GOOGLE Adsense

Wednesday, January 2, 2013

1st time warded

razin lepas discharge 


orang lain sibuk cerita penutup tahun 2012..
pembuka tahun 2013.. ciknaa? tak perasan dah hujung tahun.. 
pape pun dah masuk tahn baru, semoga razin bertambah sihat.. amin..
ciknaa nak share razin masuk wad minggu lepas.. dugaan yang Allah tentukan untuk ciknaa sekeluarga..


KHAMIS

10.00 pagi
razin check up 8bulan kat KK.
elok je dia sihat macam biasa.. berat, 6.5kg.


9.00 malam
razin dah start muntah bila minum susu..
batuk-batuk then muntah.. oke, ingat memang biasa sebab kahak dia banyak..
tak risau sangat sampai la muntah dia makin teruk sampai pukul 2 pagi..
dia boleh muntah even tengah tidur.. ciknaa tak dapat lelapkan mata langsung..
malam tu tak tau bape pasang baju tukar.. 

JUMAAT

2pagi  
razin dah start tidur.. ok, ciknaa dah lega sebab dia macam dah lena..
baru je nak terlelap dia muntah lagi.. memancut-mancut, tapi takde ape yang boleh dikeluarkan..
tiba-tiba ciknaa rasa pelik sebab muntah tu dah jadi kuning.. pikir jugak ape dia telan selain susu & air zamzam.. ni dah tahap serius! panggil housemate mintak temankan ciknaa pegi klinik..


3.00 pagi  
sampai klinik, razin sorang je patient. syukur tak lame nak tunggu..
dia memang dah lembik, tapi tak tidur.. pelik agaknye tengah malam mama bawak keluar lagi.
jumpe doctor lelaki tu, sangat baik yuolss.. * hensem lagi * :D
dia cakap razin dah kering air dalam badan, dia terangkan kenape dia muntah kuning..
then dia suruh bawak terus pegi hospital & prefer pagi HKL..
ciknaa dah tak terkejut sangat, anak punya pasal sanggup je..
balik umah terus call suami bagitau razin nak kene pegi hospital..
kemas-kemas sementara razin tidur.. ingat nak tunggu suami sampai, baru nak gerak.


4.00 pagi
razin muntah lagi! 
memang ciknaa tak boleh nak tunggu, risau dah tahap maksimum..
puas pikir nak mintak tolong sape hantarkan pegi HKL..
housemate dah tidur, malas pulak nak kejutkan..
try call jiran sebelah, satu office ngan ciknaa jugak..
bini dia jawab, tak sampai 10 minit, dia dah park kereta depan umah ciknaa..
ya Allah syukur sangat.. Allah permudahkan urusan kami.


4.30 pagi
sampai kat emergency HKL.
baby diberi keutamaan oke, so memang laju la turn nak masuk jumpa doctor tu..


5.00 pagi
terus register kat institut pediatrik.
doctor tanya macam-macam.. dah tak larat nak jawab..
razin cuma diberi air garam je untuk bagi dia energy balik..
razin takde sesi jarum menjarum, oh lega disitu..
berat hilang 200 gram dalam sehari je..oh anak..




 merase la makan sepital..ngeh3 :)


7.00 pagi 
papa razin sampai.. kesian dia drive dari kluang 4kali benti kat RNR ngantok sangat..
dia sampai dapat la ciknaa lelap kejap.. orang ngandong cepat letih okeh..


4.00 petang
doctor datang check.
dia dah tak muntah, dah boleh susu..
dah aktif macam biasa, tapi kerap tidur.. mungkin sebab kepenatan muntah jer..
so, doctor bagi dia keluar.. lega sesangat..  




 bagi ciknaa HKL terbaik bila anak sakit.. setiap 3jam sekali doctor akan datang check anak kite. doctor pakar terus kalau serius. servis memang bagus.. bil? ni paling syokk.. cuma 1.50 saje untuk 1 hari.. memang boleh sesangat..



sekarang razin dah kat johor, nenek dia jaga.. tapi dia demam jugak bape hari, lepas buat air yassin, mandikan dia alhamdulillah dah oke.. sedih nengokkan dia.. nak besar, macam-macam penyakit datang..
ciknaa la sedih, sekarang terpaksa jauh lagi dengan anak.. :'( 

29 comments:

  1. Replies
    1. haah aini, keluar wad terus balik johor. nenek dia nak jaga.

      Delete
  2. apa puncanya razin muntah2 ciknaa..

    alahai kecian ciknaa sesorg.. kalu kite berjiran dah lama nurul tolong.. paham sangat perasaan bila ada anak & jauh ngan laki nii.. susah hidup bila anak sakit ginie =( nurul kalu laki outstation pun dah tak keruan, huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. doc ckp mybe mainan dia ada kuman.. tapi razin skrg suke gigit bulu2 carpet tu..

      kan, mmg ciknaa serik sgt. 2kali jadi camni, rase nak benti keje je :(

      Delete
    2. agaknya berpunca dari bulu2 karpet tue kot.. karpet kan perangkap habuk.. kena rajin menvakum ler jawabnya lepas nii..

