Wednesday, January 16, 2013

selera makan razin



begini la keadaan razin bila nampak kite bawak mangkuk makanan dia..
ngange seluas yang boleh.. haha..
pastu dia akan sebut mamam.. mamam..
selalunye bila dia dah sebut macam tu, tanda nye dia memang nak makan..
sebelum ni memang dia makan paling banyak pun 5sudu je..
lepas tu semua bubur or cerelac dia akan dimakan tong sampah la jawab nye..


 


punye la susah nak ambik gambar dia..
bergoyang-goyang sebab nak makan sangat..
masuk je nasi dalam mulut dia akan senyum kepuasan.. lepas tu lari dengan walker dia tu..
dah abis telan, dia akan datang sendiri kat ciknaa sambil ngange lagi..
camtu la sampai dia sendawa.. baru stop makan..
selalu nye semangkuk tu memang abis.. 



 tengok la bila dia kekenyangan.. happy sangat :)

video




 oat ni pulak ciknaa jumpe jual murah kot.. kat otk.
5 ringgit gitu la harganye.. ingat nak buat la macam resepi kembar razin si saif tu..
tapi hampeh, 1st time masakkan oat ni campur ngan epal, razin muntah..
dia tak suke, mungkin jugak sebab oat ni biji-biji.. dia tak boleh nak telan..
seb baik murah, jadi oat ni ciknaa dah bagi pada nenek razin kat kampung :)




razin kalau kat nursery, dorang memang bagi makan pagi & tengahari..
bubur nasi yang akan tukar menu setiap hari dalam mase 2 minggu..
kalau weekend plak, pagi ciknaa akan bancuh cerelac perisa ayam ni..
dulu dia makan beras merah & madu..
tapi yang tu dah jemu agaknye.. masuk 8bulan dah tukar..
tapi cerelac jenis ni i like uolss.. sebabnye ada carrot & bayam dalam tu..
razin suke sebab ada rase agaknye..tapi still tak boleh lawan bubur nasi yang original.. so, tengahari & petang ciknaa akan masak bubur nasi macam biasa..
eh bubur nasi dia still blend tau.. budak ni takde gigi lagi..
kalau dia nak makan lagi malam, cerelac segera jela..takpun biskut saje.. 



sebab pe razin jadi selera sekarang ni?
haaa.. ni nenek dia punye keje.. huhu. dia risau sebab lepas razin keluar hospital muntah,berak-berak ritu, badan dia memang susut sesangat.. even susu pun taknak..
so dia belikan appeton infant drop.



 
tak silap ciknaa bagi 1ml je sekali sehari pukul 11 pagi..
alhamdulillah nengok memang ada perubahan..
susu pun dah kuat.. makan itu la 3-4 kali sehari..
lambat je bagi makan, jawab nye melalak la si razin mikhaill tu..
tapi ciknaa tak tau la kot ada side effect bagi mende ni kat baby..
sebab memang untuk new born & below 12 month..
setakat dia dah selera makan ni, ciknaa stop bagi.. hasil nya same jugak..
dia masih lagi selera makan.. syukur sangat.. 
now, tak larat nak dukung dia lame-lame.. dah semangat jugak badan dia..



p/s: pagi tadi bangun pukul 6 pastu sebut mamam..mamam.. kesian plak mama tak sempat nak suap makan dik.. mama nak pegi keje.. tibe-tibe rase best nye jadi surirumah..

15 comments:

  1. baru tau pasal appeton tu.tekiu tau

    ReplyDelete
  2. appeton infant drop tue okay.. xde masalah tuk baby, memang menambahkan selera makan.. kawan nurul doktor & ada anak lahir pramatang.. memang dia kasi anak dia makan, sekarang tembam berat naik semangat.. nurul jer tak beli2 lagi tuk raisya.. hehehe...

    ReplyDelete
  3. bru thu psl appeton tu..ingt untuk org tua jer..tp xperlu kot bgi ke daaliyaa, hok skrg nie pun mengah nak dukung apetah lagi kalu bgi benda tu, makin selera makin naik la berat badan dia...wahhh nnt razai bambam mcm abg perkasa la...bila nk jupe razin lg...suka dukung dia sbb dia ringan dan jgk comellll....

    ReplyDelete
  4. aaa..sama cam anak I, si Alya tu kalau makan dgn I 5 sudu paling kuat..lepas tu paling muka..tak nak dah..nampak bekas makanan je dah mencebek..

    Tapi yg peliknya..rumah BS makan abis tu..hahahaha

    ReplyDelete
  5. bagus2.. ada perubahan kt razin.. pasni kalau jumpa razin n ciknaa lg, mesti razin dah bambam kan.. hihi..

    ReplyDelete
  6. ciknaa pergi ke mikha punye besday nanti?
    tetibe tanya kat sini..hahha..

    ReplyDelete
  7. comel gile suara abam besar... sama mcm alya.. hiiiii... gerammm.. tibe2 rindu alya.. pandai razin geleng pale.. alya tak pandai lg..aini lupa nak ajar..haaa.. bolehhhh??? :P

    ReplyDelete
  8. mama wat roti butter bakar ler, wat Razin kudap2 dulu sementara tgu makan heavy. cepat ler Razin besar :)

    ReplyDelete
  9. Izwa sekarang bagi damia makan bubur+sayur+ayam/ikan selera dia 1 hari sekali makan 5oz kadang-kadang 8oz... izwa sukat makanannye sebab nak tau berap banyak dia makan...

    Hari-hari izwa bekalkan... selera dia semenjap izwa bagi dia scott's emuilsion cucumer... untuk 6bulan ke atas...

    ReplyDelete
  10. nak beli la infant drop tu si Fayek pulak selera dia kurang..nak makan org dewasa ...mana boleh nasi lauk sambal hehehe

    ReplyDelete
  11. Seronok kan bile anak selera makan..nanti kalo selera ammar drop boleh try ni...

    ReplyDelete
  12. yeay! razin dah kuat makan...nak bagi annaila jugak ke tak??dia punya selera mcm chipsmore tu...kadang banyak dia makan, kdang cket je...

    ReplyDelete
  13. baru tau pasal appeton nie..nak try la cik na beli utk umairah

    ReplyDelete
  14. Haa..sama la ngan saif si kembar razin ni. nampak je mamanya pegang mangkuk dia da melompat-lompat dalam walker tak sabar la tu.

    err..oat tu ciknaa beli 5 hinggit? murah jek. apasal nadt beli 8 hinggit lebih. nanges..(*_*) comfirm pasni daku blacklist cold storage tu jual mahal sangat!

    ReplyDelete
  15. Best kan kalau anak suka makan. Salam kenal dear.

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016