GOOGLE Adsense

Tuesday, January 29, 2013

nama baru razin




macamane nak cite..
rase macam keras plak jari ni nak menaip.
macam memula nak create blog plak.. kahkahkah~
cerita pasal name razin.. mungkin ada dah yang tau ciknaa tukar name razin tu..
kat group gojes ciknaa dah bagitau.. tapi kt blog pun nak cite jugak..
razin ~ makne dia sangat ciknaa suke..
yang tenang, yang sabar.. alhamdulillah nama tu memang same dengan orang nye..
jenis budak yang tak meragam sangat.. senang nak jaga la senang cerita..
tapi macam ciknaa selalu cakap kat entry lepas-lepas..dia selalu & kerap sangat demam..
sebulan, 2-3 kali demam.. dah tu demam 3-4 hari belum tentu baik..
sepanjang umur dia 9 bulan ni tak tau bape kali dah ciknaa EL jaga dia..
bila dah kehabisan cuti, terpaksa ciknaa hantar dia ke kampung, bagi nenek dia jaga..
baik je demam, batuk.. selsema pulak..sentiasa je ada penyakit yang datang..
tak tau la kenape, mungkin jugak sebab dia kurang antibodi.. 'tak susu badan kan'
mungkin jugak sebab tak sesuai udara KL.. ~ kat kampung sihat pulak tu..
mungkin jugak sebab umur dia kurang setahun.. ~ orang cakap baby rajin demam.
& paling ramai yang cakap name dia tak sesuai.. ~ ni ciknaa selalu dengar..



razin ni ramai yang panggil dia kebanyakan mommy kat blog je..
sebab ramai baby name mikhail kan? tapi kat luar, kat nursery dorang panggil mikhaill..
ciknaa & suami panggil dia adik jer.. walaupun dia dah nak beradik pun.. rase manje panggil dia camtu..
minggu lepas demam lagi, ciknaa EL 2 hari.. bila dia dah demam sampai 39.3, papa dia dah mula gelisah..
1 perangai papa dia kalau anak tak sihat, dia akan susah hati sebab takde orang tua..
pukul 10 malam gerak balik johor.. esoknye berbincang nenek & atuk dia.. dorang nasihatkan kite tukar nama panggilan dia..mungkin tak sesuai name dia ni.. kebetulan nenek pahang memang panggil razin ni afiq dari dia lahir,kitorang amik keputusan terus panggil dia afiq.. nenek dia buatkan bubur putih bubur merah..
kat johor selalu kalau ada niat yang elok untuk buat sesuatu, bubur ni akan dibuat untuk sedekah kat jiran-jiran. lepas tu ciknaa disuruh buatkan dalam 10 beg yang ada jajan & gula-gula sedekahkan kat bebudak..
kite ikut jela kan.. lagipun sedekah kat budak-budak..suke sangat la dorang..



start hari jumaat tu, razin dah tak valid lagi..huhu.. tinggalkan kat mykids saje..
kite panggil dia dengan name afiq.. ciknaa google, makne afiq tu yang mulia..
simple jugak name ni.. mudah nak ingat..
razin macam boleh terima bila kite panggil afiq, dia akan respon.. tau la tu name baru dia kot..
so lepas ni ciknaa akan update entry panggil dia afiq.. ni name razin oke..
bukan adik baby razin.. huhu.. kang konfius pulok.. :))
ni ikhiar dari ciknaa sekeluarga je.. kalau dia masih tak sihat macam sebelum ni ciknaa redha sebab tu dugaan dari Allah..bukan senang nak besarkan anak kan?
harap-harap Allah permudahkan dia.. semoga sihat sentiasa.. sebab afiq nak dapat adik dh tak lame lagi..
kene kuat oke.. boleh tolong mama jaga adik.. hehe.




32 comments:

  1. Afiq..nme yang cantik jgk...semoga afiq sihat dan buat mama n papa tersenyum ok....cikna pun jaga kesihatan k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. tq nurul.. awak pun same, bby nak masuk 5bulan dh kan?

      Delete
  2. selalu dengar orang tua2 cakap gitu.semoga pasni,afiq sihat jer.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. amin. tq aunty fifi doakan afiq :)

      Delete
  3. okay cikna, harap2 lepas tukar nama ni, dia okay.. anak sedara saya nama nye mea sara amanda, panggil mea demam tak henti2, sekarang panggil sara. okay dah. orang berubat tu kata dah besar nanti boleh panggil nama asal, mungkin nama tu berat pada dia sekarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, selalu ciknaa dengar org cakap cmtu la. name dia berat tak boleh nak bawak.. ape2 pun kite niat yg baik2 je. harap sgt dia sihat mcm baby lain..

