GOOGLE Adsense

Tuesday, February 19, 2013

beza 1st & 2nd preggy



 afiq dalam perut mama :)


orang kate lain anak lain rase.. setuju! memang ada beza mase mengandungkan afiq & mengandung sekarang.. totally memang lain lah.. ke sebab lain jantina? <------- nak cakap kali ni gegel lettewww  ^_^



*mabuk~ mase afiq dulu mabuk teruk sangat.. rase nye hari-hari muntah.. nak-nak lagi bila makan asid folic tu.. bagai dikorek-korek tekak ni suruh muntah, then terus lega.. tapi kali ni ngandung relax pulak..
boleh kira la bape kali muntah..itu pun sebab makan lambat sangat, angin naik kepala.. bila makan asid folic, takde pape pun..


* scan ~1st pregg, keje nye mengira hari nak pegi scan.. tak sempat-sempat tunggu suami balik, sanggup je drive sendiri pegi klinik panel semata-mata nak tengok baby dalam perut. walaupun minggu sebelumnya dah pegi.. kali ni, biasa-biasa je.. bukan kate scan, check up bulan-bulan pun malas.. ***eh bulan ni tak check up pun lagi.. haha, gasak la labu***


* makan ubat @ suppliment ibu-ibu hamil ~ 1st preggy ciknaa beli segala tok nenek vitamin untuk orang ngandung.. vitamic c, d, e sampai z beli & makan.. teratur giler beb! disiplin sesangat makan.. kali ni ya Allah, sepapan asid folic tu pun sampai sekarang tak abis-abis.. harap sangat baby membesar sihat.. bukan malas, tapi tak ingat.. bila penat layan afiq, buat keje rumah, last-last tertidur macam tu je.. bukan kata ubat, selimut pun tak pakai.. :(


* minggu depan nak masuk 16w @ 4bulan dah.. tapi kadang-kadang sendiri lupe diri mengandung.. memang lepas beranak banyak urat putus eh?


* kuat tidur ~ dulu kan takde anak lagi.. suami pun takde, so takde sape-sape nak kacau. balik keje tidur, cuti sabtu ahad tidur.. tidur je hobi masa tu.. kali ni tak pulak.. mengantuk mungkin sebab penat keje, uruskan afiq yang makin lasak tu.. kadang-kadang nangis jugak sebab badan dh lembik sangat, tapi still tak dapat tidur sebab afiq melasak! nasib la... sape suh ngandung rapat? huhu..


* shoping? ~ dulu ciknaa tak dapat dipisahkan dengan manjaku.. rasa nya hari-hari nak pegi.. sekarang? manjaku jadi manjamu laa.. tak ku pedulik.. susu, pempes afiq sume papa je yang pegi beli..paling tak pun ciknaa duduk dalam kereta.. malas bebenor nak keluar..




 banyak lagi la beza nya.. tapi tu je yang ciknaa nak share, kang tulis panjang-panjang jenuh pulak orang membacanye.. hoho. walau macamane beza pun mengandung dulu & sekarang, ciknaa harap sangat baby dalam perut ni sihat macam abang afiq dia.. hope kali ni takde darah tinggi lagi.. mebi dulu tak penah bersalin, tu yang takut sangat dok pikir je cane sakit beranak.. huhu. pasal jantina, serius ciknaa tak kisah pun boy or girl.. kalau boy, baju abang afiq banyak boleh diturunpakai. kalau girl, alhamdulillah dapat sepasang.. yang penting bersalin dipermudahkan, baby sempurna bila dilahirkan, insyaAllah.. 






15 comments:

  1. Ciknaa kena makan ubat tau.cian baby..camna ciknaa jaga afiq dulu..camtula kena jaga baby ni.kalau tak..mesti baby sedih.. :)

    ReplyDelete
  2. Tak sabar rasa nya nak rasa perbezaan ngandung. Ha3. By the way, Cik Na kalau boleh cuba untuk sama kn rutin yang mana baik macam makan ubat tuh. Sian baby. Hehehe. Nanti dah besar anak baca dia sedih.

    ReplyDelete
  3. alahai cik naa...sian baby kalau baby baca nanti, mesti sedih. kalau takut terlupa makan ubat..jadikan rutin pada masa yang sama cik naa akan mkn vitamin.

    nak lagi mudah ingat..cik naa set kat hp :)

    take care cik naa

    ReplyDelete
  4. ciknaa..p makan ubat sekarang..amboiii..babab kang..

    ReplyDelete
  5. sme la mcm nurul jgk cikna....berbeza sgt kali nie prgnnt...sume yang suka jadi tak suka...hohohohooho..tp bgs jgk..boleh berjimat kalu bab shoppoing...hihiihihih

    ReplyDelete
  6. kena jaga diri dan kesihatan jugak...mkn ubat ye CikNaa...Afiq melasak tu biasalah...bdk tengah nk mmbesar dgn sihat tu tandanya...adik bby Afiq dlm prut mama kna jg jugak

    ReplyDelete
  7. kena jaga diri dan kesihatan jugak...mkn ubat ye CikNaa...Afiq melasak tu biasalah...bdk tengah nk mmbesar dgn sihat tu tandanya...adik bby Afiq dlm prut mama kna jg jugak

    ReplyDelete
  8. yelah orang kata masa anak sulung eksaited, semua nak belajar semua nak yang terbaik.. bila dah masuk 2, 3 dan seterus nya dah tau macam2 kuranglah eksaited. harap2 baby tak kecik hati.. hehee.

    ReplyDelete
  9. jaga diri cik naa...xmau malas2...sian bb

    ReplyDelete
  10. Part lupe ngandung tu heheh...lawak ar ciknaa..:-) tp ape2 pon jgn lupe mkn ubat yer..tuk kebaikan ciknaa ngn bb jugak insyaallah..:-) agaknyer ni kalau betul bb gurl br teruje blk kot...:-) aminnnnnnnhn....

    ReplyDelete
  11. jangan malas2 tak baik untuk kesihatan...

    #padahal diri sendiri pon malas# hahahahaha!
    ;p

    ReplyDelete
  12. sian baby 2nd.. huhu.. ciknaa, camne nk hilangkan mual bila makan asid folic ye?? za pun gitu gak r.. lps mkn tu, rasa mcm melonjak2 mknan dlm perut..

    ReplyDelete
  13. ciknaa, dah makan ubat ke tu?jangan lupe tau =)

    ReplyDelete
  14. ptt org kata.kite preggy ni,peel lain2 kan,

    ReplyDelete
  15. hohoho..ciknaa jaga makan.. jaga ubat.. jaga diri.. jaga afiq..tau..kikiki.. eh rse mcm kite plk xsaba nk pegnen lg..hoho

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016