggu nak masuk keje..
rupa-rupanya rania taknak susu ni..
dia reject mentah-mentah korang..
rania nak fresh & chiller je weh.. 
direct lagi la dia nak kan..



ini budak yang cerewet tu.. sebijik menurun pangai maknye! eh..


ciknaa tak tau sebab ape..
google la kekdah nya.. cari jugak kat KIM group..
susu beku tu memang takkan sama rasanya dengan yang fresh..
tapi ciknaa tak pernah terfikir pun yang dia akan reject susu tu..
study punya study, baru tau rupa nya susu tu jadi pahit lepas dibekukan (ciknaa tak rasa)
disebabkan enzim lipase..kalau lipas pun pahit jugak kot..bahahaha..
so ciknaa dah cuba kaedah masak dulu susu tu sebelum dibekukan..
rania still takmo jugak susu tu..
pastu cuba jugak campurkan ebm tu dengan yang fresh (sama suhu)
reject jugak! aaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrgggggggggghhhhhhhhhhhhh....



pam paling banyak di suatu pagi :)



ciknaa dah takmo pikir dah..
kat ofis ni pun ada jugak kakak yang masalah cam ciknaa..
dorang tak buat lagi stok ebm yang beku tu..
semua letak dalam chiller je..
so APA CIKNAA NAK BUAT DENGAN STOK YANG BERATUS OZ NI?
sikit-sikit ciknaa mula buang.. 
sambil buang sambil menahan air mata dari gugur..
sebab nak guna semula botol tu..  
mungkin ni bahagian ciknaa..
tapi ciknaa pam jugak macam biasa untuk dapatkan stok chiller..
tahan 3-5 hari kan.. ciknaa buat yang terbaik asalkan rania masih nak susu ciknaa..
down memang down, sebab semangat ciknaa sangat tinggi..
cuma taknak terlalu stress sebab nanti susu taknak keluar..
masalah lain pulak nanti..



oih! dahla reject susu, pastu main jelir pulak eh.. tampo nak? ekekeke..


p/s: doakan ciknaa dapat menyusukan rania dengan susu ciknaa selama yang boleh.. kalau nak kasi semangat, sila lah ringan-ringankan jari komen sini.. sayang korang! :)

37 comments:

  1. ciknaa goodluck, moga murah rezeki boleh susukan adik smpai 2 tahun, alooo adik, smpai hati buat mama ceni, cer kasi afiq, dia mau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. afiq mula-mula dia nak je..pernah abis 5 oz tengah malam.. tp skrg taknak..paling byk pun 1 oz je sbb lapar sgt kot..

      Delete
  2. aduhai sayangnye.. tp apa boleh buat kan. ciknaa, apa kata ciknaa tukar susu tu jadi sabun haaa.. kan ada homemade sabun yg buat dengan susu ibu tuu.. amal penah bc somewhere. daripada buang sesaje ok jugak kalau leh guna utk buat benda lain hehe.. sabun tu satu contoh. cuba ciknaa google kot2 leh buat benda lain :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke amal? guane pulak nak keraskan jadi sabun tu ek? ciknaa plan nak mandikan je dia dengan susu tu..kot gebu gebass macam adira kan? hahaks..

      Delete
  3. amoeh budak kecik neh .. nak direct jje ehh ??? aloloo .. biasalah tu kak .. baby perempuan neh cerewet sikit .. manja2 gittew .. hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..cerewet ni! nak kene babab nih! huhu..

      Delete
  4. Cikna go cikna...jgn stress2 ye...comel dia jelir lidah hehehhe rania oh rania

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq umi qi.. lidah tu tunggu masa je nak kene geget..muehehe..

      Delete
  5. jd ibu susuan anak saya nak x cikna?? X pun sedekah je kat sesape yg memerlukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yang mintak dear.. ciknaa tak berani sebab akan datang kot ciknaa dah takde kan, risau anak-anak nak kawen..tp dlm hati hepi sgt klu susu ni tak dibuang mcm tu aje..

      Delete
    2. cikna simpan je surat beranak as record ibu-anak susuan =)...sebab dah bonding belahak2 gitu...hehe

      Delete
  6. aduhaii aznor pun ikot sedih ni ciknaa oi..daku paham perasaan itu..go ciknaa go..u can do it.buat siram pokok la ciknaa..ade pokok susuan..kah3

    ReplyDelete
  7. susu frozen kn tahan lama...simpan utk dicmpur ngn solid food bile die dh blh mkn nnti...and blh google jgk cara lain utk guna ebm tu..syg kan...ank 1st ke?

    ReplyDelete
  8. byknye susu..syg nye..keep on trying dear.. ebm strike ni..sabo yekk.. usaha, doa n tawakkal k..
    mudah2an rania nk ebm semula..

    ReplyDelete
  9. usaha lagi cikna..kdg2 budak ni bila beralih bulan lain peelnya kan...yang penting jgn give up..jgn malas pump...insyaallah murah rezeki rania nnt....

