GOOGLE Adsense

Sunday, September 8, 2013

breastfeed: pengalaman menyusukan rania marissa

alhamdulillah..
setakat hari ni hari ke 27 rania marissa masih menyusu susu ibu sepenuhnya..
memang itu la yang ciknaa niatkan dari mula mengandungkan dia..
taknak failed lagi macam abang afiq dia dulu..
kali ni usaha sungguh-sungguh selagi masih ada rezeki dia..



5 hari pertama ^_^



pengalaman baru bagi ciknaa tau..sebab nya afiq dulu awal-awal dah kenal botol..so dia memang tolak mentah-mentah direct feeding..kesudahan nya susu kering gitu jer.. sebab ciknaa tak kuat hati nak pam masuk botol je..kali ni masa kat GMC sebelum bersalin ciknaa dah request awal-awal kat nurse nak fully BF..NO FORMULA MILK! dorang ok je since ciknaa dah bagitau awal kan..malam tu lepas 2 jam bersalin dorang hantar rania kat ciknaa sebab dia dah mula melalak nak susu..eh pandai pulak nangis..sebelum ni dalam perut lapo dalam bulan puasa,mama tak dengar pun awak nangis :P 1 malam tu rania marissa tidur dengan ciknaa dalam ward.. bukan macam abang afiq dulu 1 malam duduk dalam nursery room.. kenyang FM aje dia..

memule menyusukan, ciknaa bagi sebelah kiri dulu..sebab pengalaman lepas, afiq taknak DF belah kiri sebab nipple pendek sikit.. >_< ..bagi je terus dia sedut sekuat-kuatnya.. ntah ada tidak susu ciknaa tak sure..tapi lepas tu sampai ke subuh dia tidur tak bangun-bangun.. huhu..balik pahang je dah start ada masalah dengan susu..hari pertama & hari ke 2 lepas bersalin tu susu taknak keluar..yang ada setitik dua aje tu pun cair yang hamat..nipple dah luka teruk oii.. masa tu nak mandi pun merana..pedih!tambah pulak ciknaa sakit pinggang yang teruk kesan dari 3kali dose ubat induce tu.. fuh! hari ke 3 panggil bidan kampung datang urut.. dia cakap kesan ubat tu jugak la buat susu tak nak keluar..tapi alhamdulillah lepas urut susu mencurah-curah keluar..sampai tak larat nak pam sebab rania ni jenis menyusu sebelah lepas tu zzzzzzzzz...

semingggu lepas bersalin ciknaa balik johor.. time ni dah sihat sikit so ciknaa mula buat stok sikit-sikit..10 hari pertaman ciknaa dapat kumpul 100 oz..tak banyak mana pun sebab sehari tu ciknaa pam 2 kali 5 oz + 5 oz..alhamdulillah.. rezeki rania la kan..makan pulak tempe, makin banyak la susu..ESP ciknaa amik lepas 10 hari bersalin..nak kata lagi banyak tu takde la cuma beza nya susu jadi pekat & kejap je rasa miss B dah penuh..




2 minggu punya..



latest punya ciknaa kira hampir 200 oz jugak la dapat kumpul..hari ni semua susu tu ciknaa nak bawak balik KL dah.. doakan semua susu ni selamat sampai gombak oke..doakan jugak niat ciknaa ni dipermudahkan.semoga rezeki rania marissa untuk membesar dengan susu 'mahal' ni sentiasa ada. amin..

p/s: hasil kesemua stok ebm ni ciknaa pam guna avent manual tu aje.. mipump double electric pump tu dah beli tapi ntah kenapa dalam pantang ni malas betul nak menempel dekat plug letrik.. so, avent adalah bff buat masa ni.. terbaik! ^_^

27 comments:

  1. Semoga dipermudahkan ye sis..alhamdulillah..caiyok2!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good sharing, MyNutriBaby is an online community education programme and led by Nutrition Society Malaysia (NSM) and supported by Philips Avent Malaysia, is running a campaign that focuses on the importance of supporting breastfeeding mothers at their workplaces. For detail visit:
      http://kidbuxblog.com/mynutribaby-is-a-workplace-for-working-mothers-who-are-still-breastfeeding/





      Best Regards,
      Split Queen Box Springs or split queen box spring

      Delete
  2. ciknaa..memang murah rezki rania...memang sngat banyak..!!! aty dulu2..waktu pantang susah nak kumpul stock..ni 2-3 minggu dah beratus oz memang hebat..!! semoge terus murah dan makin bertambah rezki ciknaa dan rania..aminnnnnn....:)

    ReplyDelete
  3. Ciknaa..harap yg nombor 2 nnt pun dapat bf lagi lama dr asyraf dulu..asyraf dulu smpai 7 bulan je..sbb dulu kite ekslusif pumping..asyraf tak direct feeding..agak mencabar...huhu..

