Monday, September 2, 2013

Labour Room Story pengalaman bersalin : lahirlah Rania Marissa



Rasa macam baru sangat lagi taip entry bersalinkan razin mikhaill @ abang long afiq.. memang baru pun sebenarnye, tahun lepas bulan 4..tahun ni bulan 8 iols beranak lagi.. alhamdulillah rezeki Allah bagi.. dapat pulak anak dara, complete la keluarga kecik ciknaa  ^_^



Mehla ciknaa share pengalaman bersalinkan anak ke2 & anak perempuan.. betul kata orang tua, bersalin setiap anak tak sama sakitnya..jalan cerita nya pun tak same.. eh? Edd kali ni sepatutnya 10.8.2013 mengikut kiraan period last ciknaa..tapi doctor pakai cakap tak boleh ikut tarikh tu sebab ciknaa ambik noriday sebelum 'lekat'.so EDD jadi 20.8.2013 mengikut scan.. macam yang korang tau ciknaa doa sangat dapat bersalin lepas raya..merasa la beraya dulu sebelum pantang kan.. alhamdulillah baby ni dengar cakap.. raya ke 6 baru dia keluar..



hari raya ke 5 ciknaa dah balik kl.. sepatutnya raya ke 6 hari selasa tu ciknaa dah masuk keje dah.. tapi disebabkan penat campur malas, iolss tak bangun pagi tu.. hehe. pukul 10 pagi bangun mandi, minum milo je secawan terus pegi klinik nak ambek MC.. sebab masih lagi raya klinik yang biasa ciknaa pegi semua tutup.last-last pegi Gombak Medical Centre GMC.. jumpe dgn doc hamiza, dia nak buat CTG n VE.. gulp! doctor oi, ai datang nak ambik MC aje..bukan nak beranak lagi. bukan nye sakit pun.. malu oke malu.



2jam lepas lahir & lepas merasa susu pertama mama dia :)


naik tingkat atas masuk labour room.. lepas buat CTG, doc hamiza datang check jalan..oke nadzirah, 5-6 cm dah..dengan lembut dia cakap. Nak terkeluor bijik mata ciknaa pandang dia.. hah! Biar betul doctor? Dia senyum je.. iyeee..betul. dh 6cm pun..kalau nak bersalin sini, jap lagi masuk ubat induce InsyaAllah malam bersalin la.takpe, bincang dengan suami dulu yer.. pape nanti cakap dengan nurse saya.. Nurse suruh solat zohor dulu..katanya lepas siap semua dia akan datang kasi masuk ubat induce cepatkan jalan..tapi Incik Suami tak kasi lagi.dia cakap tunggu dia sampai baru masuk ubat.. so nurse inject pukul 3 petang.. yang ciknaa ni bayangkan macam afiq dulu.sejam 1cm jalan bukak.. dalam kepala pikir, pukul7 mesti dah bersalin.. relax2 siap update kat group gojes.. hahaha..serius memang ciknaa tak rasa pape pun.. tak sakit pun nak buat cane.tapi sebenarnya sakit dah datang 2 hari sebelum raya.. 3 minit sekali.mungkin time tu kalau buat VE jalan dah buka.. tapi hatiku mahu beraya dulu baru beranak..kehkehkeh :))



Pukul 6 masuk LR lagi buat VE menten 6cm. nurse tambah lagi dose ubat induce tu sebab ciknaa tak rasa contraction..baru tau bila tak rasa contraction, jalan tak bukak.. masa ni mak ciknaa dah sampai dari Pahang. Ciknaa memang request taknak duduk dalam labour room sebab dahla tak sakit pastu boring la nak baring sorang sorang dalam tu..masuk bilik boleh jugak bual dengan mak, makcik semua , tengok tibi.dorang nih siap berkampung dalam bilik ciknaa makan roti canai~ hahaha..




Lepas solat maghrib nurse panggil masuk labour room nak buat CTG lagi. bila tengok graf contraction tak cantik nurse tanya lagi tak sakit ke? iyee nurse.. tak sakit. sikit-sikit je rasa sengal kat pinggang. so nurse buat VE lagi & tolong bukak jalan kasi besar sikit.. dalam pukul 9 cenggitu dah 8cm. masa ni nurse tambah lagi dose yang ke2.. sakit dah mula rasa.tapi sakit tu ciknaa masih lagi boleh bertahan.. tak sakit mane pun. pukul 9.30 mak ciknaa nak gerak balik pahang dah sebab risaukan afiq tinggal dengan makcik-makcik dia. tinggal la ciknaa dengan suami aje. masa ni sakit dah mula rasa..menyengat jugak la.



