GOOGLE Adsense

Friday, March 8, 2013

suami yang curang

pernah tak korang terfikir suami yang dicintai sepenuh hati tiba-tiba berubah hati tatkala anak pertama masih kecil? ya Allah taknak rase nye fikir.. tapi bende tu dah jadi pada kawan sekolah ciknaa sendiri.. tapi bukan dia, tapi isteri dia jadi mangsa..  meh ciknaa share cerita mereka sebagai panduan kite bersama.. menitik air mata ciknaa bila isteri dia bercerita ngan ciknaa kat facebook..



Zaki (bukan nama sebenar) kawan sekolah ciknaa dari tadika sampai tingkatan 3.. berkahwin dengan Tina (bukan nama sebenar) sama tarikh dengan ciknaa 4june 2011.. sungguh tak sangka, sebab dia nak nikah tetibe.. tunang 2,3 bulan terus menikah.. mungkin jodoh, ciknaa fikir.. lepas kawen, Tina add ciknaa kat fb.. start dari tu ciknaa rapat dengan dia.. same-same kongsi pengalaman mengandung, barang baby etc.. tapi dia lebih banyak mengadu sebab suami tak pernah amik tau pasal barang baby.. ujung-ujung kehamilan, mak dia yang tolong belikan barang baby.. suami? hm.. tak kisah langsung..
MIL dia? siap cakap babyh tak perlu beli baju banyak-banyak.. so, nak bagi anak pakai lampin je macam tarzan gitu? huh bengang betul.. kalo orang lain kemain saited cucu pertama kan..



terbaru ciknaa perasan status dia kat fb lain macam.. bila tengok album dia, 1 gambar kawen pun takde.. dah delete kot. semua cerita pasal anak je. ciknaa pun bawak chat dengan dia, tanye khabar.. ya Allah terkejutnye bila dia cakap dorang dah tak bersama lebih 11 bulan.. same usia dengan anak nye tu... dorang dah bercerai pun.. sekarang turun naik mahkamah untuk tuntut nafkah anak.. paling ciknaa sedih bila Tina cakap anak dia dah pandai sebut 'abah'. dia terpaksa tipu anak sendiri cakap abah keje.. abah sibuk..padahal abah dia keje kat genting sibuk dengan janda beranak 2..



Tina mula cerita pasal suami dia yang curang tu.. lepas didesak, Zaki mengaku dia buat perangai sejak Tina balik berpantang kat kampung.alasan sebab isteri takde.. dia sunyi.. Allah hai..luluh hati ciknaa dengar . Isteri bertarung nyawa lahirkan anak dia, susah payah berjaga malam dengan baby kecik, tapi belakang dia suami ada perempuan lain. lagi sedih, kawan-kawan yang Tina harapkan jadi pengintip kat genting pun memang ada bagitau Zaki bawak balik perempuan tu kat rumah mereka.. ape korang rase? luluhnya hati seorang wanita yang bernama isteri..



sejak tu Zaki tak pernah balik tengok isteri dia.. kalau tak sebabkan ayah Zaki pakse dia bank in duit utk susu pempes anak, rase nye memang takde la nafkah untuk anak dia.. itu pun cuma 100 je sebulan. korang rase cukup ke? pempes, susu, makanan dia, ubat time sakit.. memang tak bertanggungjawab punye suami.. ciknaa sedih bila tengok anak dia tu.. comel budak nye.. cuma beza sebulan je dari afiq.. belum setahun dah tak merasa kasih sayang seorang ayah..



Tina pulak dah boleh terima kenyataan.ciknaa nasihatkan dia walau ape  pun jadi, dia kene kuat sebab anak masih ada depan mata, jaga baik-baik. sekarang dia dah duduk dengan keluarga dia kat kelantan. semoga Tina berjaya besarkan anak dia dengan sempurna. ciknaa takut nak komen lebih-lebih sebab perjalanan hidup ciknaa masih panjang. bagi ciknaa 1 je.orang lelaki ni kalau nak buat perangai, ikut macamane pun dia akan buat.. jadi, sebagai isteri & ibu, kite mesti kuat.. kalau boleh bekerja lah takut 1 masa nanti Allah duga kite dengan dugaan sebegini. tapi mintak jauh la kan.. cuma persedian mental & fizikal tu penting..semoga kisah ni jadi panduan untuk kite bersama. wallahualam..

