GOOGLE Adsense

Wednesday, April 17, 2013

cirit birit pulak





jumaat lepas afiq tak sihat lagi..
genap seminggu lepas dia kene ulser tu, cirit birit pulak..
demam pun datang sekali menyerang.. serius anak teruna tu nampak lembik sangat.
makan langsung taknak.. buatkan bubur nasi dia 1 suap pun tak ditelan..
siap geleng-geleng kepala taknak makan..
bagi cerelac, boleh la 3,4 sudu masuk dalam mulut dia..
lebih dari tu, memang diluahkan balik.



jumaat lepas pukul3.30 nursery call bagitau afiq dah berak 3kali..
dorang mintak ambik awal takut dia lemah..
ciknaa ambik terus bawak pegi klinik. takde nye lembik pun..
siap boleh main cak-cak lagi dengan student kt klinik tu..
kemain dia! berlakon nak suruh mama ambik cepat..


start malam tu afiq dah mula taknak susu..
lepas susu je dia akan berak.. perut kembung, bila sapu vick dia akan kentut, pastu terus terberak.
air pulak tu yang banyak keluar. najis memang kurang sebab dia tak makan..
oh, mase tu afiq minum susu dumex dulac.. ngam-ngam je stok dia sampai umur dia setahun, dia dah tak boleh terima susu tu.ciknaa malas dah nak bawak klinik, sebab balik-balik air garam ORC tu jgak doc akan bagi.masalahnye afiq bukan nak minum walaupun rase oren.. huh! so, papa dia try beli lactogen umur setahun keatas..kot dia nak rasi.. makin teruk. kembung sampai tak boleh nak tidur malam.. mase ni ciknaa dah down.. pastu baru teringat, mase pegi klinik check ulser tu, doc ada cakap afiq mungkin tak boleh terima susu lembu or laktosa.. dia suggest susu pediasure. elok jugak untuk naik berat badan..



isnin tu ciknaa EL.. tak sanggup nak hantar nursery lagi.. adik ada kat umah, tapi takpela, ciknaa jaga sendiri.. ciknaa try cari susu pediasure tu kat manjaku..ambek! 400g 39ringgit nak oiii.. takpe, sebab tak sanggup dah tengok dia asik berak-berak je ciknaa belikan.. susu ni ada 2 perisa je.vanilla & coklat..ciknaa bagi afiq minum vanilla. sedap! tapi afiq memang tak suka benda manis.. dia tolak mentah-mentah susu tu.. puas nak bagi dia minum. minum jgak la sebab dah lapar sangat. tapi cuma 2oz je.. lepas minum perut dia dah tak kembung lagi.. berak pun terus ok.. tak cirit lagi.. pediasure memang terbaik! free lactose tapi rase nye sedap.. tak macam susu isomil. tawar je takde lemak langsung..



sehari lepas dia baik dari cirit birit tu..


punca dia cirit? ntahla.. orang cakap nak tumbuh gigi kot.. tapi afiq memang suke mengutip..baru pagi tadi anta dia pg skul.ticer dia ada cakap minggu lepas dorang baru perasan afiq suke korek almari dekat sudut kelas dia..mata pandang ticer, tapi tangan buat keje. agaknye tu punca dia sakit perut.. dorang dah bersihkan kelas tu kebetulan ada kes HFMD minggu lepas..bebudak ni kalau demam, cirit birit ke, muntah ke memang cepat susut kan?kesian sangat nengok dia.. minggu depan check up setahun kat KK, cmfirm kene sound dgn nurse sebab makin kurus.. macam tak naik berat dia..last timbang 7kg je.. hm..


p/s: nak buat befday party afiq pn cam takde mood dah.. buat simple jela gamaknye..

19 comments:

  1. elman pun 3-4 hari lepas dia cirit birit, pastu demam pulak... rupanya sebab nak setahun.. elok semalam dia setahun terus elok demam nye :)

    ReplyDelete
  2. Afiq...
    Moga afiq cpt2 sembuh ye dari cirit birit...
    Moga afiq senantiasa membesar dgn sihat ye sayang...yg ptg sihat adalah kunci utama utk buat mommy ciknaa dan papa afiq happy selalu...