      Delete
  4. semoga afiq sihat selalu tau...muaaahh

    ReplyDelete
  5. pnh jugak dgr budak2 kne tukar name.. sbb slalu demam.. slalu xsihat... kurg itu kurg ini.... lps tkr nama elok sihat je..hehehe... xpela... mybe hati kecik razin tu suke n padan ngn name afiq tu kan... sdara2 umie pun rmi yg cmtu... nama berat katanye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula pasal.. kite panggil afiq tau pasni..hehe.

      Delete
  6. xtau btul ke x..
    tp itula tjd kt sy ms kck
    mama,papa atuk nenek pn cter bnda yg sama
    nama sy pjg tmsuk nama ayah lg pjg
    hehe
    ms kck2 mmg kerap dmam n menangis smpai xkuuar suara lg
    n then atuk trus ckp nama bdk ni xserasi
    n then tlahir la nama pnglan lain ;)
    since dr tu fmly je mst pgl nama bru

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. ada ramai blogger yg jadi sndiri kan bende ni?
      teruk jgak tu nangis smpai tak keluar suara. kesian nyee..
      sbb tu kdg2 name ic lain, panggil nye lain sgt..

      Delete
  7. haiii afiq..sabtu ni kite jumpe ehh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai aunty.. nak tumpang boleh? huhu..

      Delete
  8. hai abg afiq,nm kita adelia..[dan2 yaya sebut nm penuh dia,lau x sblm nie dok yaya saje]

    xpelah ciknaa mn yang elok dan baik tuk anak kita buat selagi daya..kekdang mmg jugak nm xserasi jd sebab xsihat..
    lagi senang nak ingat,afiq~

    Ciknaa lau dtg bfdy fayel kita jmp eh..nti gtau kul bpe dtg,tp zura dtg awl sb pastu trus nak g pd~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. abang afiq mcm sweet je kan? hoho..
      insyaallah, tak sabar nye nak jumpe ramai2 kan?
      kasi meletop!

      Delete
  9. hai afiq. pasni sihat2 selalu nnt ble main kejar2 n sorok2 ngan saif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. afiq still kembar saif tau :)

      Delete
  10. afiq pun sedap...hye afiq welkam 2 da clun "A" ..hehe...saya airiell..awak afiq..hehe... moga afiq membesar dgn sihat ye..ciknaa, bab bubur tu sama mcm mak anis..kalo ada apa2 mak akan wat bubur nasi putih atau merah sammbil niat yg elok2 pastu bg org mkn..baru ritu mak ckp nak wat bubur nasi putih sbb airiell nek gigi atas dulu..org tua2 kan ckp nek gigi atas xbape elok..naty bsr ckp nak besarrr je..so mak nk wat bubur putih di iringi niat yg elok2 untuk airiell..xslh kot sbb kita cuma msk niat elok2 just bg jamuan mkn kt org ramai j kan..bkn syirik ke hape kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A baby! hehe. insyaAllah anis..harap sgt makbul doa sume utk dia.. btl2, dorang akan buat bubur tu kan? senang je, pastu bagi orang makan. at least kite dpt bersedekah.. niat elok, hehe. wah airell dah tumbuh gigi, afiq takde bayang pn lagi..

      Delete
  11. owhhhh kisahnyer...

    xper, kita usaha mana mampu... kot dgn tukar nama panggilan Afiq makin sihat, InsyaAllah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.. doa yg terbaik utk anak2 kite kan..

      Delete
  12. ooo pttla mcm pelik tgk entri ciknaa... xpe..ikhtiar kan.. smg afiq sihat selalu k...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. entry pelik yg penuh dengan harapan & doa.. amin. tq yana :)

      Delete
  13. apapun nama baru Afiq...semoga Afiq cepat sembuh...semoga Allah jauhkan Afiq dari sebarang penyakit dan kemudaratan sehingga dewasa kelak...Amin...

    ReplyDelete
  14. Afiq...sedap nama tu. yr la kita ikhtiar selagi boleh kan.

    ReplyDelete
  15. Afiq..name arwah adik aty...rindu pulak pd die biler muler nk panggil razin kpd afiq....
    Tp makne name afiq sgt sedap...walaupon janggal nk tukar sbb dah biasa ngn name razin..tp..demi kebaikan..ape salahnyer..:-) semoge lepas ni afiq akn bertambah baik dn sihat..insyaallah..:-)

    ReplyDelete
  16. hye abg afiq..semoga sihat selalu lepas ni, boleh tolong mama jaga adik hee..harap2 nama afiq ni serasi..

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum abg afiq...semoga cepat sihat yew sayang

    ReplyDelete
  18. oo baru tau kenapa razin hehehe..gigih jugak la ku komen walau entry lama cik naa oii hahaha...

    ReplyDelete
  19. baru emi jumpa entry ni hehe....dah lama terfikir nak tanya ciknaa tapi tak tertanya, sampailah satu hari tu baca kat post ciknaa, ade kawan ciknaa yg tanya dulu... :)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016