27 comments:

  1. subhanaallah.... x berani nak komen banyak2. rumah tangga kite pun kadang2 diduga jugak.

    moga Allah permudahkan jalan hidup Tina dan anaknye dan moga Zaki dapat petunjuk dan hidayah Allah untuk berubah menjadi yang lebih baik..

    Amin..

    ReplyDelete
  2. semoga kite semua dijauhkan dari perkara perkara macam ni..aminn..

    ReplyDelete
  3. sedeynya.. harap kawan ciknaa tue tabah laa, pikir anak banyak2, jangan duk pikir laki tak guna macam tue..

    ReplyDelete
  4. berat mata memandang..berat lagi bahu dia yg memikul dikala ank masih perlukn seorang abah kn......semoga suami2 kita bukan seperti itu dan semoga Allah sentiasa merahmati keluarga kita....Amin

    ReplyDelete
  5. kisah kecurangan ni berlaku pada adik nadt sendiri. anak baru 2 tahun, suami da curang alasannya adik nadt tak 'layan' dia. pastu pi carik betina lain. pffttt! lama adik nadt membawa diri dok dengan nadt. hampir nak cerai, da turun naik mahkamah da cuma tak lafaz je lagi. agaknya bila da duduk jauh, baru la laki dia sedar (tambah plak laki dia tu da OKU, pastu betina tu tinggalkan dia kawen ngan orang lain), pastu baru terhegeh2 nak baik semula ngan adik nadt. adik nadt ni fikirkan anak je, so berbaik2 la semula. tapi kalau nadt, memang haram aku nak hadap muka laki macam ni!pffttt!!

    ReplyDelete
  6. sedihnya.. baca pun boleh luluh hati. apatah lagi yang menanggungnya.

    ReplyDelete
  7. semoga kawan ciknaa..kuat semangat yew...

    ReplyDelete
  8. Allah.... mcm2 perasaan baca n3 ni...

    apa2 pon, lia doakan wanita tu tabah, sentiasa dalam lindunganNYA dan baby membesar dgn penuh kasih sayang wpon d besarkan oleh emak sahaja, amin...

    ReplyDelete
  9. betul tu cik naa..myra memang tak bergantung 100% dgn asben..kita bukan mintak yg buruk terjadi kan...tapi beringat dan berwaspada je sambil doa mintak dijauhkan menda2 yg tak elok terjadi kat rumah tangga kita kan..that's why bnyk menda yg myra independant sendiri...ada certain things je kita depends pada asben..tapi kira ok la.. Tina sbb ada anak sebagai penguat semangat dia disamping keluarga dia sendiri...

    ReplyDelete
  10. betul, my mom pesan, kerjalah, jgn terlalu bergantung dgn husband, if anything happen, at least awk ada income sendiri, n klu awk kerja, husband tak berani nak perlekehkan awak, sbb dia tau awak jugak membantu family, so awak tu penting utk dia, so buat masa ni tak terfikir lagi nk berhenti kerja, sbb nak ada income nk beli mcm2, klu bergantung dgn hubby ni segan pulak nk mintak, buat masa nilah, esok2 tak berani nk cakap, mana lah tau tetiba suami jadi jutawan kan, mintak apa semua dapat on time, memanglah berhenti, lps tu suruh dia bagi aset siap2..hahaha..tamak ni

    ReplyDelete
  11. lelaki ni punya alasan tak logik.. masa nak kawin cepat je, tup2 dah kenal orang lain berubah hati. senang2 je. tak merasa susah nya jadi ayah, lepas tangan. ee, geram ngan orang camni. mintak dijauhkan...

    ReplyDelete
  12. adoihai...sedey baca..macam2 dugaan..semoga kawan ciknaa tu tabah..kat kita pun bile ajer boleh jadi..mintak jauhkan..

    semoga rumahtangga kita dipelihara oleh-Nya..Amin.

