GOOGLE Adsense

Monday, July 22, 2013

15 bulan




harini genap laa 15 bulan anak bujang ciknaa ni.. haih, sekejap je rasa membesarkan kamu nak..
rasa baru je lagi terguling-guling menahan sakit contraction nak lahirkan dia. masa tu seminit rasa macam setahun sebab sakit yang hamat sangat. tapi dah lahir kejap sangat la pulak besarnye..tup tup dah 15 bulan dah harini.. berat pun dah lama tak timbang.. minggu depan kot bawak dia check kat KK.. tengok la kalau rajin.sebab nak timbang je pun..


cerita pasal afiq, start dia pandai berjalan & tumbuh gigi serentak masa 14 bulan haritu dia bertukar jadi sangat aktif.. bahasa mudah nya lasak lah.. sungguh! dah pandai memanjat sana sini.. lepas tu bila marah dia boleh sengeh je.. kalau marah kuat lagi, dia akan datang cium pipi kita.. eh rasa nak gigit tak? muehehe.. dah pandai membebel-bebel.. mulut makin ringan tiru kita bercakap.. contohnya bila sebut ayam, dia akan sebut ayah.. fish? syyyyhhh je bunyi yang keluar.. hoho.




yang tak best sikit ticer mula mengadu yang afiq sangat mudah merajuk sekarang ni..sikit-sikit melalak, nangis guling-guling kat lantai kalau ada yang tak kene.. betul,ciknaa akui benda ni.kat rumah kalau datang mood dia tak ok, tegur haip je dia dah sujud & nangis.. manja yang amat sangat..
kata ticer, selagi adik baby tak lahir, dia akan macam tu..dah lahir nanti dia akan pandai bawak diri. eh sedih pulak dengar.. maknanye dia tau dia dah jadi abang kene mengalah, cenggitu eh?






kerusi meja makan dah takde dah kat meja makan umah ciknaa tu yuolss.. semua kene simpan kat dapur. sekarang dia dah pandai tolak kerusi tu ke tengah rumah, pastu naik & goncang cenggini. mau tak terbalik kalau dah goncang kuat-kuat.. heh! konon nak selamat, ciknaa tolak kerusi tu ke dinding. afiq kata takde feel sebab tak bergegar & tak advanture.hahaha.. dia turun balik dari kerusi then tarik kerusi tu jauh dari dinding.. dah cemane la mama ni nak melawo rumah? dahla rumah memang tak lawo dari dulu..hahaks! :)) & sebab ni jugak la papa afiq taknak bawak dia makan kat luar..semua nya take away aje.. nyampah!




afiq sekarang bila nampak sejadah, dia akan berdiri atas tu.. pastu sebut aaaa aaaa sambil angkat tangan kat telinga.. angkat takbir la tu.. pastu terus sujud. ya Allah sejuk sungguh hati bila tengok dia bijak macam tu. sebab tu bila solat, ciknaa suka biarkan pintu bilik terbukak.dia akan tengok je dari safety gate tu..





ni semalam punye kejadian.. ciknaa pegi beli udang kat kedai, masuk je kereta papa afiq sibuk panggil suruh tengok hero kecik tuh.. haa ambek! dia diam je bergayut kat streng tuh.. siap termenung sambil asah gigi yang 2 batang kat streng.. hai la afiq.. tak sangka mama kecik-kecik dulu kemain la baik.. sekarang lagi 'baik'! huhu...



p/s: minggu ni balik johor nak tanye MIL, suami ciknaa dulu macam afiq ni ker? aktif sangat tak tau la ikut pangai sape.. mungkin jugak masa preggy dulu ciknaa memang tak duduk diam.. jeles tengok anak dara orang yang baik je tu tau.. kite ni nak terjerit-jerit segan, jawab nye duduk umah aje lah menengok gelagat dia..

11 comments:

  1. ciknaa,ank dara yumie mcm afiq le jgk.acaner tu??hahaha..tp mmg btl ikut papa die kot,sbb mil yumie slu ckp huh mmg mcm papa die kecik2 dlu.hahaha terbukti okeh!

    ReplyDelete
  2. hehee..macam2 ye Afiq. nanti adik dah keluar tambah pening mama nak handle

    ReplyDelete
  3. hahaha...bergayut kt sterng lak dia...hehehe..

    ReplyDelete
  4. mmg aktif dari dulu dan kini...mmg tau aqiq ni tenaga datang dari mana nak...heheh

    ReplyDelete
  5. xpe ciknaa
    die aktif makne abg long afiq sehat

    ReplyDelete
  6. aktif btol afiq ni.. sume nk dibuat,,,

    dasat tu goncang2 krusi.. umie pun skrg simpan krusi.. dhia dh pndi panjat2 krusi..huhu

    ReplyDelete
  7. xpe..bagi dia manja2 melasak puas2. nanti adik da kuar nanti dia kena jaga adiknye melasak plak..hehehe..

    ReplyDelete
  8. Aktif afiq...org tua2 ckp aktif maksudnya otak dia berjalan positif seiring usianya...good job afiq...Qi pun semakin galak aktifnya....orang nak masak kt dapur dia pun nak masak...siap jerit2 oder tau...kemainnnnnnnn...mentang2 Umi Qi bru dpt title chef kakakakakakaka

    ReplyDelete
  9. walaa nie sepesen dgn yaya,ya ampun dia pnya perangai skrg mmg xdiduga xdiramal..
    dah ase cam xnk lg jejak soping complex ke mkn lua ke tp jejak gak acaner tue..

    apapun happy 15month abg afiq..xper mna tahu pas adk baby kua dia akn jd abg long yg super protector..

    ReplyDelete
  10. aktif tanda dia sihat..........Alhamdulillah..:) cayalah abang Afiq...ade gaye macam mclaren bawak ferari dah...hehehe~~

    ReplyDelete
  11. Haha comey la afiq ni!
    Eh tp mmg sgt mengada naila skang...siket2 nk sentap kt mama die ni...fuh

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016