    ReplyDelete
  10. sarah ada kawan sama cond mcm ciknaa.bak kata dia, jgn putus asa.just buat stok utk tahan paling lama 5 hari.

    ReplyDelete
  11. Ciknaa, mula2 dulukan, Naurah pun mcm tu.. xmau ebm. susah hati nk tinggal pi kerja. tapi lama2 dia lapar, dia minum jugak. dengan syarat, kena pastikan susu tu sentiasa suam.. adalah dalam berbulan2 jugak gitu.

    ReplyDelete
  12. Cik naa...jgn buang... dah bg pada afiq..?? Kot afiq nak minum... elok tu...

    Dan lg.. yg mane ley bertahan sampai rania 6 bulan..ciknaa simpan dulu tuk campur ngn solid food die nnti... :)

    Lagi satu..mngkin seminggu dua ni die taknak... tak tau kot akan dtg biler die dah makin besar die akan ok dan boleh terima..mane nak tau kan.. stock ni kalau simpan bebetul kan boleh tahan lama.. :)

    ReplyDelete
  13. Jgn buang cikna..akk setuju apa yg aty komen tu..syg sgt klu buang .kot lps ni dia nk minum plak susu tuh..

    ReplyDelete
  14. Sabar ye ciknaa. Mmg banyak Dugaan bf nih. I pon dah buang 2000oz sbb my son xnk langsung ebm. Stok 3 bulan. Nak direct je. Mujur dah besar,dah start mkn. Sedeynya masa buang,Allah je yang tau..

    ReplyDelete
  15. Sabar ye ciknaa. Mmg banyak Dugaan bf nih. I pon dah buang 2000oz sbb my son xnk langsung ebm. Stok 3 bulan. Nak direct je. Mujur dah besar,dah start mkn. Sedeynya masa buang,Allah je yang tau..

    ReplyDelete
  16. cik naa murah sgguh la rezeki RM ni..QD pulak sampai tak cukup2 tau..suka tengok cik naa mampu simpan stok sebanyak tu..akak ni tak sempat nak beku dah melalak lalak nak susu hahahaha..ok mari sumbatkan ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  17. ciknaa.knp pahit eh? hmm syg sgt kan.ciknaa sabar eh.rara xtau nk bg cadangan cane sbb xde ilmu pasal ni.hope ciknaa leh bf rania selama 2 tahun.chaiyokkk!

    ReplyDelete
  18. Pergh ciknaa..byk gilerrrrrr..za lgsg xde stok..sbbnya peti sejuk ni pnuh sntiasa.cm geli nk cmpur2 ngan susu..sabo ciknaa,try wat cm aty ckp tu..smoga usaha kiter dipermudahkn..

    ReplyDelete
  19. Ciknaa...jgn buang...campur dlm masakan utk Afiq... Sayang sgt sbb susu Ciknaa byk...

    ReplyDelete
  20. Senyum je ciknaa.. bukak hati bukak minda.. Masing2 ada bahagiannya.
    Lagipun EBM kat chiller lebih tinggi kandungan nutrisi nya compare dgn Frozen EBM.
    See.. Allah nak beri yg terbaik utk Marissa

    *hugsss*

    ReplyDelete
  21. cikna pls jangan give up..ini satu permulaan...susu beku tu mana tau perubahan usia rania akan minum balik...usia kan makin menginjak...slow slow ajar key..rezeki banyak tu dipremudahkan

    ReplyDelete
  22. cuba masa baby nmpk lapar, bg ebm... yg fresh ebm simpan wat standby masa 2... try your best dear, sayang buang ebm....

    ReplyDelete
  23. takmo sedih2 tau...takpe cuba dalam makanan afiq tue letak susu ebm tue...

    ReplyDelete
  24. Ciknaa..rugi..jgn buang..kne slalu cbe...try bg time btl2 rania lapar...x pn nnt cmpr je ngan solid food ble rania dh 6m..

    ReplyDelete
  25. takpe cikna..jgn give up..kita follow je cemana yang rania nak tau..kalo dia suka yg chilled, cikna ready je chilled ok..chaiyok bebeh!!
    insyaAllah niat cikna nak yang terbaik utk anak akan di permudahkan Allah..Ameen..

    ReplyDelete
  26. jgn buang cik naa... syg tu.. banyak.. penat je kumpul... try je bg lg mybe perangai nk berubah bulan tu... hihi

    ReplyDelete
  27. Cikna jgn buang. Syg... try pelan2.. InsyaAllah Rania nak nnti.. Usaha, Doa, Tawakal. Jangan nangis2 ye. Senyummmm. =)

    ReplyDelete
  28. susu tu bleh buat dadih... ada kegunaan dia. Mana tau lama2 rania terima gak susu tu

    ReplyDelete
  29. yang allah! Banyaknya rezeki mu dan anak. Bestnya. By dah surut dah..nak taknak redha T_________T. Just share, by ada masukkan susu dalam masakan baby. Dulu lah ketika meriah.

    ReplyDelete
  30. ala siannye.
    banyak plak tu. sedekah la kat sape2 ciknaa.. cari anak susuan.. pahala tu.. :)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016