pukul10 doctor hamiza sampai & jalan dah bukak 9cm. terus pecahkan air ketuban..walaweh panas oiii.. hihi. lepas je air tu keluar, ciknaa rasa sakit yang teramat-amat sakit.dalam LR yg sejuk tu boleh berpeluh-peluh basah lenjun kepala ni.. tangan & leher suami masa ni memang kene lanyak cukup-cukup lah.. sakit! sakit! sakit! ciknaa merengek kat dalam tu.. nurse 4 orang keliling ciknaa.sorang urut kat pinggang, sorang dekat peha, 2 orang lagi siapkan barang nak delivery.. doctor hamiza ntah kemana.. hihi. nurse memang suruh mengiring ke kiri. dia cakap jalan mudah & cepat buka kalau baring posisi macam tu..memang betul. ciknaa dah tak tahan sakit time ni.. siap mintak epidural lagi.bengong sungguh la..nurse senyum je.tak boleh puan.. dah 9cm tak  boleh ambik ubat tahan sakit lagi dah.. takpe, jap je lagi baby nak keluar eh.. baca doa banyak-banyak.. istifar.. sakit oi.. btw, GMC punya Labour Room memang dia pasangkan doa-doa kat CD player.. memang rasa tenang je.tapi bila sakit yang betul-betul sakit tu datang tak dengar dah semua doa tu.. hihi.



nurse tanya ada rasa nak berak tak? kalau rasa terus teran je..lepas 5 minit ciknaa rasa sakit gila-gila kat bawah nun.. terus cakap kat nurse nak berak! sambil tu terus pusing, baring terlentang & automatik je rasa nak angkat kaki..nurse ajar macamana nak push..tak sempat ajar ciknaa dah tak tahan terus daku angkat kepala cecah dada & push! berlari doc hamiza datang dari bilik sebelah.. 'ok nadzirah, push! jangan angkat punggung.. good, lagi sekali, push! tiba-tiba rasa panas je kat bawah tu.. cukup 3 kali push, zassss meluncur seluruh badan budak kecik tu.. ya Allah.. lega.  hilang semua sakit yang hamat tu. doc hamiza angkat baby letak atas perut ciknaa sementara dia nak gunting tali pusat.lepas tu nurse bawak sebelah suruh ciknaa cium baby & tunjukkan anu nye.. hihi. alhamdillah tepat scan selama ni.. harapan jadi kenyataan girl! :)



muka seposen orang pas beranak hoii ^_^


lepas nurse bawak baby nak mandikan doc start jahit..good kata doc hamiza.koyak sikit kat luar aje.dia jahit dalam 3 jahitan kot.. sakit jugak la jahit tu tapi contraction lagi sakit.. lepas jahit, balik bilik.time tu baru rasa pening yang hamat.. letih semua ada. tapi ciknaa dah pesan kat nurse takmo kasi FM kat baby.. special request untuk fully breastfeed adik baby.. 


GMC BAGI CIKNAA
kalau tanya ciknaa pasal gombak medical centre,  ciknaa bagi 4 bintang.. huhu. ciknaa masuk tengahari, bersalin pukul 10.36 malam.esoknya kul4 keluar dah.. total payment kurang 20 ringgit RM1800.00..bayar cash laa..kalau ciknaa pakai GL IIUM dorang akan macap harga sampai 2.5k lebih kurang.. eh lupe nak cakap kat GMC ni kalau bersalin anak perempuan, doc akan sunatkan terus lepas bersalin tu.. alhamdulillah dalam bil dia caj dalam RM50.so takyah susah-susah nak bawak pegi klinik lagi nanti kan.. staff & doctor yang handle ciknaa masa bersalin tu semua yang ok ok je.. dari mula sampai ciknaa masuk kereta.. nurse dukung baby & hantar k.. puas hati la senang cerita..


p/s: kalau orang tanye ciknaa sakit tak beranak? nak lagi tak beranak..sure daku geleng pale lelaju.. sakit memang kejap tapi sekali datang sakit tu nak terangkat katil..huhu. eh statement tak hagak hagak..ntah tahun depan keluar lagi sorang...mihmihmih :)) ok, dah dapat sepasang daku nak berehat sebentar besarkan 2 orang ni dulu.. korang yang nak dapat baby lagi, semoga dipermudahkan yer..eh lagi 1 amalkan doa abasa ayat ke 20..ciknaa sebulan terakhir baru dapat tips tu..alhamdulillah mudah..

