Thursday, September 5, 2013

best ke beranak rapat-rapat ni?




Masa Razin Mikhaill aka afiq 16 bulan,dia dah dapat adik Rania Marissa..
Dah berubah title dari 'adik' dah jadi abang long..
kadang tersasul jugak lagi panggil adik sebab dah terbiasa kan..
hari ni adik Rania Marissa dah 24 hari.. alhamdulillah masih diberi rezeki susu ciknaa sepenuhnya..



bila ada yang datang melawat baby ni mesti cakap
'kesian kecik-kecik dah ada adik.tak puas manja lagi'
EH memang la kesian.. tu memang betul tapi takyah cakap banyak kali okeh..
sebab Rania Marissa ni pun anugerah Allah bagi jugak..
bukan suka-suka dia dilahirkan.. memang ciknaa tak nafi afiq jadi lain sangat bila dah ada adik ni..
dia dah mula kuat meragam.. kuat mengamuk, kuat merajuk..semua kuat lah..
tapi dalam masa yang sama dia dah pandai berdikari..
dah mula nak makan n minum sendiri.. tadi pun dah boleh buka baju sebelah tangan sendiri..



beranak rapat apa istimewa nye?
ni memang tak dirancang..tapi Allah tau sebaik-baiknya untuk kita..
bagi ciknaa beranak rapat ni ada kurang ada lebihnya..
lebihnya sebab baru je kawen tapi anak dah ramai..
sure rezeki pun lebih sebab setiap anak ada rezeki nya.. itu memang tak nafi..
dapat tau mengandung lagi, suami ciknaa dapat keje kat KL..
alhamdulillah kami dah tinggal sekali..
barang-barang pulak tak payah beli banyak sebab tahun lepas dah bersalin kan,
so 50 % barang tak perlu nak beli lagi..


yang kureng sikit tu opkos la penat sikit..
sebab afiq sangat-sangat aktif sekarang.. tak mampu nak kejar dia..
masa mengandung, dia baru pandai berjalan..
so nak taknak dengan perut yang boyot ni ciknaa kene bawak jugak dia berjalan keliling rumah tiap petang..
pastu dia dapat peel nak berdukung..
korang bayangkan la betapa susah nya nak dukung dia yang berat cecah 10 kg tu tambah dengan keadaan kita yang membuyung.. fuhhh..
sebab tu ciknaa pesan kalau yang belum bersedia rancang betul-betul k..



ape-ape pun ciknaa bersyukur dipilih untuk mengandung rapat..
at least kite tau yang kite mampu handle anak walaupun terjerit terlolong kat umah.. hehe.
afiq mula-mula je ketuk2 pale adik dia..
now dia dah pandai dah.. mungkin jugak dia dah boleh terima itu adik dia..
dia akan datang kejap-kejap peluk & cium adik dia pastu sambung main lagi..



p/s: next, cerita pasal pengalaman susu ibu antara ciknaa & rania marissa :)

31 comments:

  1. Alhamdulillah.. Anak tu anugerah Allah, rezeki yg dtg dari Allah. Klu Zaza pn suka dpt anak rapat2 ni.. nnt dah besar diorang erat adik beradik.. membesar sama2.. jalan sama2 mcm kembar.. lagi best, abang long boleh jadi body guard adik rania :)

    ReplyDelete
  2. tiga2 anak saya pun beranak rapat.. bestnya, barang diorang boleh recycle n kongsi guna. x perlu membeli banyak. nak main2 pun, cukup da 3 beradik tu.. x sunyi.

    penat memang x dapat dinafikan.. semua akan meragam untuk minta perhatian kita. kena banyak sabar je la

    ReplyDelete
  3. Betul,setiap seorg anak dh ditetapkan rezeki masing2.kalaupun rapat mesti ada yang Allah mudahkan..

    ReplyDelete
  4. ain skang ni pun da x larat nk dukung Raees..tu belum tau jalan lagi...gi mana2 nk dukung..adoii..x terlarat....semput pun ade gak...actually beranak rapat2 ni best jugak sebenarnye kan..walaupun akan rasa penat nak handle dua orang budak kecik dlm 1 masa....xpe lah..kite kan supermommy...heheh

    ReplyDelete
  5. ntah kenapa, kite sebak bace entry ni..
    huhu.. *nangislajulaju*

    ReplyDelete
  6. Betul tu cikna.. bila anak rapat ni ibu akan jadi lebih kuat.. kadang2 mcm x caye jer boleh handle 2org anak kecik dlm 1 masa..byk lg cabarannya.. thn lps faris lahir 3minggu lg kakak nk masuk 2 thn.. mmg mencabar betul... perlu byk bersabar kan... insyaAllah. . Cikna boleh punya la..kita kan supermom!!! Hehe

    ReplyDelete
  7. Betul tu cikna.. bila anak rapat ni ibu akan jadi lebih kuat.. kadang2 mcm x caye jer boleh handle 2org anak kecik dlm 1 masa..byk lg cabarannya.. thn lps faris lahir 3minggu lg kakak nk masuk 2 thn.. mmg mencabar betul... perlu byk bersabar kan... insyaAllah. . Cikna boleh punya la..kita kan supermom!!! Hehe

    ReplyDelete
  8. Ciknaa....pedulikan kata2 org tuh...mak ju pun beranak kami rapat2 4 org adik beradik...tiap2 thn beranak ok jek...zaman dulu xd istilah kesian2 smpi sekarang...sibuk jekkkk org ngata ciknaa hekk...meh sini nak sekeh pale tuh sikit...setiap anak itu ada rezeki yg Allah tulis msg2...haishh nak preggy ler cm nih...waliddd! hahahha

    ReplyDelete
  9. Allah sebaik perancang dia tau ciknaa mampu handle 2 anak...semua ni rezeki ..tak semua orang merasa....jiwa fizikal kena kental...

