GOOGLE Adsense

Monday, July 22, 2013

kuih melaka kukus



ni buah melaka kukus..
puasa kali ni teringin sangat nak makan..
selalu bila balik pahang, ciknaa akan mintak mak buatkan..
menu wajib dalam bulan puasa..
kuih ni arwah wan ( nenek) ciknaa yang buat..
sekali dia buat mau 5,6 pinggan.. & sepinggan tu ada lebih dari sepuluh bijik!
anak cucu ramai nak makan oi..
bila tengok rara buat, ciknaa terpikir nak buat sendiri..
gigih jugak nak buat walaupun takde periuk kukus..
sudahnya pakai je kuali, letak air, sendal cawan besi kecik, letak pinggan, letak penutup periuk..
alhamdulillah berfungsi sama macam periuk kukus..




kalau tanye pasal resepi, ciknaa memang takde resepi..
ciknaa main hentam je lelebih kurang macam rara buat..
beza nya rara punye melaka kukus dalam nya inti gula melaka,
ciknaa punya kelapa + gula melaka..
weekend ritu buat pun main agak-agak je sebab baca resepi rara sekali imbas..
errr, 1st time buat buah melaka kukus ciknaa agak liat sikit.. inti kurang manis & kuah agak masin.
adat la buat main ikut citarasa aje.. takde resepi kat tangan gini la..
kalau nak try, sila terjah buah melaka kukus versi rara :)




p/s: macam biasa, sendiri buat sendiri makan.. haih ape la nasib laki yang tak same tekak ngan kite nih :(

10 comments:

  1. ala ciannya cikna..

    takpe2...cikna makan dgn adik baby yea...

    ReplyDelete
  2. owhhh ada ek versi kukus... xpernah jumpa.... teringin nak buat gak nih...

    ReplyDelete
  3. mmg menu org pahang.haha.sbb last time kenduri kt umah makcik buat kuih ni le.sedap je mkn xsedar bkn main byk lg mknnye.huhu

    ReplyDelete
  4. 1st try mmg gitu ciknaa.. sok dah pandai pejam mata je.

    ReplyDelete
  5. waaa...nyum2..sedapnye..terliur lak tgk..hihihi

    xpe, selalu buat nti terer la..:)

    ReplyDelete
  6. xpe ciknaaa,mencuba.wahhh kreatif nya.jd cm kukus jugak.lepas ni ciknaa kena beli 1 kukus.hehe.ciknaa,kita kalo masak mmg xsama mcm mak n nenek kita kan.buat lah mcm mana pon.hmmm.

    ReplyDelete
  7. 1st time tengok...macam menarik je...:)

    ReplyDelete
  8. xpenah lak mkn kuih nie cikna..
    tengah bayangkan rasa nya bila makan..hurm

    ReplyDelete
  9. ehh..rase lin baru nengok kt majalah 3 semlm..dia bgtau nie kuih lesung batu..tp mmg bentuk lesung batu..maybe sama la dgn cikna cuma cikna punya bulat2 mcm buah mlk

    ReplyDelete
  10. untung la laki sama tekak taste..hukhuk

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016