GOOGLE Adsense

Thursday, December 13, 2012

akhirnyaa..

rasa macam dah lama menyepi..
dah lama tak cite kat blog..
rasa blur disebabkan period yang lambat..
ok, lepas bersalin memang ciknaa ambil pil perancang NORIDAY tu..
hajatnya nak jarakkan anak.. tapi kesan pil tu pada badan ciknaa, naik mendadak..
selera makan sama banyak macam mengandung dulu..
naik 13 kilo dalam masa 2bulan je.. rase sia-sia kurus kejap time pantang.. down.
terus stop makan pil tu.. lepas sebulan benti makan, period datang..
oh lupa nak cakap sepanjang tempoh 4 bulan kot ciknaa ambil pil, memang tak period langsung..
pening kepala memang hari-hari laa.. tak suka..


lepas je period pertama tu, memang dah tau kompem subur nye nih..
so, planning ngan suami nak merangcang sendiri..
menggunakan kaedah 'pembuangan luar daerah' hihi..
malu siot nak cerita.. kahkahkah..
tapi itu la yang terjadi pada diriku ini..


lepas sebulan, tunggu period tak datang-datang..
rasa dah lain macam.. pening je pagi-pagi. pinggang dah rasa sakit..
so pikir nak period la ni.. hari ke 4 lepas lewat period, test beli UPT...
2 pagi mak check yu..saited campur cuak benor nye..
serius tak boleh tidur lepas susukan razin..
bila check, keluar 1 line.. fuh selamat.. razin masih anak ku nan seorang..
dengan yakin nya lepas tu siap angkat lagi tupperware simpan beras yang beratnya 10kilo tu..



 negatif



hari ke 8 mak ciknaa belikan lagi UPT tu..sebab mase razin dulu pun sama..
hari ke 4 keluar 1 line je.. hari ke 8 baru keluar samar-samar 2 line..
ayoyo.. mengandung ke aku ni? pagi tu check lagi.. keluar la macam ni haaa..



blur 



lepas 5 minit tengok line 1 jugak keluar..
tak puas hati suluh dengan lampu suluh lagi..
tetap nampak 1 line jugak.. razin dah mula merengek nak susu.
setelkan dia dulu.. lepas 20 minit tengok macam ada line ke 2 samar samar mula nak naik..
dup dap dup dap.. blur dah time ni..
mak ciknaa cakap sah dah ni.. errkkk!
petang semalam pegi klinik uia jumpa doctor..
dia cakap upt tu tak sah sebab line keluar lepas 5minit..
jadi kene buat upt yang lain..pagi la elok..
so pagi tadi awal lagi dah sampai klinik. terus pegi lab.. hoho.
jeng jeng jeng..



keputusan yang ditunggu-tunggu. 5w5d



ubat-ubatan seperti selalu laa..

semua ni rezeki Allah..
walaumacamana pun kita rancangkan, Allah lebih Mengetahui apa yang terbaik untuk kita..
macam ciknaa walaupun 1st period lepas bersalin, terus lekat walaupun sesi pembuangan luar daerah..
tetap jugak lekat, itu memang bukan kuasa kite...
positifkan ape yang terjadi.. bagi ciknaa, mengandung rapat lebih baik dari bersalin sorang anak, lepas tu tak lekat-lekat dah sampai ke sudah.. rindu nak mengandung, pegang, cium bau baby tapi tak de rezeki kan?
so, ciknaa terima rezeki ni dengan hati terbuka.. razin akan dapat adik insyaAllah pada usia dia 1tahun 4bulan.. dah besar la time tu.. edd ciknaa 10/8/2012, hari raya yu! hahaha.. insyaaAllah semogan kandungan kali ni dipermudahkan.. harap tak mabuk teruk macam dulu.


now, suami tengah berusaha dapatkan keje dekat ngan ciknaa & razin kat KL ni..
harap Allah mudahkan segalanya.. doakan ciknaa selamat lahirkan 2nd baby oke..  ai nak gegel :) 



p/s: untuk mommy yang belum bersedia, rasa2 buat la perancangan dengan betul.ciknaa memang tak percaya dah kaedah buang membuang ni.. tak sesuai dengan diri ku yang hagak2 subur ni..kakaka.. next, implan kot.. :)

39 comments:

  1. wah~tahniah....hepi for u kak.. :)

    ReplyDelete
  2. Tahniah ciknaa.err..pmbuangan luar daerah pun lekat jugak ye?ni yg buat sy ketar2 ni..ingatkan tak nak makan pil sume tu..