    Yang tersayang dari jauh,
    Umi Qi... (Qi kim slm kt abg afiq :)

    ReplyDelete
  3. Cpt sehat yer dear...amin...

    ReplyDelete
  4. Bila anak cirit/sembelit.. memang risau kan? huhu.. Hari tu ada try tukar minum Dugro, sekali sembelit.. terus kena bebel dgn mak sebab pandai2 tukar susu.. so now, memang cuma stick dgn dua jenis susu, s26 gold & enfagrow a+.. :)


    ReplyDelete
  5. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  6. Cik Naa g klinik doktor cakap nape dengan afiq? doktor pernah cakap kat hanaa masa Naurah cirit dulu dan muntah sekali dua gitu, doktor suruh bagi susu Novalac. Susu berlemak lain akang rangsang muntah dia lagi.

    Semoga afiq cepat sembuh.

    ReplyDelete
  7. puting mickey tu bile nak lepas afiq oit..dah besor dah kan..tak macho la hisap puting lagi..acik linda nak puting mickey tu boleh dok?

    ReplyDelete
  8. pediasure ni pun elok gak tau untuk tambahkan berat badan...cuba ciknaa minum berterusan...member opis akak dia bg anak minum susu ni..tambah kg

    ReplyDelete
  9. dulu anak sy masa kecit penah jadik cam afiq... siap warded lg..punca sampai ari ni tatau.. tp mmg doc suh minum susu pediasure..alhamdullillah..seminggu pas tu ok... ;-)

    ReplyDelete
  10. cian afiq...ciknaa, anak sy cirit dlm 2 mgu tau...dlm sehari lebih 8 kali cirit...
    aduhai risau betol...doc mmg suggest susu tu...tp sy beli susu kambing karihome or purenat...perhhh, terus keluar lendir2...dan esoknye terus ok...skrg sy bg susu kambing je....berat pun dh naik 8 kilo...lega sgt...

    ReplyDelete
  11. my amani pn pernah terjadi cam ni..pakej demam selsema batok cirit birit.
    doc ifm kalo baby cirit birit, susu dia luka sikit, bile da luka, usus x dapat nak serap susu lembu a.k.a susu tin.
    kalo bf, x perlu risau ape² la..juz bg je la susu ibu sbyk mungkin.
    so doc suggest kan utk baby yg cirit birit susu tanpa laktosa. apa-apa brand pun yg penting tanpa laktosa.
    saya beli isomil alhamdulillah ok...bile da sembuh, bole la kembali ke susu yg asal....

    #saya sangat jeles yg org yg bf secara ekslusif...sentap mak!

    ReplyDelete
  12. try susu kambing pulak ciknaa, orang kata susu kambing susu kedua terbaik selepas susu ibu =) try gi klinik medina kat taman melati.. klinik nii ada jual susu kambing dan makanan nabi, cuba bagi kat afiq..

    ReplyDelete
  13. la...kesiannya Afiq...semoga cepat2 sembuh ye Afiq...demam nak dapat "kaki" letewww...dah setahun...:)

    ReplyDelete
  14. alahai siannya anak teruna ai nie....semoga afiq cepat sembuh yek syg....

    ReplyDelete
  15. alahai...kesiannya afiq.

    kalau itu yang doc suggest, cik naa ikut la apa yang doc sarankan ye.

    semoga afiq membesar sihat dan makin bam bam :)

    http://ummierna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. kesiannya afiq..die nak besar tu..harap sihat-sihat saje lepas ni ye afiq..

    ReplyDelete
  17. masa ni umur dia brp bulan? ank dara saya suka benor susu ni tau..

    ReplyDelete
  18. Bila anak kecik xsihat ni memang kita risau lebih. Terpaksa juga cuti emergency.

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016