    ReplyDelete
  13. huhu!benda ni dah mcm jd trend pulak kan.so scary. setuju sgt dgn apa yg ciknaa cakap. org lelaki ni, kalau dah buat perangai, dia tetap akan buat gak.keras hati kan. perempuan ni, sekeras2 hatinya, lama2 akan lembut jugak

    ReplyDelete
  14. ish..sedih betul kalau kes kes macam ni. mohon Allah lindungi kita dan keluarga kita. minta d jauhkan dari perkara-perkara tidak elok. semoga Allah permudahkan urusan tina. dan zaki...Allah Maha Adil!

    ReplyDelete
  15. amboihh senang nye alasan..sunyi?????!!!!!haih geram nye..takpelah..ade hikmah tuh..moga tina kuat jalani hidup disamping anak dan family dia..

    ReplyDelete
  16. ya Allah...ape punya suami camtu...yg peliknya pompuan yg dia duk menggatal skrg ni tu x kan x leh tau status laki tu??? dah kalo dia wat cam tu kat bini dia x mustahil dia akn wat mende yg sama nati...~~~~isssshhhhh..emosi btul sy nih!!!!

    ReplyDelete
  17. sangat tersentuh dengan cerita cik na. bagi saya dua-dua kurang ajar. apapun,moga suaminya di berikan hidayah untuk berubah..

    ReplyDelete
  18. mmmm terlampau ramai lelaki di luar sana yang curang ... kita sbg perempuan jgn percaya 100% pada suami..kalau bekerja tu...simpan la sikit duit tu tuk persediaan di hari2 mendatang..kena selalu beringat...

    ReplyDelete
  19. ya allah sedih bile dgr cite2 cmni.. lg2 tjadi kat kawan2 kite jgk... umie pun ade kwn yg bcerai.. tp tu bukan psl curang... psl lain... tp xnk bkk cite aib org kan.. hmm.. insyaallah allah bg jalan yg baik n sempurna tuk khidupan die ngn anak tu.. aminnn..

    ReplyDelete
  20. Sakit hati kalau bc pasal laki curang time binik beranak..tak tau ker betape isteri perlukn suamimtime tu...semoga Allah membalas perbuatan jahat laki tu....gggrrr... pd tina..hope die terus kuat semangat demi anak..dan harap jugak bnd2 ni tak jd pd kite....

    ReplyDelete
  21. sedihnya...mnta la dijauhkan dari benda2 macam ni.. huhu...

    still benci ngan pompuan yg tau lelaki tu suami org but masih gatal nak ajak jumpa bagai... rasa cam nak bagi penampar... bagi kaki pun sedap kut.. huh!!!

    ReplyDelete
  22. sy sedang hadapi masalah ni skang. anak br 7bulan.

    ReplyDelete
  23. alahai sedihnye.. nk2 pikir baby tu masih kecik lg.. why laki wat mcm ni ha?? lngsung x hargai isteri bertarung nyawa bagai.. sedih2.. ble bercerai org luar akan pndang pmpuan ni negatif jek.. x tau jge suamila apela.. tp dorg ni x tau suami yg x hargai isteri... geram!!

    ReplyDelete
  24. luluh hati baca ni Cik Naa. MInta di jauhkan tapi kalo jadi depan mata memang kena kuatttt!!

    ReplyDelete
  25. Semoga kuat dan tabah menghadapi dugaan.. Kita diuji kerana allah syg kita.. Nice sharing.. :-)

    Hot post - Mengejar Nikmat Sesaat demi Menghampiri Azab Sepanjang Zaman

    ReplyDelete
  26. br dpt tau asben curang..apa nk buat..

    ReplyDelete
  27. Terbaik infonya. Terima kasih admin share info yang bagus sekali. Salam dari blogger blogwalking ya.

    Salam admin. Tumpang Iklan:-

    Sayangi dan hargai suami anda. Jangan biarkan suami cari lain atau makan luar.
    Ikuti blog kami untuk promosi istimewa sekarang.
    Hanya untuk 10 pelanggan terawal.
    Wanita cantik bermula dari diri :)

    [BESARKAN BUAH DADA, BESARKAN PUNGGUNG, RAWAT KEPUTIHAN, KETATKAN FARAJ, KEMBALI DARA]

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016