30 comments:

  1. erkkkk geleng kepala laju2 jugak kalau tnya nak beranak lg ke idak ha3

    ReplyDelete
  2. U OLS. i ols pon terangkat katil time meneran. gitu. i ols rasa sakit yg hamat. tapi thn depan nak lagi pasni nak twin pulak. lalalalalalala :)

    ReplyDelete
  3. phew, dengar macam mudah je.. tapi yang alami je tau.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah ciknaa..yg 2nd ni dipermudahkan sesangat..
    total rm1800 lebih kurang ehhh..
    #startsimpansinggitseharidarisekarang

    ReplyDelete
  5. xoxoxo menariknya baca cerita pengalaman ciknaa bersalin kali kedua.. bila baca macam mudah sgt proses bersalin.. ini jg berkat doa keluarga & kawan2 juga doa2 yg diamalkan kan ciknaa.. :)
    hembus sket angin2 tu buat Zaza pulak.. teringin nak beranak kecik lagi ni hoii.. hahahaha

    ReplyDelete
  6. Teringat2 kisah melahirkan Qi bila baca entry ciknaa...sebijikkk kes nak terangkat katil dibuat yer...tgn walid Qi hbs calar balar hasil picitan kuat hamat dek kerana contraction yg x tentu masa....ya Allah, mudah rupernya nk lahirkan rania marissa ye ciknaa...bukaan dah 6 cm pun masih x rasa contraction lg...itulah rezeki setiap anak2...tahniah ciknaa...x sabor nk dukung rania....gambor ciknaa tuh terus nampak kurusssssssssssss

    ReplyDelete
  7. hahaha..tuh diaaa..nak terangkat katil ehh ciknaaa..alhamdulillah..dpt dah sepasangg.

    ReplyDelete
  8. bestnyee beranakkkk...huhu...ehh berpatutan la jugak rm1800 tu. nak jugak la.. :p

    ReplyDelete
  9. kire ciknaa sakit x lama la yeh...alhamdulilah dipermudahkan...baca entry ciknaa ni..ain lak yg berpeluh...nervous nk bersalin walaupun dah berpengalaman..hehehe...

    ReplyDelete
  10. ciknaaa.. takut.. ni za br tau surah abasa ni cmne.. asal xshare awl.. hoho..

    ReplyDelete
  11. Baca ni tetiba nebes lak rasa nak bersalin...even ni anak kedua...huhuhu...wish me best of luck...

    ReplyDelete
  12. wahhh mudahnye ciknaa.. alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah senang je kan si kecik ni keluar =)
    lepas ni cik na rehat puas2 dulu yek..kasi can kat mommies lain pulak..haha

    ReplyDelete
  14. Wah..rezeki ciknaa x rasa sakit lama.. best nyer.. tp skali bila dah sakit, memang x terkata dah kan.. hehe

    ReplyDelete
  15. sama macam kes akk ler...masa bersalinkan aish..mmg tak rasa contraction samapi 8cm baru rasa sakit sangat..huhu..datang hosp pun bukak 5cm dah..hahaha

    ReplyDelete
  16. hopefully yg second nanti pun mudah cam ciknaa jugak..oioii takut

    ReplyDelete
  17. GMC? Asal tak pernah dengar sebelum ni.. kalau tahu boleh beranak kat situ je dulu, murah pulak tu.. huhu.. selamat berpantang ciknaa :) bestnyaaa dah sepasang... cuma macam renyah sikit la bila dedua mengamuk. kikiki takpe.. dugaan :D pasni memang boleh rehat 3-4tahun :P besttt.

    ReplyDelete
  18. selamat b'pantang ciknaa
    bestnyer dah dpt sepasang kan :)

    ReplyDelete
  19. Wuuuu ngilu iols baca... tahniah ciknaa...sepasang dah..bestnye...

    ReplyDelete
  20. ok ciknaa..pas 4/5bulan lehla 3rd bby lak kan.. -_-'
    jgn mare arhhh...

    senangnya bersalinkan rania marissa nie,pastu luka pun xbyk.daku da lupa sakit beranakkan yaya so kena ngandung balikla nak bg igt pengalaman beranak cemana.doakan daku eh~

    ReplyDelete
  21. pk nak beranak takut gler...tp nak anak lagi...acaner tuh???hehhehee

    ReplyDelete
  22. tahniah cik naa!alhamdulillah..berdebar2 baca catatan ni..bila baca macam tak pernah beranak plak..hehehhhe Happy BF dan selamat berpantang..:)

    ReplyDelete
  23. Ya allah...betul2 allah mudahkn ciknaa...seronok aty bace siap cerite kat asben nih..heheh..alhamdulillah

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah..ciknaa dipermudahkan melahirkan baby...

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah..ciknaa dipermudahkan melahirkan baby...

    ReplyDelete
  26. mudahnya ciknaa bersalin ye....kita boleh tepuk tangan sama2 la...kayrul kalau tanya macam tue, kompem geleng pala laju2 x nak bersalin lagi...serik...huhuhu

    ReplyDelete
  27. Anak kedua memang mudah sikit kot. Fa dlu pon alih2 dah kne admit padahal.dtg nk check kndungan je. Hihihi~ yg paling best,ciknaa dh ade sepasang.jeles noo. ;p

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016