    ReplyDelete
  10. kalau akk suka anak rapat2 tp sebab akk belajar masa lepas dpt anak no 2..tu yg gap 7 tahun dapatkan anak no3

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah..gudluck ciknaa..anis pun kalo leh nk branak rapat..tp kami laki bini decide nk bg adik selepas stiap anak putus susu...yg anak mnum fm sng..anis kalo airiell mnum fm anis nk gandung dh skg..tp pk2 xnk sekat airiell dr hak dia..slagi susu anis ada, slagi airiell blum capai 2 tahun..anis cuba xbg lekat lg..tp kalo kerja allah..kuasa allah..allah nk bg lekat jugak wpun dh cuba kekdah xbg lekat..anis redha..slagi xlekat ckp ksian airiell, nk susukan airielll spnuhnya xpe..tp kalo dh lekat..anis kne pk n ksian baby plak kan..so pndi2 la merancang kami laki bini...syoknya dh ada spasang..i jelez okey!!! ciknaa, aku smpai rini syok sgt sbb ko namakan baby gegel "marissa" tumpang sonok namanya aku ni..nk ltk kt anak sndiri xngam..so cdgkan la kt anak org!!! marissa i leb u!hehe

    ReplyDelete
  12. benci kalau orang dok kata 'kesian dah tak dapat manja lagi'..apa kita ni beranak lain kita buang ke anak yg sedia ada tu?? mulut org memang tak boleh tutup, tapi sbb mulut org ni jgk kd rasa mcm 'eeeeiiii, baikko tak yah tgk aku la..'

    ReplyDelete
  13. Aloloh comel abg dtg cium adik pastu smbung main balik...hihi

    ReplyDelete
  14. takpe ciknaa...siapalah manusia ni nak pertikaikan segala ketentuan Allah kn? kadang2 ada org beriya merancang tp Allah bagi mengandung jugak...pedulikan apa org kata k...yg penting ciknaa tahu diri sendiri cmne & bahagia tu bkn org lain dpt rasa pon kn? hehe

    ReplyDelete
  15. tak setuju dgn ayat ada adik tak manja dah.. sebab kita sebagai ibu bapa akan bahagikan kasih sayang sama rata.. abg long dah pandai sayang adik ye :)

    ReplyDelete
  16. Lepas ni ley 'rehat'sbb dah dpt sepasang...takyah pikir...aty ni dok pikir biler nk pegnan blk....nak anak ramai2...eeaahhh...heheh....

    ReplyDelete
  17. Alaaa..xusah kesah sangat apa org cakap..ok apa ada anak rapat2...nanti baby dah besar..abang razin ada kawan nak main sama2.. =)

    ReplyDelete
  18. saya tau apa perasaan anda (sambail buat give me five dgn ciknaa) .....

    ReplyDelete
  19. ciknaa...tak pe beranak rapat...nati bila dah besar tak rasa pon..kecik2 ni jer penat sikit..ciknaa bertuah tau..Allah bg rezeki kat ciknaa..akak mmg dari dulu kalo boleh nak anak tetiap tahun biar cukup 5 org...tp belom ade rezeki lg...arissa pon dah jejak 3 tahun..doakan akak yer..:)

    ReplyDelete
  20. afiq da 10kg ke? saif baru 8.4kg waaaaa...ke timbang umah aku ni rosak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. blom cecah 10kg nadt..hampir la jugak..hihi

      Delete
  21. lantok la ciknaa ape org nak kate... yg penting kite bahagia kau hado? gitu hihi... slm peluk cium utk baby!!!

    My.. gojes mommies... :)

    ReplyDelete
  22. ala cikna sbnrnya jujur daku cakap aku jelessssssss sm kamu sb da ada sepasang..Ikutkan daku yg xberadik ramai nie teringin nak anak ramai tapi apa daya kita hanya merancang saje yg menentukan segalanya hanyala DIA.
    Nak dptkan satu nie tgu lama apapun syukur ada gak.lau ada rzki daku peknen masa terdekat nie masyallah betapa seronoknya la rasa sm rasa cam peknenkan yaya dlu.

    Ikutkan nak anak 10 orang..@-@

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Rezeki jgn ditolak.kan..terima dengan hati yg terbuka...kalau jasmin memang kalau boleh nak anak no 1 n 2 rapat..nanti xdela si abg main sorang2 kan...tgok abg long pon dah pandai berdikari...cayokk afiq..

    ReplyDelete
  25. rezeki tu ALLAH bagi... sy pun peknen rapat jugak... ni tengah tunggu nak bersalin and aisya baru nak jejak umur setahun 3 bulan...

    ReplyDelete
  26. su pun nak teringin nk baby lagi niiii

    ReplyDelete
  27. mesti afiq akan jadi abang yg hebat utk adik rania...

    ReplyDelete
  28. Untung sbnarnye beranak rapat ni. Yg penting jgn buat mereka rasa kita lebihkan mana2 pihak...jadi si abg takkan rasa jeles & akan sayangkan adiknya...beri tanggungjawab kecil seperti tolong ambilkan lampin atau bedak utk adiknya...jadi dia akan rasa dirinya diperlukan oleh kita & adiknya...

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016