GOOGLE Adsense

Monday, February 4, 2013

perang anak beranak dalam kereta

afiq dari dulu duduk dalam carseat tu oke je.. since ciknaa naik keje lepas bersalin, umur dia 2bulan setengah sampai la 9bulan memang takde masalah..sampai la minggu lepas.. 'sejak-sejak nak jadi abang' ni, lasaknya menjadi-jadi..ya tuhan.. selalu pagi-pagi jem sikit la area sekolah tu kan..dia dah mula resah.. mula tarik seatbelt tu, pastu menjerit nak lepaskan diri turun dari carseat..


petang pun same, walaupun uia ke rumah ciknaa dalam 10 minit je, disebabkan sangkut kat traffic light tu buat dia rimas agaknye.. oke, bila dia dah start bising, ciknaa akan tunjuk bird, ayam, segala jenis binatang..
2minit je diam nengok kat tempat ciknaa tunjuk binatang tu.. lepas tu meronta balik! keluar pulak lagu ayam itik tokwi mandi dalam kolam, abc, satu-satu saya sayang papa tu semua lah..sampai naik kering tekak mak nye ni terjerit-jerit menyanyi tau..lantak la orang nak nengok rupa aku ni macam orang gile nyanyi sengsorang ***sebab orang tak nampak afiq kenet sebelah tu.. hehe.



paling teruk sabtu ritu masa pegi befday party fayel.. dahla jem kaw-kaw menghala ke giant batu cave tu..
balik pun same.. sampai tahap dia menangis teruk dah, ciknaa terpaksa angkat dia duduk atas riba sambil drive! kete mak manual yuolsss.. pengsan..diam terus afiq tu..siap sengeh pastu goyang-goyangkan streng lagi.. haih... ciknaa drive dia keadaan mcm tu sampai la ke dewan befday party fayel tu..bayangkan la weii.. dahla kete macam hape, kemain la banyak atas jalan.. hey, yuolss keluar hari lain la, tak boleh ke? bagi laluan kami 2 beranak ni.. [kalau la jalan tu bapakku yang ponya]



serik! tu last la ciknaa bawak dia..lepas ni takde papa afiq, memang tak ku pegi mane-mane lagi kecuali balik & pegi keje je.. memang tahap lasak & membuas tu tak boleh kata ape.. mase kat befday fayel pun ciknaa tak dapat nak makan betul-betul..semua dapat sesedu dua je.. tu pun sementara ada 2,3 orang mommy tolong pegangkan dia.. haih! <----- tak tau bape kali mengeluh dah kan? haha..





zaman dia masih 'baik' & boleh kawal diri lagi


sekarang? haaa.. memang nak drive bawak dia memang macam fobia je.. kalau turunkan dia, dia seronok berdiri kat dashboart tu.. ape, ingat ni kat rumah ke boleh berdiri kat lemari tibi? alahai anak.. makin besar, makin 'boleh tahan' perangai nye.. cane nak ada adik ni afiq oiii..

12 comments:

  1. hai ciknaa.. salam perkenalan.. anak saya dulu pun cam tu jugak.. jenis mulut bising.. perjalanan balik keje kadang2 dekat sejam ngan jem lagi.. terpaksa ler jadi singer kejap untuk anak.. abis 1 album dah nyanyi tuk bagi anak hilang borig.. huhu.. iyela, bila boring mula la dia nak meragam kan..
    sy follow awk yer.. jemput2 la singgah ke rumah sy..
    http://ceriteraibu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. haiii..kembar afiq si saif tu pun sama.latest masa cuti maulidur rasul tu balik KL, sekali sangkut jem 2 jam lepas gombak tu. memula elok saif tdo, bila terjaga mula la mengaruk menangis2 nak turun, mamanya pun ikut meroyan sama. sudahnya bila da tak tahan dengar dia nangis macam mintak penampor, nadt angkat dia dari carseat, susukan dia sambil drive! haa..kelasss kaww gitu! pastu sambung drive sambil pangku budak tak reti diam. seb baik jem, jalan slow je. agak2 da tenang, letak semula kat carseat, dekat nak sampai umah papa dia baru dia senyap. memang serikk la, pasni tobat tak mau bawak saif drive berdua je jauh2.

    ReplyDelete
  3. dia nk bermanja la tu CikNaa..pasni tk dapek dh..hehe..sabar ye mama..mama tkleh stress,kna igt adik dlm pyut plak...senyum..:)

    ReplyDelete
  4. hehehe..samalah...bawak hannani time drive...dia duk atas riba..ya ampunnnnn...takut tau..dia siap geliat..nak turun..pastu ngan kaki atas stereng..time dia geliat nak turun tu..siap kaki dah atas alas kaki kat driver..pastu dia nak bangun naik semula ats riba..sangkut kat stereng...ya rabbi....sib baik masa tu dah dekat nak sampai...huhu

    ReplyDelete
  5. Aty tau rasenyer...mcm tu lah gaye nyer biler ank tak nk duduk dlm tu..mmng bengang gak kan...aty dah ar kerap berulang gi blk shh alm rawang seminggu 2 3 kali...lelame die melalak aty da lali...heheh...:-)

    ReplyDelete
  6. he3 tu namanyer akal makin panjang... good for him, dear cuma kena tingkatkan keselamatan la ;)

    ReplyDelete
  7. adoyai ciknaa oiiiiiiiiiiiii...samalah.....sampai skrg, asal nk g kerja, balik kerja, fobia jap kenangkan tangisan bulan madu si umar raihan. penah je dari rumah sampai tempat kerja dalam 45minit, nangis non stop sampai takde suara. masa tu menyanyi lah alif ba ta ke, abc, anak itik tok umar ke, semua tak jalan..stress mak!!!!

    ReplyDelete
  8. ciknaa, hussein pon sama dah skang ni. rajin nak melalak nak suh pegang. memang kental la dengar die melalak. kadang i pretend je dah tidoq, tak dengar pape.hahahaha

    ReplyDelete
  9. hahaha sama je anak2 kita ni ciknaa...i ni dh la jenis mabuk sket kalau naik kereta...kalau farish buat perangai, mmg akan muntah la...budak tengah mmbesar, mmg cmtu kn ciknaa?? sabo je laaa...hehe...nnti afiq dpt adik, mesti adik dia tu blh jadi geng! hehe

    ReplyDelete
  10. saya faham, dorang ni kalau dah start menggeleding geliat dalam car seat tu, mmg panik.
    Now its his time kot, adik kuar nnt, pandai la dia duk elok2 kan.

    ReplyDelete
  11. hai cikna..iman pun sama, masa dulu..kecik kecik ok je duduk dlm car seat. skrg ni..jangan haraplah nak duduk dalam tu. menjerit jerit dia macam kena seksa kalau duduk dalam carseat. hehehe...afiq dah makin bijak la tu nak explore mcm3

    ReplyDelete
  12. sebijik mcm daaliyaa..mula2 ok lagi, pastu dh bosan mula la buat perangai..ayoooo...

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016