    ReplyDelete
  3. waaaa.. bestnyer ciknaa ! nak baby jugak..

    ReplyDelete
  4. tahniah2!! xsmpat nk maen lumbe dgn cik naa. hahahaha!!!
    anak tu p'bawa rezeki. yg ptg jage kesihatan tu elok2 yea.
    jgn angkat tong beras tu. BAHAYE!!

    ReplyDelete
  5. hihihi..tahniah ciknaa... =) harap2 baby girl pulak yer

    ReplyDelete
  6. tahniah & welcome to the club....
    takpe lupakan bil sepital yang mahal...kihkihkihkih!
    bila allah swt dah bagi rezki kita harus terima dgn hati terbuka. kita bukan berlumba-lumba nak pregnant balik kan? cuma itu adalah satu dari rahmat & nikmat yg allah swt beri. think positive & allah knows best :)
    bukan semua orang bernasib baik macam kita.
    Trust me!

    ReplyDelete
  7. tahniah ciknaa... kaedah yg mmg mengikut pada rezeki allah.. :)

    ReplyDelete
  8. congrates dear...
    grrr...ni yg xberapa percaya dah ngn kaedah buang luar daerah ni...
    kena cari alternatif lain ni..hehehe...

    ReplyDelete
  9. Alhamdullilah :)
    Semoga baby sihat sejahtera :P
    Line lagi satu pudar3 sebab baru lagi la kot sys.

    ReplyDelete
  10. tahniah.. semua rezeki dari Allah, planing macam mane sekali pun, kalu dah Allah kata jarak anak dekat, dekat la jugak.. jangan tolak ketentuan-Nya.. ada lah rezeki yang dia kasi nnt, mane tau suami pindah dekat ke kan =)

    harap2 ciknaa dapat gegel, sepasang =_=

    ReplyDelete
  11. xtaw nape bila bc entry ni rs nak nanges! seyes..maybe sbb rindu nak peknen blk mcm cikna...anis pun guna kekdah yg sama mcm cikna...tawakal je slalunya..kalo lekat jugak, dia lah juara..hehe..die lah rezeki...terima dgn kegembiraan..jgn xgembira ye..naty baby sedey...hehe..yeyyy razin nak jd abg! tyme tu 1y 4m..ok ler..die dh bsr....psl kwangan o psl pjj, jgn riso..allah ada...bdoa moga dipermudahkan segalanya..kalo ada apa2 prob, asben jauh nk mtk tlg..gtaw la..kalo anis leh tlg, anis tlg..cian ciknaa yg jauh dr asben....

    ReplyDelete
  12. akhirnya..=) tahniah ciknaa..
    rezeki Allah...
    Alhamdulillah ramai mommy2 yg anak blm sthn dh peknen balik..
    kuasa Allah kn =)
    take care tau..

    ReplyDelete
  13. CikNaa!! Tahniahhhhh. *peluk2 CikNaa*
    Happynya baca..memula nebes, bila dah tau positif, happy je rasa. So happy for u. Alhamdullilah. Murah rezeki CikNaa. InsyAllah dipermudah sedala urusan encek suami CikNaa pindah KL..senang nanti.

    Razin dah jadi abam long, be good tau syg. Jaga mama leklok :D

    ReplyDelete
  14. cik naaaaaaaaaa....tahniahhhhhh...yeeeeeeeee mommy cha kita dh de geng baru... anak kita sama umur lagi la.....

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..
    Tahniah r..sy pn rapat jg dgn yg kedua..
    akibat dr sistem yg cm kamu ckp tu le..
    tp selepas kelahiran kedua ni..terus berhati2..pakai Air Bag System
    Alhamdulillah dah masuk tahun ke3 usia ank still not pregnat yet..
    hihihihihihihih

    situasi kenaikan berat selepas mengambil pil perancang sma dgn badan saya..
    sudahnya stop period lak jg x regular tuk beberapa bulan..

    apepn smg kesihatan diberi Allah sehingga saat kelahiran..
    smg razin menjadi abg yg baik sepanjang kandungan hingga kelahiran..
    (almaklum instict nak beradik ni lain macm sikit peel abg tu nnti..)

    ReplyDelete
  16. Ciknaa..tahniah! waaahh kembar saif nak dapat adik da. jadik abang long da. very happy for u.