      P/S: peringatan untuk diri sendiri jugak :)

      Delete
  3. alahai kesian ciknaa, kesian razin..
    takpelah..at least ciknaa boleh rehat lebih skit..razin pun kat tangan yg betul kan..bukan dgn org lain..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula rase pun memang patut dia kat kampung buat sementara ni.ciknaa dhla cepat penat skrg ni. tekanan darah pn dah tak betul..

      Delete
  4. alahai...ciannya si kecik nie..umairah pg td baru muntah 2 kali..take care razin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. umairah muntah jugak? hope tak teruk eh ira..

      Delete
  5. memang betul cik na...HKL is good service..jangan la perlekeh...Fayel kalau apa memang refer situ..memang la tempat tak selesa...bukan nak menetap lama pun kan..lagi cepat sihat cepat nak balik...

    sian nya razin...dengar muntah kuning seriau...take care cikna dan razin good boy

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan HKL terbaikk.. anak tgh sakit takde pikir selesa tak selesa dah kak.. tula, nengok muntah kuning rase nak tercabut jantung ni haa..

      Delete
  6. siannya razin...i phm camne u rasa sbb farish pon hari tu muntah2 mcm razin...tp paed ckp bagus sbb time muntah tu la kahak dia buang...
    take care ye razin, takmo sakit2 dh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali dia muntah memang ciknaa suke gak sbb nengok dia lega kan kahak keluar.tp kalau sampai muntah kuning, sgt bahaya nana.. hihi. tQ aunty :)

      Delete
  7. ciannye razin...harap razin sihat selalu pas ni..
    cik naa..pas ni kalau ada apa2 call la ika..ble2 pun boleh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak terpikir nk call ika time tu.dahla tgh malam.. kesian plak ke ammar nanti.. hhihi. tq ika..

      Delete
  8. best tu kl service bgus sbb murah gile kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe.. berbaloi2 pegi spital kerajaan..

      Delete
  9. sbr ye cik naa...dugaan ank kedua tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. dugaan btl. tp takpe la, kite jadi ibu yang kuat..ngeeee...

      Delete
  10. alahai sian razin goodboy tu, take care ye mama ;p

    ReplyDelete
  11. kesian razin...tapi setau saya kalau dah muntah kuning tu, sbb dalam badan dia dah takde apa yg nak dia keluarkan...sama macam sy preggy dulu...kalau tak makan, mmg muntah kuning keluar...sakit sgt....

    sabar ye ciknaa...semoga razin cepat sembuh...

    ReplyDelete
  12. Alahai cian nyer razin...semoga bertabah yer ciknaa. tamo runsing-runsing awak tu kan preggie. kang awak pulak leh pitam. sian ke awak ciknaa. sian ke razin. moga razin cepat sembuh yer boy!
    momy cha doakan byk2 ni semoga semuanya dipermudahkan.
    Amin!

    ReplyDelete
  13. Alhamduliilah Razin dah sihat. Ciann tengok dia sakit. Takpe CikNaa, berkorban kejap eh. Memang susah nak jauh dari anak, tapi untuk kebaikan. CikNaa pun kena banyak2 rehat tau..

    ReplyDelete
  14. Ya allah...razin pon tak sihat....aty paham perasaan ciknaa....ciknaa pon jg diri bebaik tau...demi tuk adik razin..

    ReplyDelete
  15. Alala..sian razin. hopefully cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  16. Semoge ciknaa tabah & sabar m'hadapi dugaan. Allah xkan uji umatnye jike die tak mampu. Yg pasti ade himah disebaliknye. Kuatkn semangat tau! Lebiuuuuu razin..

    ReplyDelete
  17. Allahhuakbar. Arissa pun minggu ni muntah-muntah sikit. Batuk je muntah. Kesian sangat2 bila dia tidur malam batuk suka sangat nak menjengah. huhuhuhu.

    ReplyDelete
  18. ya allah ciannye razin... dhia penah demam smpi muntah2... cuak gak rse... ni lg mcm razin.. smpi muntah kuar kuning... allah je la tau cmne risaunye kite kan ciknaa...

    ciknaa kuat semangat k...

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah Razin tk apa2...semoga Razin cepat2 sembuh ye syg...

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016