GOOGLE Adsense

Thursday, February 28, 2013

introduce telur

baru balik check up afiq 10 bulan kat KK.
nurse pesan seminggu sebelum datang untuk check up setahun nanti, bagi dia makan telur. nak tengok ada alahan tak. sebab kalau ada alahan, tak boleh cucuk lg MMR tu.. tapi sebenarnya ciknaa dah cuba bagi afiq makan telur semalam.. tak ingat la kat blog sape, tapi dia cakap memula nak introduce telur kat anak bagi telur rebus dulu.. 1st cuma bagi telur kuning sahaja.. jadi, tercipta la resepi yang cincai mancai ini..





bubur nasi berlauk telur gittew :)






bubur nasi afiq ni cuma ada kailan & carrot je.
pastu rebus jela telur ambik telur kuning tabur aje atas bubur nasi tu..




ini budak kemain suke minum air pakai straw bagai.. bajet minum jus gitu.. 





p/s: check up 10 bulan afiq cuma naik 500g saje uolsss.. huk aloh! 6.9kg setakat umurnya 10 bulan.. jadi, dengan itu nurse dengan baik hati mengesahkan bahawa ini budak sudah masuk line kuning.. yeay! haha.. gasak la abam long.. janji sihat kan kan kan? nurse pun mengucap panjang nengok kebuasan & kelasakan budak slim ni.. hoho..










18 comments:

  1. aish pun ok makan telur, alhamdulillah tak allergic, huuuiii afiq dh pandai sedut air pakai straw, aish x pandai lagi, lepas ni nk ajar la

    ReplyDelete
    Replies
    1. nengok mcm ok je. huhu. eh sbnrnye dpt tau dia pandai sedut straw mse befday party fayel itu hari.. hoho..

      Delete
  2. Airis pun dah 10 bulan ++...airis ari2 saya buat begedil letak telur kuning nak introduce telur kat dia...alhamdulillah xde alahan...:)...aah terror la afiq dah pndi sedut pki straw....airis gak x reti2 lagi...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat begedil hari2 mommy? hebatnye.. ciknaa sekali pn tak penah buat lg.. :D

      Delete
  3. nampak sedaplah bubur lauk telur kuning tuh ;)

    hannah mak paknye dah bagi rase telur dah..telur separuh masak lagi..haha kejam kan..suke beno hannah telur separuh masak tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo tekak ciknaa ckp bubur tu tak sedap sbb tawar..huhu.
      kalau hannah tak alergik ok kot dear..

      Delete
  4. Afiq jaga badan ye, tanak gomok nak tinggi. takpe, janji sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul yana.. mmg tinggi je boleh harap. nanti nak suh dia panjat atap umah plop.. haha..

      Delete
  5. Amsyar anak sulung pon suka masuk line kuning, but yet Alhmdlh now da 5tahun pon, sehat Alhmdlh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. berat tu fizikal je kan kak?
      klu sy la, biar kecik asal sihat..
      jangan tembam kemain,tp asik sakit je.. hui serik!

      Delete
  6. janji sy sihat kn mama...Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  7. yeayyy lepas ni kalau takde allergic mama masak telur hari2 la yer...hihi

    alaaa takpe ringan pon, yg penting sihat, aktif & ceria sokmo :)

    ReplyDelete
  8. Ololoh..pandai Afiq nye minum pakai straw. Aqil bagi straw dia buat gigit2 je. Tak reti sedut lagi. Hohoho. Bila anak dah besar ni, tak risau sangat pasal berat dia kan CikNaa, janji dia sihat n aktif :)

    ReplyDelete
  9. Wahhh..pandai afiq minum pakai straw ye. saif tak penah lagi mnum pakai straw. nadt tak ikut pun rules bagi telur tu. mamanya tawakal bagi anak makan begedel celup telur, tu kira introduction la tu. tengok cam ok je takde alergik so kira pass la tu kot.huhu..pasni ble la afiq makan telur tiap2 hari ye.hehe..

    ReplyDelete
  10. hihi afiq sama cam yaya lau mnum nak pkai straw..pndai lak sedut tue~huhu

    zura pn br kenalkan yaya telur smlm,tp zura wat begedil celup tlur kuning jer..so far tgk dia xda lak alergic
    nie cr yang salah nie..huhu..nanti nak try test ag wat cr cam cikna nie lak..

    ala xperla cikna walau berat ank xnaik jnji kita tgok dia sihat aktif tue da wat kita syukur~lau berat naik berkilo2 tp asik xsht xaktif lagi wat kita ssa ati pn xbest gak kan..

    ReplyDelete
  11. umar 6.5kg ciknaaa...wahahahahhahaha

    ReplyDelete
  12. X introduce lg telur kat my boy.nak try gak la cara ni.mcm senang.hihi

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016