GOOGLE Adsense

Thursday, March 28, 2013

Resepi mudah masak asam pedas ikan merah




semenjak suami dah tinggal sebumbung ni tanggungjawab ciknaa dah bertambah.. ewah! orang lain dah lame pun.. kite ni baru la nak belajar jadi 'isteri' sepenuh masa.. tak terkejar yuolss.. nasib minggu cuti sekolah ni afiq duduk dengan nenek dia kat kampung... so, dapat la curik mase sikit nak kasi suami makan air tangan sendiri..



suami ciknaa orang johor..ciknaa pulak pahang.. so citarasa memang agak berbeza..senang cerita, asam pedas vs tempoyak lah jawabnye.. dulu ciknaa tak suke asam pedas ni..tapi bila dah kawen, nak tak nak kene belajar makan.. dah kalau itu je lauk yang MIL masak, ada berani nak goreng telur pulak semata-mata sebab tak makan asam pedas? lame-lame ciknaa sedar, sedap rupenye asam pedas ni..
berkali-kali belajar buat, tapi tak jugak jadi.. semalam try tanye kat gojes mommy group, sifu terer masak ramai yang bagi tips & petua.. time kasih daun keladi la yuolss.. menjadi akhirnya..



ciknaa share cane nak buat asam pedas versi ciknaa yang baru belajor ni yer..resepi ni ciknaa dapat dari Nana & blog Shazana..pastu try buat olahan sendiri mengikut citarasaku.. hehe.






Bahan-bahan :

blend A
* lada kering 15 tangkai yang direbus

blend B
*5ulas bawang putih
*2 biji bawang besar
* 2cm kunyit hidup
* 2cm halia
* setengah cawan air


* 3 keping ikan merah
* serai
* bunga kantan
* tomato
* kacang bendi
* segenggam daun kesum
* 3cubit asam jawa + air
* garam/gula/bahan perasa


Step memasak :

~ panaskan minyak.. tumis bahan blend B sampai garing.. [tips ciknaa dapat lagi lame lagi sedap & pekat]
 ~  masukkan bahan blend A sampai pecah minyak. [serius ciknaa memang amik masa lame untuk tumis ni.. sebab nak bagi betul-betul masak..]
~ tuang air asam jawa.. [tips: bancuh pekat-pekat & buang biji & hampas asam jawa tu]
~ garam/gula/ bahan perasa secukup rasa.
~ dah mendidih, masukkan bunga kantan, daun kesum, serai, kacang bendi, ikan & last sekali tomato.. [tips: ikan akhir sekali untuk mengelak ikan hancur bila lama atas dapur]


ada yang cakap asam pedas ni elok dimasak 3-4 jam sebelum dihidangkan. sebab rasa dia akan sempurna gittew.. tapi bila panaskan banyak kali sure kuah dia akan jadi pekat kan? hehe.



malam tadi suami ciknaa teruja untuk balik makan..sebab dah masuk 2 minggu dia tak makan masakan johor.. kesian. paling membahagiakan isteri dia ni haa, dia balik keje basuh tangan & muka, terus makan.. tak sempat mandi dulu dah.. hadap je makanan, terus rase asam pedas tu dulu.. lepas makan, dia cakap .....'sedap! lepas ni buat lagi.. dengan resepi yang same ok..jangan tukar menu..nanti rasa dah jadi lain'.... sambil cium pipi ciknaa..  yahuuuuu! hati berbunga-bunga sampai ke hari ni.. kahkahkah.. over mak! :))



muke kitorang same tak? huhu.. 
nengok la sayang sangat negeri dia sampai baju pun johor oke!



p/s: time kasih kat afiq sebab dia bagi can mama & papa merasa macam pengantin baru sepanjang dia kat kampung sekarang ni.. ciknaa tak sabor dah nak balik esok jumpe my hero kecik tu.. macam-macam akal dah kater neneknye.. miss u boy :)

20 comments:

  1. orang johor mmg cenggitu kot......syg negeri sgt....hehehe~~
    confirm bes la klu incik suami dh puji kn....:) seronok!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju! nak2 tengok bola kan?
      best la kot klu dia bleh tambah nasi :P

      Delete
  2. awwww sweetnya siap dpt ciuman...jeles i taw! kekekeke~

    yeayyy lepas ni dah expert la ciknaa masak asam pedas

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkeh.. nk suh cium, masak asam pedas jela pasni nana oitt..
      thanks ye mama ayish.. sifu di dapur bersama nana! :)

      Delete
  3. bestnya bila suami puji masakan kita kan hihi..
    pasni en suami cikna boleh bertukar size la.. sebab hari2 mkan hasil air tangan cikna hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. vangga sgt sbb dia bukan jenis suke puji memuji ni.. haha. haa, skrg dh nampak tanda2 nak betukar saiz tu tau.. hihi.

      Delete
  4. Ya Allah... Rajin masak 2 satu hal... Rajin amik gmbr step by step 2 mmg kagum abes he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. memang ini la keje saye, camera henpon cap hayam peneman sejati :)

      Delete
  5. ciknaa pliz msk lg..nk p umah mkn..siys mumy airiell ngidam ni..kehkehkeh..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngandong dlu baru ciknaa buat khas untuk anis..kehkeh..

      Delete
  6. haish kecur plak ayaq liur nie tengok gmbr nie~

    org mlka sdri pn xgeti masak cmne nie,hihi
    terbaikla ciknaa~

    ReplyDelete
    Replies
    1. air liur meleleh lap sendiri ye..

      belajar2, nanti tetibe yaya nak mkn mak dia masak cane??? huhu.

      Delete
  7. Same ar kite..!! Laki aty kn org johor gak... suker pulak asam pedas..tp aty tak suker..dn tak pernah belajar msk lauk tu.sekali ni dah kawen..kene gigih masak lauk ni sebln sekali..huh.... tp tak pernah guna ikn merah..sbb.mahal kot..haha..tp nk cuber gak nnti...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ciknaa ckp, org johor tak lari dh dengan lauk ni aty.. klu buat tiap2 minggu mmg gemokss la laki kite :D

      Delete
  8. sedapnya masak asam pedassss, feveret sy jugak hehe...neway, salam kenal =')

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ramai yg suke.. hai, saye ciknaa mama afiq :D

      Delete
  9. ciknaa....pandai la ciknaa masak2 nih...buley ler merasa makan asam pedas pi umah cik naa hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ju..
      nanti ciknaa masak2 bleh jemput ju & Qaiser kan?

      Delete
  10. tengok gambar pun dah terliur nih..sedap nampaknye..
    seronok kan bile suami puji kite masak..rase nak masak macam-macam resepi lagi..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..
      itu la rase paling bahagia seorang isteri bl dipuji laki sndiri
      even dia puji tipu je.. ngeh2..

      Delete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016