GOOGLE Adsense

Tuesday, July 16, 2013

bila afiq meragam





masuk umur setahun ni akal makin banyak.. mulut tu dah ringan meniru kita bercakap walaupun ntah pape je yang dia cakap.. ujung-ujung je sama. memang banyak yang buat ciknaa & suami happy tengok gelagat dia.. masing-masing geleng kepala & dalam hati cakap, alahai cepatnye anak aku besar.. haihhhhh.. 



tapi..dalam pada tu, dia makin kuat merajuk, mengamuk, tantrum ke benda orang panggil tuh? haha, kita tak reti sangat nak guna perkataan moden ni.. mengamuk je la senang cerita. pantang orang lambat buat susu, tinggalkan dia sorang-sorang depan tibi, pang! dia jatuhkan badan dia, sujud syukur sambil uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! jenis afiq ni menangis takde la kuat jenis yang jerit-jerit tu..dia nangis manja-manja gitu.. huhu. mood ciknaa oke, memang pujuk baik-baik. tapi kalau tengah malam datang mengamuk dia tu, dengan pulak si adik baby dalam perut yang tengah mengeras tegangkan perut mama, memamg ai buat dono jela jawabnya.. papa dia lah yang ambik alih.. tak kuasa nak pujuk.



ni kejadian minggu lepas.. ciknaa tengah lipat kain sebenarnya. papa dia siap mandikan terus letak depan ciknaa suruh pakaikan baju. tapi belum sempat dia pakai pape dia mengamuk.. cenggini la rupe dia kalau dah lapor sangat.. **penangan mealshakes gamaknye nih.. huhu. 



bagi je susu terus diam.. macam biasa, tangan sebelah pegang botol, sebelah gentel rambut yang tak bape nak lebat tu.. 





dah bagi susu baru la boleh pakaikan seluar baju budak nih.. hei, kalau ada adik esok cemane lah gamaknye.. kene menuntut ilmu dengan mommycha la nampak gaya.. 



p/s: afiq memang kurus, so takyah la komen dia kurus kering oke.. cer cakap semangat nye afiq, kan doa tuuuuu :P anak korang meragam tak? cane nak buat eh takut esok lusa mak nye ni hilang sabor.. hahaha..

17 comments:

  1. meh akak doakan..afiq sihat membesar bagai juara..janji afiq aktif kan..dia sujud syukur tu cik naa hehehe..nak dapat adik kan..happy lettew..

    ReplyDelete
  2. cikna...selera makan afiq ok tak?

    bestnya tgk dia nak menyusu cm2...

    ReplyDelete
  3. afiq dah semakin big big...mama ni ckap kurus lak...haippppp...tak nampak susu banyak minum tu....sabar la eh ciknaa.anak tengah membesar ngamuk tu bengang nya..sabar sabar..kadang akak malas layan..hahah

    ReplyDelete
  4. ciknaa..takpelah afiq kurus pun..janji sihat walau kadang ade demam2 tu kan..anak sepupu saya, kesian tengok..dah la kurus, sakit pulak tu..sebaya je dgn asyraf..kadang kesian dgn sepupu tu..selalu sgt dia ckp, kalau anak dia sihat, mesti sama je mcm asyraf..alahaiiiii..

    ReplyDelete
  5. kalau raees dah ngamuk2 mcm tu...bagi ape pun semua dia xnak...merajuk mengalahkan mama dia..hehehe...naseb la malam dia x meragam tidur je...tapi tidur x reti dok diam..kaki suka nendang2..huuh..

    ReplyDelete
  6. untung la kalau sape dapat anak tak meragam tu yang........hasif ni meragam semedang.asal time ibu nak berbuke je mesti nak nen...padahal dah nen kot sebelumtu...sedih tengok bapak dia duk sedap menjamu selera tau...huhu

    ReplyDelete
  7. bestnye tgk anak org len suke isap susu botol
    zara langsung xnak sampai skrg
    aduhai

    ReplyDelete
  8. Cara dia merajuk tu sama macam Kaisara...hehe..tambah tutup mukan dengan dua tangan sebelum buat sujud syukur tu...pastu waaaaa manja..adoyai..hehe

    ReplyDelete
  9. haila cikna ank kita peel sm beza lahir pun sehari jer kan..
    memang buatkan daku jd raksasa gorgonla sekarang tmbh plak anak daku tue xmo dok umah..pantang nampak mak paknya balik ke ari cuti ke mulala nak buat onar ajk keluar~

    Wow bestnya afiq da banyak mnum susu..yaya sekarang makan da taknak mnum susu 3oz pun payah berta tadi pegi check naik 500gram jer jdla 9.5kg..huhu
    Tapi dia punya lasak ya ampunnn...nurse kata xper sebab dia metabolisma tgi tu bdan ssa naik..eh asal la mak dia metabolisma xtgi ai pun nak kurus gak..huhu bagila can mak kurus ank debob gebu gebas gitew

    bertabahla cikna untuk yg akn dtg nie..gud luck akhir kata..ngehngeh

    ReplyDelete
  10. mmg anak2 skrg lebih kurang sama je gegirl or boy..kuat meragam/kuat merajuk..kdg2 bila dtg hilang sabar tu terlepas juga babap manja dgn SB tu..

    ReplyDelete
  11. Aloh...aloh..jgn kata afiq sis..ank akk pun cenggitu..br nk msuk 9bulan dah pandai mrh hempas kepala..huhj

    ReplyDelete
  12. Umi Qi paling cukup x suka komen yg nk down2 kn org...
    So umi Qi suka komen mendoakan orang....Afiq....Umi qi sayang kamu sgt2...biarlah apa org lain nk judge pasal afiq...yg ptg afiq sihat dan terus membesar seperti anak yg lain...sama je tau....Qi nk menuntut ilmu jalan2 dgn abg Afiq hehehhe cepat la ajar cepat lah hahahha

    ReplyDelete
  13. Ada ke budak yg tak pandai meragam mengamuk. Kalau ada, nak tips pleaseeee!! Hihihi. Arissa mengamuk menjerit2 ok. Huuuu. Afiq takper la nangis2 gitu. Arissa mg walau sekadar terlmbat bagi apa yg dia mau, dia akan jerit macam kena cubit. Phewww!!~~

    ReplyDelete
  14. budak nak membesar ciknaa, lagi nak dapat adik.. anak buah yana tu pun ada time nya meragam merengek tak sudah. kadang2 geram jugak tapi nak buat camne, tu jelah cara diorang nak ekspresi kan perasaan..

    ReplyDelete
  15. tengok anak meragam ni kadang2 menghiburkan jugak, kadang2 stress jugak...hahahaha
    umur macam anak kita ni mmg banyak perangai ciknaa, mmg banyak tantrum nya..

    ReplyDelete
  16. knp lah anak anak mmg payah nk pakai baju eh ciknaa,haih~ si princess tu pon kalau nk pakai baju.mmg berkejor.

    ReplyDelete
  17. Trantum ni org ckp cara budak2 nak xpress feeling dia..heheh...yg ptg jgn marah2..layankan je..wlpn ika pn kdg2 stress juga..hehe...

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016