Tuesday, July 2, 2013

pengalaman jaga afiq demam campak



afiq dah start pegi skul harini..
lepas ponteng 3 hari start dari khamis lepas..



pengalaman ciknaa jaga afiq yang kene demam campak ni :


khamis-sabtu, dia demam panas..
panas sepanas-panasnye.. suhu tak tau sebab termometer kat rumah dah abis bateri..
afiq makan ubat demam dah tak jalan,ubat montot pun same..
nenek dia cakap stop bagi semua jenis ubat..
cuma kerap jelum dengan air asam jawa aje..
berkesan jugak la walaupun tak baik sepenuhnya..
demam + batuk + selsema + kahak yang banyak buat hidung dia  tersumbat..
tapi dia nak tidur malam dalam keadaan berkipas maksimum oke..
baju taknak pakai..
2-3 malam tu dia melalak sekuat-kuat hati bila kita start jelum badan dia..
lepas tu nak tidur dalam buai yang sentiasa berhenjut.. (ni ciknaa tak tahan)
memang ting tong sangat sebab tak cukup rehat..kepala pening, ciknaa de jgak marah dia..
serius sampai sekarang mnyesal giler-giler..
tak sangka dia demam tu sebab nak keluar campak..
no wonder la dia macam tak selesa sangat.. :'(



sabtu petang demam dia dah baik sepenuhnya..
suhu badan dah same dengan ciknaa.. ( main rase pakai tangan je, termometer rosak kan)
alhamdulillah syukur.. tapi papa afiq still kat johor, out station..
ahad pagi, bintik-bintik merah macam ruam dah mula keluar kat dahi  & belakang badan afiq..
kat leher pun dah mula keluar.. call mak kat kampung, betul la tu campak..
ahad malam papa afiq dah sampai kl..
terus bawak pegi klinik, doc cakap yesss.. demam campak!
tapi tak bagi losyen calamine dah abis stok..
ciknaa try cara tradisional.. beli kelapa muda sebijik kat kedai mamak..
isnin semalam papa afiq jaga kat rumah..
dia start cirit birit pulak.. kata nenek, campak dia keluar melalui najis..
patut la kat kulit tak bape merah sangat..




bagi  dia minum air kelapa..
ambik sikit mandikan dia dengan air kelapa tu jugak..
plus, guna bedak sejuk yang jiran bagi.. pun guna air kelapa tepek kat badan dia..
eh, afiq sempat rasa bedak sejuk ni tau.. nak test sedap ke tak..ekekeke..
buweeeekkkk... puih puih katenyer! :))
orang cakap guna daun semambu.. ciknaa tak dapat cari.
dengar dalam uia ni ada, tapi takde orang tolong ambikkan sebab tinggi..
tapi lepas guna air kelapa, bedak sejuk tu pun dah cukup kott..
alhamdulillah ruam campak dia dah hilang 80 % dari asalnya..
losyen calamine tu pun malam tadi baru ambik kat klinik..
sempat guna sekali je..
sampai ke saat ni nursery belum call ciknaa suruh amik afiq..
elok la tu agaknye.. syukur..syukur..




p/s : for the 1st time, kami 3 beranak tidur kat ruangtamu malam tadi..ambik 2 tilam bujang bentang depan tibi..semata-mata sebab nak afiq tidur selesa..eh tapi best gak sesekali tukar tempat tidur ni kan..lena sangat sampai kesiangan pagi tadi..hahaksss... ;)



19 comments:

  1. akak mmg dah tido ruang tamu...hehehe sedap la fayel tergolek sakan...syukru afiq dah baik..akak pun menghadap Fayel demam...risau..dia tu jarang demam sekali demam kesian nengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jgak ek kak tido ruangtamu..baru ku tahu :)

      tula, hadap anak tak sihat sgt mengerikan..

      Delete
  2. alhamdulillah afiq dh baek..Iman pn pg td tgk batuk n selsema die mcm dh kurang cket.mayb sbb mlm td tgh2 tdo die batuk2 smpai termuntah agknye.hopefully die ok jela kt taska tu hr ni.huuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia batuk keluar kahak bagus yumie.. selesa sikit..

      Delete
  3. Alhamdulillah sihat dah bujang sorang ni...happy akak dengar...

    ReplyDelete
  4. sbb luas kt ruang tamu..tuh sbb terlajaks..hehehhe..moga ari nie anakanda afiq dh sihat sepenuhnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ruantamu ciknaa lagi kecik dari bilik tau..tapi sebab dalam bilik takde kipas siling, panas giler..

      Delete
  5. kitorg mmg tido kt ruang tamu ciknaa oii..bilik kecik plus sempit..rase macam tak bernapas..hihi..
    afiq, acik doakan lepas ni afiq terus sihat walafiat yer..terus ceria takmo sakit2 lagi dah yer..inshaAllah aminnn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu ler.. baru tau nikmat tergolek kt ruangtamu ni nikmat upenye..kikiki.
      thanks acik leenda.. saye dah besar! cewah.. :)

      Delete
  6. Alhamdulilah...afiq dah baik...same la mcm aeen...bila anak rasa meragam je tidur kat bilik...bentang toto tidur depan tv...lena dy tdo..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula, baru je belajar malam tadi.sampai skrg tilam tu tak berangkat lagi.. huhu

      Delete
  7. same la stroller dgn delisha..hihihi...alhmdlh da sehat pon dy..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur ryn... same eh? oyen gitu :)

      Delete
  8. Alhamdulillah...cepat smbuh sepenunya ye deaer

    ReplyDelete
  9. Dah lama tak tidur ruang tamu.. Huuu. Dulu sllu jugak.. Tp dh ujong minggu jek jumpa.. Tdo dalam bilik atas tilam empuk sajo kata nya. Hahaha

    ReplyDelete
  10. kdg2 tkr tmpt tido mmg best.. kdg lebih lena n sng nk tido..heehehe..

    alhamdulillah afiq dh smkin ok.. hrpnye afiq kuat lps ni.

    ReplyDelete
  11. syukurrr afiq dah ok...i pon suka kadang2 tido kat ruang tamu tp mula la lepas tu sakit badan...haha

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016