    ReplyDelete
  4. Caiyok ciknaa! Dlu fa pon failed bf ank 1st so mse preggy 2nd bby terus kutip ilmu bf sbanyak2nya. Alhamdulillah berjaya.

    ReplyDelete
  5. Wah.. congrats cikna dah dpt kumpul stok byk.. sama cam dilah jugak time adik faris ni.. tp mmg betul, bila dah anak ke2 kita dpt wat stok byk2 masa pantang sbb kita dah ada experience & ilmu sikit kan.. dulu time anak 1st zero, tu yg kdg2 awal2 lg dah terkandas.. semoga baby rania dpt menyusu susu ibu sepenuhnya.. amin...

    ReplyDelete
  6. Wah.. congrats cikna dah dpt kumpul stok byk.. sama cam dilah jugak time adik faris ni.. tp mmg betul, bila dah anak ke2 kita dpt wat stok byk2 masa pantang sbb kita dah ada experience & ilmu sikit kan.. dulu time anak 1st zero, tu yg kdg2 awal2 lg dah terkandas.. semoga baby rania dpt menyusu susu ibu sepenuhnya.. amin...

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah.. amal dulu pun x dpt susukan shaheem. kalau ada rezeki baby kedua niat nak bf sepenuhnya. insyaallah. ciknaa sure jadi idol amal la nanti hehe

    ReplyDelete
  8. congrats ciknaa! i doakan u dpt fully bf marissa sampai 2 thn...aminnn

    seronok tengok :)

    ReplyDelete
  9. Comeyy header baru..huhu..anyway..tahniah ciknaa sbb berjaya susukan rania. Teruskan perjuangan ini sehingga 2 tahun k. Lg satu ciknaa, juz sharing, susu dlm paket tu bila nk bekukan, baringkan dulu paket tu so bila beku paket tu elok je leper tak gemok2 makan space. Juz sharing..good luck ciknaa!

    ReplyDelete
  10. chaiyok2 ciknaa...simpan tau..

    ReplyDelete
  11. semoga semuanye dipermudahkan yer cik naa

    ReplyDelete
  12. Meriah susu rania...hebat mama rania rajin pump susu...harap Umi qi dpt kenan tgk susu ciknaa melimpah ruah nanti if ada rezeki adik Qi...kikiki

    ReplyDelete
  13. banyak jugak tu.. saya pun nak BF selagi boleh

    ReplyDelete
  14. good job ciknaa...teruskan..simpan susu sebanyak y ble sblm keje...

    ReplyDelete
  15. cantiknya header baru blog cik naa....alhamdulillah rezeki rania....teruskan usaha pam....suka tengok ibu2 yg rajin pam nie...kayrul nie susu pun segan2 jer nak keluar....tapi tetap usaha nak kasi hadif susu lagi...

    ReplyDelete
  16. chaiyok cik naa!awk boleh!gojes boleh!hehee

    ReplyDelete
  17. lawo header baru u ols..jeles i ols. lagi jeles tgk susu kembong2 tu u ols....susu ebm i kempis2 jek huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. banyaknya susu.alhamdulillah.teruskan usaha.niat plg penting.Allah akan tolong:)sy pon still bf anak.Rasa macam seronok sgt bf kan.

    ReplyDelete
  19. salam.seronoknya dapat breastfeed anak sendiri. kalau rajin jenguklah blog noly ye www.nolyanna.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Terer la naa. Go naa go! Along.ni, tak.sempat2 pun jenguk baby naa..isk2.

    ReplyDelete
  21. Hai..blogwalking.bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)

    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. Tercarik2 testimonial guna pum susu manual. Ramai cakap avent manual bagus. Tgk u kata boleh sampai 200 oz pakai manual untuk pam susu ibu tu. Kagum pulak.

    Masih survey lagi. sbb walpon ade yg elektrik, kadang nak kene ade manual jugak, takut emergency. TQ dear.

    IbuCergas

    ReplyDelete
  23. sama la..kita pun suka guna plastik jingle jungle

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum.

    tahniah cikna, banyaknya boleh kumpul stok.

    sue pun guna plastik jingle jungle :)

    ReplyDelete
  25. syoknya tengok banyak2 tu... tahniah... sy pun dalam usaha nak buat macam ni jugakla

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016