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah, congrats ciknaa, semoga sentiasa sihat n selamat smpai melahirkan..happy for u :)

    ReplyDelete
  18. wahhh tahniah ciknaa!! hehehe alamak tetibe rase seram sejuk. diri ini takut nk buat upt.. ahaks

    ReplyDelete
  19. Huii yoo.tahniah!tetiba rasa takut sbb pakai sistem tu gak.huhu

    ReplyDelete
  20. waahhahaahahaa... tahniah... razin baru 5 bulan kan... sangat2 teruja bestnya... apakan daya wa nak juga tapi kene jaga kesihatan...kene tunggu 3 tahun...

    ReplyDelete
  21. alhamdulilah tahniah cik naa
    insha allah ada rzeki nanti duduk sekali..janji ihktiar betul2.
    saya dulu pjj juagk...tapi alhamdulilah daha da rezeki 13 hari dah duduk sebumbung
    cuma kena ready jika suami outstation je..
    pjj bagus untuk kita belajar berdikari dalam keadaan yg kita takkan pernah jangka..
    kecemasan dan sebagainya..so nanti kitatak kalut2 bila tinggal sesorang kan?hehe

    p/s: terfikir kena guna sistem lain jugak ni huhu

    ReplyDelete
  22. tahniah CikNaa!kita pun menggunakan kaedah cenggitu...kihkih...tapi benda nak jadikan...Allah lebih tau apa yg terbaik utk kita...yeayyyyy razin nak dapat adik dah!!!!

    ReplyDelete
  23. tahniah CikNaa.. rezeki awal. uuuih subur betol, buang pun boleh kena jugak.. Take care :)

    ReplyDelete
  24. wahhh congrats! bestnya razin nk dpt adik...hehe

    ReplyDelete
  25. huhuhu..tahniah cik naa..hihihi..buang daerah punya kekdah pon tak menjadi yerkkk....huhuh..rezeki..AMinnn...abg long jgn nakal2...:)

    ReplyDelete
  26. congrats sis!
    huuhu. klau sy memang lom brsedia. baby baru nk masuk 5 bulan..risau jgak ni sbb dok aplikasi kaedah buang luar daerah je. hiks.. baru2 ni period lewat 2 minggu. cuak habis. time tu redha je if lekat. tp upt -ve. nasib baik.

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah...tahniah cik na....sukanya...

    ReplyDelete
  28. syukur alhamdulillah rezeki kamu kan....takpelah dah ALLAH nak bagi terima jelah dengan hati terbuka....setiap anak ader rezekinya.....

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah..tahniah!!!
    Tumpang seronok utk cik naa..cik naa.ade ape2 bgtau ye...kita kan dekatje..
    Kalau rezeki kali ni gugurl...best kan.. :-)
    Jg kesihatan tau..hug ketat2..

    ReplyDelete
  30. tahniah!! sebaya la anak kita nanti...kihkihkih...

    redha je..btol kata ciknaa...kang lama2 tak de rezeki, barula terhegeh2 nak branak balik...

    apa pun, congrates dan take care tau!!
    :)

    ReplyDelete
  31. congrats cikna..kali ni kalau dapt baby girl mesti seronok kan..dah ada sepasang..
    take care..

    ReplyDelete
  32. yer..Allah sebaik2 perancang kan ciknaa... tahniah again...razin akan jadi abang..yaaeeyy..macam comel jer bunyik..abang razin..:) insyaallah semua akan dipermudahkan....nanti boleh datang ziarah ciknaa ngan baby baru..:) seronok rezki melimpah ruah...

    ReplyDelete
  33. cik na..tahniah...bestnyew... da 2... erm..ala..."pembuangan luar daerah" xmnjdi.. pe kate try mkn Maajun anggun bistari (MAB) ubatan tradisional gitue... best. xgnggu hormon..nsyallh alhmdlh. Lid sharing jew. sharing is sexy. hakhak. ;)

    ReplyDelete
  34. Saya pun baru lepas cek. Line tu naik kabur2 lepas 5 minit gak..hemm tak sure pregnant ke tak ni..hopefully mmg pregnant la :)

    ReplyDelete
  35. Saya pun baru lepas cek. Line tu naik kabur2 lepas 5 minit gak..hemm tak sure pregnant ke tak ni..hopefully mmg pregnant la :)

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016