Wednesday, November 28, 2012

tips pabila anak demam

cecece..  macam expert sangat sampai buat entry..
lately razin kerap sangat demam..
boleh kata sebulan 2kali dia demam..
balik kampung demam, tak balik pun demam jugak..
mebi antibodi dia tak sekuat baby lain..
bila dia demam, selsema, batuk ciknaa automatik akan salahkan diri sendiri sebab fail untuk BF dia..
walaupun dia sendiri yang taknak BF secara direct sejak dalam pantang..
cukup cukup sudah.. takmo ingat lagi.. :'(
bende dah lepas.. pengajaran untuk next baby..insyaAllah..




bila dia demam,ciknaa akan kerap cek suhu dia guna termoter tu..
bagus gak nenek dia belikan mase dalam pantang ..
memang sangat penting ada bila kite dah ada anak ni..
so, kite bleh monitor suhu dia..
hagak2 kalau dah panas sangat, better pegi hospital jela..
bahaya takut nanti sawan pulak..



ubat demam, batuk, antibiotik tu memang ciknaa dah simpan stok..rase ada jugak la 2,3 jenis dalam peti.. tapi kalau betul2 demam baru bagi.. ubat batuk? sekali je bagi tu pun sebab kesian sangat dia batuk smpai tak lena tidur.. mak ciknaa memang tak bagi pun ubat batuk & antibiotik tu.. tak elok amalkan katenyer..



selalu jelum budak kecik tu.. kater kak Mimy, basahkan bahagian pelipat baby macam bawah ketiak, lutut & bebird dia tu..pernah 1 malam tu panas sangat, ciknaa pakaikan razin pempes semata-mata.. sampai gigil kawan tu sejuk dibuatnya.. kesian sangat. tapi terpaksa.. kalau kat sepital siap guna ais bagai taw..


pakaikan baju jarang atau tak payah pakai baju langsung..balut je dengan kain lampin basah tu kat kepala & badan dia..




ubat bontot tu sebaik-baiknya simpan kat umah.. ciknaa tanye kat doctor baru ni.. ubat bontot untuk baby tu dos dia kecik je.. 12mg sahaja.. kalau guna yang besar sikit boleh, tapi patah 2, then buang cket bahagian kepala ubat tu, baru guna.. ubat bontot ni guna bila suhu baby dah lebih dar 39.0.. razin ritu 39.3..memang doctor bagi ubat tu..


petua orang tua2 pulak.. mandi atau jelumkan baby dengan air daun pokok bunga raya.. tak pun pokok bunga api-api..ciknaa tak tau name sbenar pokok.. 




pokok bunga api-api



ciknaa dah tanam pokok ni.. gigih mak ambik dari johor bawah balik siap kotor kereta semata-mata sebab nak ubatkan razin kalau dia demam..memang berfungsi untuk sejukkan badan dia.. kalau nak, meh datang umah :)


p/s: mak ciknaa cakap baby bawah setahun memang kerap demam..lepas setahun baru kurang sikit.. hm.. takpe laa, anak demam sekali sekala.. ada orang tu dapat anak cacat, bersyukur lagi dikurniakan anak.. insaf kan?

12 comments:

  1. umar fully bf pun kerap jugak demam..batuk sampai serak suara..badan panas on off..harini baru ada selera nak makan..dah hampir seminggu taknak makan..tapi kerap menyusu..risau baby demam lama sangat..takut ada jangkitan kat paru2..

    ReplyDelete
  2. huhu..kalo anak2 demam mak mmg xtido kan..

    ReplyDelete
  3. lagi satu cara untuk cepat turunkan suhu badan..asam jawa penyet2 kan ngan air...then air dia tu guna untuk basahkan kat kepala n tempat2 yg berlipat..cam ketiak..

    ReplyDelete
  4. anak demam kita mmg paling susah hati..nak2 bia kita sorg jer time demam tu..kne pulak tgh2 mlm suhu naik mendadak tak ke haru biru dibuatnya...tp tu semu pengalaman buat kita kan.... mcm daaliyaa sy jelum dgn air asam jawa..alhamdulillah cepat urun suhu tu...

    ReplyDelete
  5. zara pon ade 3 kali demam
    alahai,susahnye hati klu die demam
    memg xleh tdolah

    ReplyDelete
  6. Risaunya kalau anak demam...yg petua asam jawa tu memang salu dengar..suami sy plak..kalau sy demam,dia jelum dgn air garam.memang suhu cepat je turun..xtaula tu bkesan utk baby ke x..

    ReplyDelete
  7. arissa sepanjang umo 10 bulan nih rasa baru 3 kali demam..sekali tuh mg mcm panas sgt...bawa klinik doc kata dh over 39 menghampiri 40...walhal kt umah check 38...cuak gila sebab masa tu memang arissa nampak sangat weak masa d klinik...cara saya memang tak bagi pakai baju, pampers semata-mata...bungkus ngn tuala basah ala-ala anak dara berkemban..kepala memang letak kain...tapak kaki urut dari tumit ke ibu jari...itu memang petua bapak saya tak kira untuk orang tua muda dan baby...anak tak sihat merupakan saat-saat yang merisaukan.. :(

    ReplyDelete
  8. Budak demam ni pon sbnrnyer ade baiknyer..sbb stp kali demam die akn bina sntibodi die..semakin lame semakin kuat..nnti dah besar akn jarsng sakit..insyaallah.... lgpon razin kan aktif...bdk aktif ni bdk yg bijak...:-)

    ReplyDelete
  9. ubat bontot tu sme mcm ubat bontot org dewasa eh? tp utk baby potong eh?semoga razin cepat sembuh..sekarang mcm musim demam..

    ReplyDelete
  10. kita serupa..anak demam ni boleh buat hidup gundah gulana..anak myra si Syahmi ni baru baek 3-4 hari...suhu dia back to normal...dah admitted n dischrge boleh plak panas tu dtg balik..mmg sakit jiwa...ubt bontot je la myra kasi sbb panas dia memang cecah 39..jerlum dgn asam jawa...air batu seme dah buat..last week opah dia dtg bwk daun bunga raya putih..katanya elok daun ni utk kebahkan panas badan dia..seme menda myra ikhtiar...minyak zaitun dari mekah pon myra sapukan kat satu badan dia...alhamdulilah dia da ok ...ntahla..demam sbb nak pandai bercakap kot....now tinggal batuk jer ckit..

    ReplyDelete
  11. sabar CikNaa..bukan salah CikNaa pun..itu semua ketentuan Dia kn..kita cuma merancang..Dia adalah penentu segalanya..
    semoga besar nanti Razin ingan pengorbanan mama dia...

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016