Wednesday, July 31, 2013

ready to push!








alhamdulillah..
akhirnya setel segala kelengkapan nak bersalin..
yes, bersalin & beraya serentak.. 2,2 penting..
paling penting tu semua keluar duwet macam air oiii..
hehe, pape pun rezeki Allah dah tentukan..
cukup tak cukup cuma ikut cara kita nak uruskan je cemane kan..



ape yang dah setel?
mehla ciknaa share sikit..
masa afiq dulu saited jugak kan..
kali ni pun same. cuma lebih kepada berjimat..
sebab bertembung dengan raya..sebab tu ciknaa suka beli dari awal..
seawal 3 bulan baby dalam perut..
bagi ciknaa takde istilah terlalu awal untuk siapkan barang baby..
kewangan kite, kite sendiri yang tahu.. bukan?



list baby

  • baju bajan -lengan panjang/pendek/lubang-lubang -done. [80 % beli lain sebab afiq punye dulu dah sedekah kat orang]
  • sarung tangan/kaki [pakai abg long afiq punye..ciknaa beli 5,6 pasang aje]
  • baby toiletries / minyak telon/ minyak zaitun untuk lebatkan rambut.
  • napkin -semua beli baru.. abang afiq punye dah tak chantek sebab selalu guna lap lelehan hidung :P
  • delivery blanket/ blanket.
  • barut & bedung -semua guna balik afiq punya..
  •  tilam baby - kali ni baby ada 2 jenis tilam.. 1 yang ada kelambu tu.. fink lagi.. 2nd one, nenek afiq belikan untuk dia dulu.. yang bentuk rabbit tu.. tapi time beli dapat tau preggy, simpan terus untuk baby..
  • wet tissue.
  • tuala baby.
  • pam untuk pancutkan air cuci poo poo baby.






list mama 

  • kain batik -5 helai je cukup lah
  • pad herba- ciknaa beli 3 beradik tu.. heavy, medium, panty liner.. [elok sangat sebab si tukang cuci luka bersalin a.k.a encit papa request awal-awal guna pad tu.. alah bau darah katenyer :P]
  • batu tungku
  • set bersalin -ciknaa ambik shaklee & NR 
  • pilis [akak opis bagi free]
  • bengkung bertali & bengkung strap.



breastfeeding 

  • pam manual - dah beli avent 
  • pam letrik - [status masih pending lagi]
  • bottle/ plastic storage - 3 jenis dah ada.. beli/blogger mommy kasi/ menang contest :)
  • nursing pillow - preloved saje..
  • cooler bag/ ice pack - blogger zura baik hati kasi free je :)





rasa nya tu jela yang ada dalam kepala buat masa ni..
beg ciknaa & bag baby dah setel..
tunggu masa nak hangkut aje..
kali ni berpantang mungkin kucar kacir sikit..
belajar berpantang sendiri..
& kemungkinan awal pantang, afiq akan tinggal dengan nenek pahang dia..
kejap lagi ciknaa nak pegi ambik GL.. dah pilih hospital bersalin.. DBM hospital batu caves InsyaAllah..
tapi kalau kata baby nak lahir awal time raya, hospital kerajaan kat kampung la tempat nya..
pape pun mommies gojes semua doakan kali ni ciknaa bersalin mudah la yer..
*** pengalaman lepas ai is tak reti push.. pernafasan ke laut senang cerita :P






16 comments:

  1. good luck ciknaa, tgk barang baby x sabor pulak nak berbaby lagi

    ReplyDelete
  2. wow gud luck ciknaa.sume mkn yg di idam dh mkn ke? cpt mkn.kang terliur.hehehe

    ReplyDelete
  3. maknenya ciknaa pantang kat KL ke ape ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak nye gitu la.. balik kejap nak berurut :)

      Delete
  4. dewan bersalih muslimah eh,, dekatt je tu.. hihi boleh la melawat :)

    ReplyDelete
  5. seronoknya tengok org buat persiapan baby.. nak tambah baby laa jugak, wakakaka..

    ReplyDelete
  6. seronok pulak tgk ur preparation! mcm nak tambah lagi sorg je...eh?

    ReplyDelete
  7. ciknaa, za dah start cuak! ciknaa mcm ready giler je.. waaaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. ready la sgt za oi..
      cuak tetap cuak..

      Delete
  8. senang hati dah siap semua...ready fizikal mental nak bersalin je..rilekss dulu makan ketupat rendang eh

    ReplyDelete
  9. salam,
    ai saya ida
    newbies blogger
    saya baru follow blog ni
    jemput ye follow blog saya
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Bagus yer dah buat persiapan...sungguh mengkagumkan... :) selamat datang adik baby afiq....

    ReplyDelete
  11. weeee.. dh siap prepare... xsbr tggu bby girl..

    ReplyDelete
  12. Salam.. Blogwalking cini.. Ai folo ciknaa yer, neway wish ciknaa bes of luck to push baby ok!! ;)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016