GOOGLE Adsense

Tuesday, May 7, 2013

1st time CikNaa warded

ini kisah ciknaa..
afiq dah biasa dengan sepital..hehe.



selalu mama update pasal anak, kali ni update pasal diri sendiri la..
minggu lepas ciknaa kene selsema yang teruk..
macam biasa, ai is ada resdung..setakat bersin 10 kali tanpa henti tu dah biasa dah..
sampai kat kampung pn kengkawan panggil ciknaa 'budak hama' :))
pantang habuk sikit, bersin..salah makan sikit hasssscum! adoii..


tapi last week, 2 hari bersin teruk.. sambung dengan batuk berkahak, dah dapat MC sehari,
petang tu tibe-tibe dada sakit.. tak boleh nak bernafas.. ya Allah rase macam nak mati dah..
kebetulan mase tu papa afiq outstation ke melaka.. jem teruk kat highway..
ciknaa kat rumah dengan afiq je.. menangis-nangis call dia suh balik cepat nak pegi klinik..
takut jadi pape kat ciknaa, afiq takde orang nak tengok.. nauzubillah..
tapi afiq mcm faham ciknaa sakit time tu dia diam je..main & bawak diri sorang-sorang..


pukul9 malam baru suami sampai rumah..
time tu jugak gerak pegi klinik dengan muka yang dah pucat..
paling risau sebab baby dah tak aktif sangat.. terpikir jugak sebab wawa cakap takut oksigen tak sampai ke baby time lelah ni.. cuak! sampai klinik uia, buat nebulizer tu.. 1st time dalam hidup buat..
rase lalok sangat.. tapi kat dada & saluran pernafasan ciknaa takde rase lega langsung..
doc cakap dah teruk.. refer spital terus..tapi ciknaa nak pegi sendiri, sebab payah nak hangkut afiq sekali.. abis pikir, hantar dia kat jiran sebelah.. terpaksa, walaupun kakak tu baru je abis pantang 2bulan..


pukul 10 malam masuk wad emergency kat dewan bersalin..
pergh! macam-macam peel orang sakit dalam tu rgupenye yer?
sakit contraction yg berbagai-bagai jenis.. huhu.. dulu ciknaa beranak, sorang-sorang je kat LR..
mane la merase nengok situasi gini.. pukul 2 pagi baru setel kat emergency tu..then transfer ke wad biasa..dada still sakit, so doctor cadangkan duduk kat wad semalaman nak monitor ciknaa..
so far baby ok.. takde masalah.. ciknaa masuk wad biasa je, kene buat nebulizer setiap 4jam sekali..
disebabkan katil kat spital selayang tu penuh, petang selasa tu ciknaa dah discharge..
doctor bagi MC seminggu rehat kat rumah.. tapi semput tu sampai sekarang belum hilang sepenuhnya.. tapi arini dah start keje..






pengalaman sendiri bila inject untuk ambik darah sangat mengerikan..
dekat lengan tak sakit, cer dekat urat nadi pergelangan tangan tu..
4 kali doctor pelatih tu buat tapi tak jadi..sakit sampai ke jantung.. serius sangat sakit..
so, bila anak kite kene inject ,melalak kuat-kuat memang patut la.. :(
lebam sampai sekarang tak hilang..



rindu si bujang seksi ni mase duduk kat spital..



p/s: keluar hospital je afiq pulak demam.. esok nak bawak dia pegi check darah kt hospital..

10 comments:

  1. doc pelatih tu mesti x reti g nak cari urat darah... sbb kalau pandai cari, sekali jer da ok & x sakit sgt...

    take care dear...

    ReplyDelete
  2. doktor x gtau ke punca semput tu?? moga semuanya pulih seperti sediakalan n take care..

    ReplyDelete
  3. nasib baik cepat gi spital.. papepun semoga cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  4. amek darah kat urat tu memang sakit..seriously i pun tak suka!last time i demam, doc tu tak jumpe urat. dok la cucuk banyak kali, dok la gode2 jarum tu ke kiri, ke kanan, atas bawah..fuh..mencabar iman betul..huhu!
    get well soon cik na n afiq

    ReplyDelete
  5. Take care cikna.. kalo sesak napas tu cepat2 gi spital ye.. kazen sy baby dia meninggal dlm perut sbb mungkin x cukup oksigen.. dia tetiba kena sesak nafas sampai kena wat nebulizer tu jugak bila kat spital.. keesokan harinya dia perasan baby cam x gerak.. bila doktor cek baby dah meninggal.. sy bukan nak takutkan cikna tau.. tp bila sy dengar cite cam tu, sy nak sy n ibu2 lain pun alert bila berlaku cam tu.. risau kat baby kat dlm tu.. cikna jaga diri baik2 ye..semoga cepat sihat..

    ReplyDelete
  6. take care ciknaa
    semoga ciknaa dan baby sehat k

    ReplyDelete
  7. Ya Allah ciknaa...ujian demi ujian...moga kesihatan cikna senantiasa beransur pulih...sama mcm asben ju mmg kuat resdung...kalo 10x sehari atau lebih bersin itu perkara biasa...ju pun dh lali...suka tgk afiq berkemban awwwwwwwwwww!

    ReplyDelete
  8. tkejut ms dpt thu cikna kna warded..~
    dugaan untuk ibu mengandung,sabar yer ciknaa..Alhamdulillah xda apa yang perlu dirisaukan..Semoga cikna dan baby sihat2 saje~

    Alahai cian afiq pn demam yer..ciknaa jgn lmbt bwk pegi hospital tau,skrg ni mcm2 perkara xsgka bole berlaku..

    ReplyDelete
  9. sabarlah dik..mmg banyak dugaan time time camni..janji baby ok..awak ok..byk2 doa yer..memang bila duk spital, rinduuu sgt nak jumpa anak kan..diaorang pulak tak leh masuk huhu..sedih..dah pernah rasaa..

    ReplyDelete
  10. sedih baca ciknaa berdua jer dengan afiq..alhamdulillah Allah lindungi ciknaa dengan afiq..ciknaa jaga diri bebaek ye..jangan wat keje berat2 sangat tau..

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016